Yeni yılda yeni alışkanlıklar rehberi

Yeni yılda yeni alışkanlıklar rehberi

Yeni bir yılın ilk ayındayız. Hedefler koymak ve kendimize yeni bir yön çizmek için mükemmel bir zaman. İşte ocak ayında, yeni alışkanlıklar geliştirmek isteyenlere bazı öneriler…

Modern dünya düzeni ve bu düzenin insanı hedeflerle şekilleniyor. Kendisine amaçlar ediniyor ve yola koyuluyor. Bu yolculuk modern insanın kendi hikayesini yazmasına fırsat veriyor. Tam da bu noktada altı çizilmeli ki hedefler belirlemek yaşama anlam ve yön veriyor; kişisel gelişimimizi destekleyip bizi motive eden ve odaklanmamıza yardımcı olan bir pusula işlevi görüyor.

Hedefler, yaşamda neyi başarmak istediğimizi netleştirmemize de yardımcı oluyor. Böylece zamanımızı ve enerjimizi daha etkili bir şekilde kullanabiliyoruz. Belirsizlik içinde kaybolmak yerine, hedefler sayesinde net bir rota çizebiliyoruz. İnsanın doğasında var olan başarma arzusunu tetikleyen hedefler, içsel bir motivasyon kaynağı da oluşturuyor. Başarıya ulaşma isteği, kişinin zorluklarla başa çıkma gücünü de artırıyor. Hedeflere ilerlerken kişi sınırlarını zorluyor, yeni beceriler ediniyor ve potansiyeline ulaşma şansı yakalıyor.

Hedef belirlemenin ve o hedefe ilerlemenin en önemli yanı, kişiyi harekete geçirmesi. Hedefleri olmayan insan yaşamda akıntıya kapılmış bir gemiye benziyor; bir yere varmak yerine sadece sürükleniyor. 

Haftalık yemek planları hazırlamak ve alışveriş listesini buna göre oluşturmak, bu alışkanlığı yaşama geçirirken işleri kolaylaştırıyor.
Haftalık yemek planları hazırlamak ve alışveriş listesini buna göre oluşturmak, bu alışkanlığı yaşama geçirirken işleri kolaylaştırıyor.

Akıntıya kapılmamak için planlayın!

Ancak bilinçli bir şekilde belirlenen hedefler, yaşamı kişinin kendi kontrolüne almasını sağlar. Sağlıklı bir yaşam için ilk adımları atmaya yardımcı olacak öneriler…

Sağlıklı beslenmeyle başlamak: Yeni yılda sıklıkla koyulan hedeflerin başında sağlıklı beslenmek geliyor. Bu amaçla yapılması gereken ilk şey planlamak! Haftalık yemek planları hazırlamak ve alışveriş listesini buna göre oluşturmak, sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşama geçirirken işleri kolaylaştırıyor. İşlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durarak taze sebze, meyve, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar tüketmek sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı. Yine sağlıklı beslenme konusunda önem atfedilen ara öğünlerde tüketilenlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Ara öğünlerde tercih edilecek sağlıklı atıştırmalıklarla enerji seviyesi sabit tutulabilir. Sağlıklı ara öğünler açlık krizlerinin ve kontrolsüz yemenin önüne geçer.

Egzersizden kaçmamak ve rutin oluşturmak: Küçük adımlar büyük başlangıçlar demek. Günlük 30 dakikalık bir yürüyüş bile alışkanlık oluşturmanın ilk adımı olarak görülmeli. Sportif aktivite keyif alınırsa daha düzenli ve uzun süreli olabiliyor. Yoga, pilates, dans veya bisiklet gibi aktivitelerle hareket etmek eğlenceli bir hale gelebilir. Haftalık hedefler koyarak sürdürülebilir bir rutin oluşturulabilir.

Zihinsel sağlığı önceliklendirmek: Meditasyon ve nefes egzersizleri, dijital detoks ya da minnettarlık günlüğü tutmak, zihinsel sağlığı önceliklendirmek hususunda kişiye destek sağlar. Stresi azaltmak ve odaklanmak için meditasyon ve nefes egzersizlerine günde 5-10 dakika ayırmak dahi fayda sağlayacaktır. Ekran karşısında geçirilen sürenin azaltılması ile sağlanacak dijital detoks, kişinin kendisine daha fazla zaman ayırmasını mümkün kılar.

Başarıya ulaşmada hedefleri gerçekçi tutmak ve stratejik olarak ilerlemek motivasyonu yükseltir.
Başarıya ulaşmada hedefleri gerçekçi tutmak ve stratejik olarak ilerlemek motivasyonu yükseltir.

Hedefleri gerçekçi ve ölçülebilir tutmak: Bu alt başlık başlı başına bir yazının konusu olabilir. Özetlemeye çalışalım! Öncelikle başarıya ulaşmada hedefleri gerçekçi tutmak motivasyonu yükselteceğinden önemli bir konu. Bu basamakta SMART olarak kısaltılabilecek kriterleri kullanmak kişiye yardımcı olabilir. Hedeflerin “Net (Specific), Ölçülebilir (Measurable), Ulaşılabilir (Achievable), İlgili (Relevant) ve Zamanlı (Time-bound)” olmasını sağlamak işleri kolaylaştırıyor. SMART’ın basamaklarını biraz daha açıklayalım…

Net (Spesifik): Genel bir tanımlama olan "Daha sağlıklı beslenmek" gibi bir hedef yerine "Her gün en az beş porsiyon sebze tüketmek" gibi daha belirli bir hedef koymak.

Ölçülebilir: İlerlemeyi takip edebilmek amacıyla “üç ayda toplam altı kilo vermek" gibi ölçülebilir bir hedef belirlemek.

Ulaşılabilir: Hedefler mutlaka gerçekçi olmalı. Antrenman süresini günde 30 dakika yerine 15-20 dakikadan başlatmak gibi…

İlgili: Kariyer hedeflerine uyumlu bir eğitim programına katılmak gibi belirlenecek hedefin yaşamla ve uzun vadeli planlarla uyumlu olmasını sağlamak önemli.

Zamanlı: Hedefe ulaşmak için mutlaka bir zaman çerçevesi belirlenmeli. Bu, motivasyonu artırabilir; ilerlemeyi kolaylaştırır.

Hayat beklenmedik durumlarla dolu elbette. Hedefleri gerçekleştirirken esnek olmak bu açıdan çok önemli. Yine hedeflere ulaşma yolunda destek almak, başarı şansını da artıracaktır. Hedeflere ulaşıldığında kişinin kendi kendini ödüllendirmesi, motivasyonu da yüksek tutar. Örneğin kişinin her ara hedefe ulaştığında kendisine küçük bir ödül, ana hedefe ulaştığında ise büyük bir ödül vermesi bu yolculukta kendisine önemli bir destek olur.

Bu öneriler ışığında değişimin bir süreç olduğu da unutulmayarak ocak ayında sağlıklı alışkanlıklar oluşturulabilir ve yeni yılda çok daha enerjik, huzurlu ve mutlu hissedilebilir. Harekete geçmenin tam zamanı!