Quick Routes’tan tanıdığımız deneyimli motorcu Özgür Candar, uzun motosiklet yolculukları hakkında merak edilenleri cevapladı.
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Ben Özgür Candar. Eşim Dilek Candar ile birlikte yaklaşık 20 yıldır motosiklet ile uzun yolculuklar yapıyoruz. Bu yolculuklarımızı ve yollardaki tecrübelerimizi Quick Routes ve 2Teker 2Yürek sosyal medya hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takipçilerimiz ile paylaşıyoruz. Kısaca birlikte yolda olmayı ve yeni yerler, yeni yollar keşfetmeye aşık bir çiftiz, diyebilirim.
Motosikletle uzun yola çıkmadan önce neler yapılmalı? Hangi bakımlar ve ön hazırlıklar yapılmalı?
Öncelikle motosiklet ile uzun bir yolculuğa çıkacaksanız yollarda sorun yaşamamak için ön hazırlıklar çok önemli. Buna gerçekten ciddi bir zaman ayırmalısınız. Özellikle ilk kez uzun yolculuğa çıkacak motosiklet kullanıcılarının dikkat etmesi gereken birçok nokta var.
Eğitim alın
Hazırlıkların en önemlisi motosiklet ileri ve güvenli sürüş eğitiminizi almanız. Her yol koşulunda daha güvenli hatta daha rahat bir yolculuk yapmanızı sağlayacak etkenlerden biri bu eğitim.
Ders çalışır gibi rotanızı çalışın
Nasıl bir yolculuk olacağını iyi tespit edin. Rotanız üzerinde ki yolların durumunu, asfalt kalitesini varsa ne kadar stabil bir yolda süreceğinizi öğrenin. Yol üzerinde eğer sorun yaşarsanız kimlere ve nasıl ulaşabileceğinizi önceden tespit edin.
Yol arkadaşınıza iyi bakın
Yola çıkmadan önce en önemli yol arkadaşınız motosikletinizin özellikle yağ, filtre, balata ve elektrik aksamı gibi önemli kısımlarına baktırmakta fayda var. Rotanız üzerinde motosikletiniz ile ilgili doğabilecek parça ihtiyacı durumları için servisi noktalarını öğrenin. Yolculuğunuzda yapacağınız toplam kilometre, motosikletinizin parça ve servis zamanlarını geçecek bir kilometre ise yola çıkmadan yaptırmanızda büyük fayda olacaktır.
Konaklama tercihlerinizi belirleyin
Kamp yapacak iseniz rotanız üzerindeki kamp alanlarınızı önceden belirlemeniz ve oralar ile ilgili bilgi toplamanız sizi büyük bir yükten kurtarır. Bunu sona bırakmayın. Yorgun haliniz ile bir de kamp alanı aramak canınızı sıkabilir. Zaman olarak uzun sürecek yolculuklarınız için her akşam kamp yerine en az 5 günde bir pansiyon ya da otel konaklaması planlayın. Kendinize ödül verin, iyi gelecektir.
Evraklarınızı Kontrol Edin
Yola çıkarken motosikletiniz ve kendiniz için kimlik niteliğindeki evrakları kontrol edin. Aracınızın kanuni olarak süreli evraklarını rotanız içerisinde bitmeyecek şekilde planlamaya çalışın. Rotanızda eğer yurtdışı var ise birkaç defa kontrol daha da iyi olur. Sonra kapıdan dönmeyin.
Bütçenizi İyi Planlayın
Yol bu, beklenmedik durumlar yaşanabilir. Bunun için bütçenizde her zaman acil durumlar için kullanacağınız bir gizli kısım olsun. Ne olur ne olmaz. Öyle bir an olur yakınlarınıza ulaşamayabilir ve zorda kalabilirsiniz. Üzerinizde çok fazla nakit para bulundurmayın, artık neredeyse tüm işletmelerde kart kullanımı yaygınlaştı.
Uzun yolculuk sırasında motosiklet sürücüsünün yanında kesinlikle bulundurması gereken şeyler nelerdir?
Bu konu ile ilgili o kadar çok kafa karışıklığı var ki bazen biz bile şaşırıyoruz. Uzun motosiklet yolculuklarında her şeyi yanınızda taşıyamazsınız. Motosikletin güvenli bir taşıma hacmi var. Bunu aşmak sürüş konforunuzu çok etkiler ki bu güvenlik problemleri doğurur. Eğer motosiklet ile uzun yolculuklar yapmak istiyorsanız, minimalist olmalısınız. Motosikletinizi ne kadar hafif tutarsanız, sürüşten aldığınız zevk o kadar artar ve daha az yorulursunuz. Ayrıca ne kadar eşya o kadar sorundur motosiklette. Sık sık kullanmayacağınız ya da tek kullanımlık ihtiyaçlarınızı yolda da temin edebilirsiniz.
