Dans, sosyal medyayı neden sallıyor?

Dans, sosyal medyayı neden sallıyor?

Sosyal medyada en çok üretilen ve aynı zamanda izlenen içeriklerden biri dans. Sahneleri yıldızlaştıran dans, evrensel diliyle insanları birleştirmede de çok başarılı. 29 Nisan Dünya Dans Günü’ne özel, dansın sosyal medyadaki ve hayatımızdaki etkisinden bahsettik. İyi ki varsın dans! 

Viral veya challenge haline geliyor

Fiziksel dayanıklılığı ve esnekliği arttıran, kasları güçlendiren dans, ruha da iyi geliyor. Çoğu insan stresini dengelemek, özgüvenini geliştirmek, duygularını ifade edebilmek ve iyi hissetmek için dansa başvuruyor. Dans, dişil enerji çalışmalarında bedensel farkındalığı, yaratıcılığı ve sezgisel bağlantıyı artırmak için kullanılıyor. Sayısız faydasıyla ve eğlencesiyle çok sevilen dans; sosyal medyayı, özellikle de TikTok’u sallıyor. Profesyonel dansçıların etkinlikler için yarattığı koreografiler, sosyal medya dünyasını saran bir viral veya challenge (meydan okuma) haline gelirken amatör dansçıların da dikkat çekici dans videoları aşağı kalmıyor ve milyonlarca izlenme elde ediyor. Peki dans sosyal medyada neden bu kadar ilgi çekiyor?

En büyük etkenlerden biri, dansın evrensel dili

Dansta kültürel sınırlar yok, farklı diller ve ırklar yok. Evrensel bir dile sahip dans, insanları müziklerin ve hareketlerin etrafında birleştiriyor. Özellikle gençler kızgınlıklarını, öfkelerini veya mutluluklarını yani tüm duygularını dansla ifade ediyorlar. İzleyici tüm bu verilen duyguyu hissediyor ve o video izlendikçe izleniyor… Gelişen teknolojiyle birlikte dansın erişim sınırları da ortadan kalktı. Yaş, zaman, mekan fark etmeden sosyal medya için telefonuyla dans videosu çeken insanlar, bu gösterisini tüm dünyayla paylaşabiliyor. Bu aşamadan sonra ilgi çeken ve akım haline gelen dans videoları büyüyor, etkileşimi her geçen dakika artıyor, insanları aynı noktada birleştirerek bir topluluğa ait olma hissini kuvvetlendiriyor. 

 Sosyal medya platformu Tiktok’ta, özellikle gençler tüm duygularını dansla ifade ediyor. Videolar milyonlarca kez izleniyor, beğeni alıyor.
Sosyal medya platformu Tiktok’ta, özellikle gençler tüm duygularını dansla ifade ediyor. Videolar milyonlarca kez izleniyor, beğeni alıyor.

Eğlence, ilham, motivasyon ve keşif

Sosyal medyada paylaşılan dans videosu bir de özgün ve yaratıcı ise önünde kimse duramıyor. Özellikle izleyiciyi gülümseten baba kızların, ikizlerin veya çocukların dans videoları izlenme/beğenme rekorları kırıyor. Jennifer Lopez, Shakira, Rihanna, Beyonce, Justin Bieber ve Justin Timberlake gibi dünyaca ünlü şarkıcıların konserlerinde sergilediği dans gösterileri de sosyal medyada paylaşılıyor. Dünyanın farklı yerlerinden dans videoları, yarışmaları, etkinlikleri paylaşan sosyal medya hesapları ise sınırsız bir derya. Bu sayfalara göz atarsanız bırakmanızın çok zor olduğunu belirtelim ve bir Instagram sayfası önerelim: www.instagram.com/dancers.tube

Filmlerin en dikkat çekici sahnelerinde de dans var

 Filmlerdeki dans sahnelerinin koreografileri, profesyonellere emanet ediliyor. Örneğin Poor Things filmdeki Emma Stone’un dans sahnesinin koreografisi, Constanza Macras’a ait.
Filmlerdeki dans sahnelerinin koreografileri, profesyonellere emanet ediliyor. Örneğin Poor Things filmdeki Emma Stone’un dans sahnesinin koreografisi, Constanza Macras’a ait.

Sosyal medyanın yıldız içeriği, etkinliklerin sevilen gösterisi, insanların en tutkulu olduğu hobisi, konserlerin fitil ateşleyeni ve filmlerin ikonik sahneleri… Evet dans hayatın her bir köşesinde etkili ve kendini her şekilde izletebilmesiyle ünlü. Dansın küresel olarak büyüleyici etkisinden bahsederken filmlere değinmeden olmaz. 1988 yapımı Beetlejuice’da, akşam yemeği sahnesindeki Day-O şarkısına eşlik eden dans, Broadway müzikalinden beyaz perdeye uyarlanan ünlü Grease’te John Travolta ve Olivia Newton John’ın dansı veya Pulp Fiction’da You Never Can Tell şarkısındaki dans sahnesi (Uma Thurman ile yine Travolta) akıllara kazınmış sahnelerden sadece birkaçı. Son yıllarda ise bu sahneler sosyal medyaya damga vuruyor ve filmlerdeki danslar, filmlerden daha ünlü hale geliyor. Örneğin Climax, Wednesday, Another Round veya Poor Things gibi yapımlardaki dans sahnelerinin sosyal medyada paylaşılan bölümleri tekrar tekrar izleniyor.

İstanbul’daki dans stüdyoları

Dans sevgisini bir üst noktaya taşımak ve sosyal medyayı dans videolarıyla etkilemek isteyenlere, İstanbul’daki dans okullarını ve stüdyoları listeledik:

DansFabrika

4. Levent

www.instagram.com/dansfabrika

Tan Sağtürk Akademi

Ataşehir, Bağdat Caddesi, Fulya, Fişekhane, Zekeriyaköy

www.instagram.com/tansagturkakademi

DanStüdyo

1. Levent, 4. Levent

www.instagram.com/danstudyo

Dans Cadde

Suadiye

www.instagram.com/danscadde

Acar Sanat Akademi

Kartal

www.instagram.com/acarsanatakademi

Son Dance Academy

Beşiktaş

www.instagram.com/son.danceacademy

Dans Akademi

Bakırköy

www.instagram.com/dansakademidanskursu

Yıldız Dans Akademi

Koşuyolu

www.instagram.com/yildizdansakademi