Asya’nın huzur veren kadın vloger’ları

Asya’nın huzur veren kadın vloger’ları

Sakin müzikler, nefis ancak basit yemek tarifleri, bol kahve ya da çay; düzenli, temiz ve minimal bir ev. Çoğunluğu Güney Koreli, kimi çalışan kimi ev kadını vloger’ları keşfetmediyseniz tanışmanın zamanı! 

Pandemi döneminde kimilerine göre evde olmayı daha “çekilir” kılmayı sağlayan, kimilerine göre yeni bir iş kolu olarak değerli bulunan ve yükselen vloger’lık, Asya’da da günümüzde etkisi süren farklı bir trend yarattı. Feminist düşünceye ters düşebilecek kadar evcimen olan çoğunluğu maddi durumu orta ve üstü olan Güney Koreli kadınlardan özellikle ikisi, Hamimommy ve Haeegrendal adlı vloger 2021’de The Newyork Times’ın da radarına takıldı. Milyonlarca takipçisi ve izlenme sayısı olan iki ismin ardından bu alanda temizlik, düzen, dekorasyon, yemek pişirme, alışveriş ya da günlük rutin videolarıyla kendine yol açan çok sayıda hesap geldi: nyangsoop, Housewife Story, Honeyjubu, harugreen, nami ve daha nicesi gibi…

 Neredeyse her videoda, video sahibi kendisine özel bir zaman ayırıyor. Bu zamana çeşitli yöntemlerle demlenmiş kahve ve evde yapılmış tatlılar eşlik ediyor.
Neredeyse her videoda, video sahibi kendisine özel bir zaman ayırıyor. Bu zamana çeşitli yöntemlerle demlenmiş kahve ve evde yapılmış tatlılar eşlik ediyor.

Vlog’ların ortak özellikleri

Peki bu kadınlar ne yapıyor da bu kadar takip edilip izleniyor?

Vlog’larda dikkat çeken bazı ortak özellikler söz konusu. Önce bunlara bakalım.

  • Tüm hesapların çekimleri ve montajları profesyonelce yapılıyor.
  • Neredeyse tüm hesaplar, fonda rahatlatıcı etkisi olan ya da mutluluk veren bir müzik kullanıyor.
  • Evler aydınlık ışığı ve minimal düzeniyle huzur veriyor.
  • Evde kullanılan renkler beyaz, krem, açık toprak tonlarında ve mobilyalarda ya da aksesuarlarda kullanılan dokular da keten ya da pamuklu.
  • Evlerin çoğunda bitkiler önemli bir yer kaplıyor.
  • Birçok hesabın sahibinin hayatına bir ya da daha fazla kedi ve/veya köpek eşlik ediyor.
  • Hesap sahiplerinin çoğu yüzünü pek göstermiyor. Ya sırtları dönük oluyor ya da çekimlerde omuz altına odaklanılıyor. Bunun amacı, izleyenin gösterilen yaşamla özdeşleşmesini sağlamak olabilir.
  • Vloger’lar videolarda hayata dair düşünce ve dileklerini de sunuyor.
  • Bazıları evden çalışan vloger’lar iş hayatlarından kesitler de paylaşıyor.
  • Kimi günlük tutuyor, kimi fotoğraf çekiyor ve hobilerini de takipçilerine aktarıyor.  
 Genellikle konuşma olmayan, altyazılı, hafif müzikli ve oldukça sakin akan videoların bir amacı da hayatı yavaşlatmak.
Genellikle konuşma olmayan, altyazılı, hafif müzikli ve oldukça sakin akan videoların bir amacı da hayatı yavaşlatmak.

Videoların genel havasına bir yavaşlık hakim. Hatta yavaşlık zaman zaman neredeyse ağır çekim hissiyatı dahi yaratıyor. Bu durum özellikle birçok yere yetişmeye çalışan izleyene başlarda pek de inandırıcı gelmeyebilir. Ancak bir süre sonra bu yavaşlık ve sükunet hali adeta bağımlılık etkisi yaratıyor. Dış dünyanın yüksek temposu, her anlamda minimal olan bu videoları izlerken kısa süreliğine de olsa geride kalıyor. Yine genel olarak sürdürülebilir ürünlerin kullanımı, her türlü atık ve çöp konusunda dikkatli yaklaşımlar, aileye ya da kişinin kendisine ayırdığı özel zamanlar da içeriklerin ortak noktaları arasında. Bazı videolarda cilt bakımı rutinleri, bitki bakımı ve pratik yemek yapımı önerileri de öne çıkıyor. Muhtemelen bu nedenlerle dünyanın her yerinden milyonlarca insan oturup bu videoları izliyor. Videoların altındaki izlenme ve abone sayıları günden güne de artıyor.

Ev işlerinin sıkıcı değil eğlenceli olabileceği, kendine zaman ayırmanın önemi, azın çok olduğu, para harcamadan ya da az harcamayla da mutlu olunabileceği, küçük değişimlerin büyük farklar yaratabileceği, sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmak için zamana ihtiyaç olmadığı belki de en önemlisi sessizliği dinlemenin önemli bir ihtiyaç olduğu videolardan süzülen mesajlardan birkaçı.

Elbette zamanın hızlı akışı içinde birçok yere yetişmeye çalışan kadınların bazılarına bu hayatlar gerçekçi gelmeyebilir ya da ulaşılmaz bir dayatma gibi bile durabilir. Konunun ekonomik (kadınların çoğunun orta halli ya da iyi durumda olduğu) ve sosyal (kadının ev işleriyle tanımlanması) itirazlarına da saygıyı elden bırakmadan bu videoları sadece eğlence ya da dinlence amaçlı görebiliriz.