Üç t-shirt yeter, gece elbisesine gerek yok
Motosikletin taşıma kapasitesinin çok az olduğunu akılda tutmakta fayda var. Biz 120 gün süren motosiklet yolculuğumuzu motosiklet sürerken kullandığımız korumalı ekipmanlarımız haricinde üç t-shirt, bir kot pantolon, bir eşofman, bir spor ayakkabı, bir terlik, bir polar ve yağmurluk ile tamamladık. Oluyor inanın. Yol üzerinde yıkama ve kurutma şansınız var. Kaldı ki çok elzem oldu yolda temiz kıyafetler alabilirsiniz.
Aç mı kalacağız?
Rotanızı iyi çalıştıysanız, aç kalmazsınız. Kamp yapacaksanız eğer kamp malzemeleriniz dışında yeme içme için ağırlık yapmaya gerek yok. Kamp alanınıza varmadan bir marketten ihtiyaçlarınızı kalacağınız süre için karşılayın ve gereksiz yük yapmayın. Bununla birlikte motosikletinizde sadece minik atıştırmalıklar ya da kuruyemiş bulundurmanız iyi olur.
Mutlaka yanınızda olması gerekenler
Motosiklet ile yola çıkmadan minik bir ecza çantası hazırlayın. Yol için hazırlanan ecza çantaları her yerde mevcut. Eğer çok ücra bir yere gidiyorsanız soğuk algınlığı ilacı, ağrı kesici, kas gevşetici ve benzer kremler bulundurmakta fayda var.
Motosikletinizin eğer özel bir tamir takımı ya da anahtarı var ise yanınıza almayı unutmayın. Büyük tamir takımlarına gerek yok. Doğru tespit yapın.
Plastik cırt, siyah elektrik bandı, güçlü minik bir yapıştırıcı, balata spreyi, motosikletinize uygun yedek far ampulü, sigorta, biraz kablo, mümkünse bir yedek buji ve motosiklet için yapılan lastik tamir takımı ya da lastik jeli çantanızda bulunsun. Rotanızda benzin sorunu yaşayabileceğiniz yerler varsa bir yedek benzin bidonunu motorunuza monte edebilirsiniz.
Uzun yola çıkacaklara kendi deneyimlerinizden tavsiyeler verebilir misiniz?
Biz neredeyse motosiklet üzerinde yaşıyoruz. Gerçekten eve hiç dönmeden çok uzun süren yolculuklar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu süreç içerisinde de çok fazla deneyim sahibi olduk. Bunların bazıları keşke dediğimiz şeyler oldu ama her turumuzda daha minimalist olmamıza ya da mutlak gereken şeyleri öğrenmemize vesile oldular.
Bu tecrübeden bahisle şunu söyleyebiliriz ki “Hele bir yola bir çıkalım, hallederiz” demeyin. Rotanıza göre hazırlıklı olun. Teknolojinin nimetlerinden faydalanın. Sürüş esnasında navigasyonu duymak işinizi kolaylaştırır, interkom kullanın. Sürüşünüzü iyi planlayın. Hedefe varmaya değil daha çok yolun keyfini çıkarmaya odaklanın. Maksimum bir saat motosiklet yolculuğu sonrası 5 dakika da olsa bir mola verin. Motordan inin, minik bir yürüyüş yapın. Refleksleriniz ve vücudunuz yerine gelsin, dikkatiniz yeniden toplansın. Sabah kahvaltınızı iyi yapın. Yaz ayları da olsa bir yağmurluk olsun çantanızda. Yağmurluk sizi sadece yağmurdan değil, soğuktan da korur. Gece sürüşlerine kalırsanız çok iş görür. Kamp yapacaksanız uyku tulumunuzu mevsime göre iyi seçin. Kaskınızı motosikletinize kilitleyebilmek için bir bisiklet kilidi alın. Böylece her yerde elinizde taşımak zorunda kalmazsınız.
Güzel bir manzara gördüğünüzde hiç üşenmeyin durun. Bir daha o yolda hiç süremeyecek gibi anın tadını çıkartın. Klasiktir ama “önemli olan varmak değil, yolda olmak” sözünü hatırlayın.
Son olarak bizim de kendimize motto edindiğimiz şu güzel sözle bitirelim: “En uzun yolculuklar bile, tek bir adımla başlar” Lao Tzu
Quick Motosiklet Trafik Sigortası
Motosikletinle seyahatlerin için 7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.
Detaylı bilgi için: