Yurt dışında araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Yurt dışında araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenler

Yurt dışında otomobil kiralarken akıllarda birçok soru işareti oluşabiliyor. Bu konuda dikkat etmeniz gereken her şeyi derledik.

Araç kiralamak karın ağrısı yaratan bir süreç. Akıllarda, “Araca zarar verir miyim?, “Kredi kartımla problem yaşar mıyım?” gibi binbir soru işareti yaratıyor. Bir de bu aracı yurt dışında kiralıyorsanız kafalar daha da karışıyor. Aslında kafa karışıklığı yaratacak hiçbir durum yok. Sistem hemen hemen aynı. En önemlisi gittiğiniz ülkenin trafik kurallarını iyi öğrenmek.

● Yurt dışında araç kiralarken akıllarda ilk oluşan soru “Ehliyetim yurt dışında geçerli mi?” oluyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları mevcut ehliyetlerle dünyanın her yerinde araç kullanabilir. Fakat ehliyetinizi yenilemiş olmanız gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var: Eğer yurt dışında altı aydan fazla oturma izniniz bulunuyorsa, o ülkenin ehliyetini almalısınız. Türkiye’de sahip olduğunuz ehliyet yurt dışında sadece altı ay boyunca geçerli oluyor. Yurt dışında araç kiralayacaksanız, ehliyetiniz mutlaka üzerinizde olmalı. Herhangi bir çevirme durumunda pasaportunuz yeterli olmaz.

● Gittiğiniz ülkelerde araç kiralamadan önce kredi kartınızda yeterli limitiniz olduğuna emin olun. Kiralama yaparken, kullanacağınız kredi kartı aracı kullanacak kişiye ait olmalı. Araç kiralama şirketleri aracı size teslim ederken kredi kartınızdan belli bir tutara bloke koyuyor. Bu yüzden kredi kartınızda 1000-1500 euro limit olduğundan emin olun. Tabii bu tutar ekonomik sınıf bir araç için geçerli. Eğer ticari veya daha lüks bir araç kiralıyorsanız bu tutar artabilir.

Hangi şirketten araç kiralamalı? 

Araç kiralayacağınız şirkete karar vermeden önce iyi bir araştırma yapmanızda fayda var.
Araç kiralayacağınız şirkete karar vermeden önce iyi bir araştırma yapmanızda fayda var.

● Eğer vaktiniz varsa yurt dışına çıkmadan önce araç kiralama şirketinden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle, özel gün ve tatillerde fiyatlar daha da artabilir. İnternet üzerinden arama motorlarıyla kolaylıkla kiralık aracınızı bulabilirsiniz. Ama her zaman için dünya çapında hizmet veren global araç kiralama şirketleri daha güvenli. Örneğin Avis, Europcar, Sixth, Enterprise ve Budget gibi şirketler önde gelen araç kiralama şirketlerinden kabul ediliyor. Bu şirketlerin internet sitelerinden, isteğinize uygun aracı seçip para birimine göre ödeyeceğiniz tutarı, aracı teslim edeceğiniz ve teslim alacağınız konumları da görebilirsiniz.

● Araç kiralama şirketleri, size benzin deposunu nasıl teslim ettiyse sizin de aynı şekilde teslim etmenizi bekler. Eğer aynı oranda depoyla teslim etmezseniz kredi kartınızdan benzin bedelini tahsis ederler.

● Kira sözleşmenizi yaptıktan sonra aracı teslim alırken araç kontrolü yapmalısınız. Yetkili kişi size araca dair dikkat etmeniz gerekenleri söyler. Aracın dört bir yanını iyice kontrol edin. Eğer, çökük çizik gibi sorunlar varsa mutlaka yetkiliye bildirin. Teslim tutanağına kaydettirin ve hatta fotoğraflarını çekin.

Kiraladığınız araçla başka bir ülkeye girebilir misiniz?

Başka bir ülkeye gidecekseniz gerekli belgeleri hazırlatmayı unutmayın.
Başka bir ülkeye gidecekseniz gerekli belgeleri hazırlatmayı unutmayın.

● Kiralanan araçla bulunduğunuz ülkeden başka bir ülkeye geçecekseniz bu durumu mutlaka araç kiraladığınız şirkete bildirin. Çünkü böyle bir durumda, araç kiralama şirketi ekstra bir belge hazırlıyor ve bu belgeyi sınır kapısında yetkililere göstermeniz gerekiyor. Bu belge olmadan yurt dışına çıkamazsanız. Tabii, belirli ülkelerde bu süreç farklı işleyebilir. Avrupa’da Schengen üye ülkeleri kapsamında serbest dolaşım hakkı olduğu için üye ülkelerde rahatlıkla girebilirsiniz. Siz yine de araç kiraladığınız şirkete, gideceğiniz ülkeyi belirtin.

● Aracınızı kiralarken sözleşmeyi dikkatle okuyun. Genellikle sözleşmelerde kilometre limiti bulunuyor. Eğer belirtilen kilometreyi geçerseniz, kilometre başına şirketin belirlediği tutarları ödemek zorunda kalabilirsiniz. Uzun bir yolculuk yapacaksanız, kilometre limitsiz sözleşmeler yaptığınıza emin olun.

● Kiraladığınız aracı dönüşümlü olarak kullanacaksanız, trafikte sorun yaşamamak için araç kiralama şirketinize bu durumu mutlaka bildirin. Birden fazla sürücü olacağına dair sözleşmeye belirtilmesi gerekebilir.

● Aracı kiraladıktan sonra, başınıza gelebilecek kaza veya hırsızlık durumlarına karşı önlem almak için araca mutlaka kasko yaptırın. Bir kaza durumunda, suçlu veya suçsuz olsanız bile araç kiralarken ekstra bedel ödeyerek yaptıracağınız sigorta, sizi tüm kaza prosedürlerinden kurtarır ya da size başka bir araç teslim eder. Böylece yaptığınız seyahat tatsız bir hâl almaz.