Karadeniz’in kalbi olan, havasının suyunun cana can kattığı şehirde, Trabzon’da film festivali var!
Tarihiyle, bugünüyle daima ayakta kalan kültür kenti Trabzon, şehrin çeşitli alanlarında olduğu gibi başarılı bir kültür sanat projesiyle de bir ilke imza atacak. Bu yıl ilk defa düzenlenecek TUFFEST, Karadeniz’de sinema heyecanını yaşatacak. 16-26 Ağustos tarihleri arasında, 10 günlük bir sinema maratonundan geçecek olan Trabzon, “Altın Kemençe” ile başarılı filmlerin destekçisi olacak! Azerbaycan, İtalya ve Kosova’nın oldukça büyük ilgi gösterdiği festivale 34 ülkeden katılımlar olacak. Bizler de Festival’e can veren ekibin önemli üyelerinden Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST) Yürütme ve Denetleme Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü, Yazar ve Yönetmen Fedai Çakır’la keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Festivale dair tüm merak edilenler aşağıdaki satırların arasında…
Festival’e nefes olan ekibin değerli üyelerinden Fedai Bey’i biraz yakından tanıyalım…
Fedai Çakır “İnsanın kendini anlatması gerçekten çok zor. Ben genelde bu soruya beni “Google amcaya” sor diyerek geçiştirmeye çalışırım ama karşınızda bunu yapamayacağım belli oldu” diyerek sözlerine başlıyor.
Bekarım. Hayat arkadaşlarım Oğlum Doğuşhan, 13 yıllık ev arkadaşım Kedim Chanel, 2 yıl önce bize katılan ve sinema filmini de çektiğim köpeklerimiz Bal ile Betty ile yaşıyordum ki, bu yıl bir de adını Islak koyduğumuz kirpimiz hayatımıza girdi.
Bugüne kadar yazılı ve görsel basının çeşitli alanlarında görev yaptım, Edebiyat dünyasına ilkler bırakan Kavis Kitap’ın kurucusu oldum. “Türkiye’nin bebe gazetecisi” unvanı ile Toplum gazetesini 1,5 yıl çıkardım ve ilk basın dünyasına adım atmam gazete patronu olarak 18 yaşında oldu. 1993’ten başlayarak çeşitli sektörel dergiler yayımlandım. 2000’den itibaren edebiyat çalışmalarına yöneldi. Çeşitli radyo ve televizyonlara programlar yaptım.
Yazdım, çektim, sundum.
Bunlar; Karayele (Hikâye), Eşek ile Köpek (Hikâye), Dağların Sultanları (Hikâye), Kütburun ile Kocakarın (Hikaye), Ham Elma (Anı), Cüce Cin Serisi (5 Kitap Hikaye), Islık Çalmayı Bilmeyen Çocuk (Hikaye), Kendini Aslan Sanan Kedi: Chanel (Öykü), Ali Şükrü Bey’i Ölüme Götüren Nedenler (Tarih), Gaydiri Guptik İşler (Dizi), Doğuş Han (Dizi), Kanserliler Çetesi (Sinema film senaryosu), Çığlık (Kısa film) ve Yaşlılığın EEE Hali (Kısa film), Köşe Bucak Avrupa (Belgesel), Kuş, Kuş İle Avlanır (Belgesel), Sokak Köpekleri Bal ile Betty ilk uzun metrajlı Sinema Filmim oldu. Okuma Koltuğu (Edebiyat ve Kitap), Gündemden (Haber – Tartışma), Sivil İnisiyatif (Dernek ve sivil toplum kuruluşları), Bil Bul Kazan (Yarışma), Karadeniz Şenlikleri (Belgesel), Yakalarsam Sorarım (Gençlik – Yarışma), Seçim Arenası (Siyaset – Tartışma), Psikiyatri Kliniği (Sağlık) gibide birçok televizyon programlarını yönettim, hazırladım ve sunumunu yaptım.
Son olarak birçok şenlik, festivalin yönetiminde bulundum. 2017 yılında ise iki büyük festivalin hayata geçirilmesinde çalıştım. Uluslararası Bafra Kapıkaya Fest ve sonrasında da Trabzon’da ilki yapılacak olan Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST)’de görev aldım.
Temasının ‘Gençlik ve Spor’ olduğu, Trabzon’a can katan bir film festivali düzenlenecek. Öncelikle konu ile ilgili ekip ruhunu tanımak isteriz. Nasıl bir ekip can verecek bu festivale?
Bir festivalde temanın olması o festival sayesinde o konuya dikkat çekilmesini sağlamak amacını taşır. Trabzon Uluslararası Film Festivali de gençlik ve spora bu yıl dikkat çekmeye çalışıyor. Açılış filmi için Aamir Khan’ın “Dangal” filminin de seçilmesi bu anlamda çok anlam ifade etti.
"İlginç bir ekibiz aslında…"
Ekibimize gelince; İlginç bir ekibiz aslında. Karakter olarak, dünya görüşü olarak ve siyasi görüşü birbirinden farklı, bazı kişilerin yan yana geldiğinde tam zıt görüşlere sahip insanların ortak bir amaç için bir arada çalıştığı bir festival. Çılgın insanların bir araya gelmiş olduğunu söyleyebilirim. Her şeyden önce bana göre çılgın bir adam olan İstanbul Trabzon Federasyonu Genel Başkanı Dursun Çağlayan bu festivalin baş kahramanı. Hiç tecrübesi olmamasına rağmen devlet kurumlarının bile cesaret edemediği bir işe kalkıştı ve “Trabzon’da Film Festival var” dedi. Maddi manevi çok fedakârlık ile festivalin var olmasını sağlayan insandır. Siyasi gücü ve engin tecrübeleri ile elbette Anadolu, Eğitim ve İrfan Derneği Başkanı Asım Aykan da ince dokunuşları ile festivalin Trabzon gibi farklı dinamikleri olan bir şehirde denge unsuru oldu. Zaman zaman aramızda çok şiddetli tartışmaların istişarelerin geçtiği kuvvetli bir ekibimiz var. Festival için en iyisi ve doğrusuna karar vermeye çalışan güzel insanlardan oluşan bir ekip olduğumuzu söyleyebilirim.
“Elbette Film Festivali için seçilecek şehir Trabzon olmalı!”
Trabzon dinamikleri ile Türkiye gündeminde olan Karadeniz’de abi şehir pozisyonunda kendine yer etmiş bir yer. Trabzon, sporu ve insan yapısı ile gündemden hiç düşmeyen bir şehir. Edebiyat dünyasına birçok romancı, öykücü ve şairler vermiş bir şehir, ressamlar ile sergi alanlarında kendini göstermiş bir şehir. Devlet tiyatrosu ve özel tiyatroları olan, opera binası var olmuş (yıkılmış sonrasında) ve elbette sinema dünyasına birçok ünlü vermiş, ödüllü yönetmenleri olan bir şehir Trabzon. Elbette bir film festivali için Karadeniz bölgesinde seçilecek şehir Trabzon olmalı diye düşünenlerdenim.
Nasıl bir festival gerçekleşecek, ülkemizdeki diğer festivallerden farklarını nasıl gözetiyorsunuz?
Festivaller birbirine benzer elbette. Lakin her festival var olduğu şehrin dinamiklerinden, yöneticilerinden, şehrin insanından dolayı birbirinden farklılıklar göstermektedir. Trabzon, ya da Karadeniz bölgesi diyelim doğal bir film platosu. İnsanının yaşamından öykü kitaplarına konu olabilecek öykülerle dolu, roman olabilecek hikâyelerin çıktığı bir bölge. Hal böyle olunca festival de farklı bir havada yaşanıyor. Güzel insanların güzel hikâyeleri ile festival yaşanacaktır. Anadolu’da bulunan birçok şehir gibi burada da şehir merkezinin dışında sinema bulunmamaktadır. Trabzon uluslararası Film Festivali (TUFFEST) bu anlamda yazlık sinemaları ile diğer festivallerden bir adım daha öne çıkmaktadır. 7 ilçede 7 film yazlık sinemamız vardır. Ayrıca 4 sinemada 6 salonda yarışan, seçki filmler halkın izlemesine sunulurken, büyük bir vadi olan Zağnos Vadisi’nde 10 gün boyunca doya doya halka film izletilecek. Ayrıca festival dışında da yurt içinden ya da yurt dışından gelebilecek yapımcılara, yönetmenlere bölgede rehberlik yapacak bir festival. Sadece festival tarihleri arasında yaşayan değil 365 gün yaşayan bir festival TUFFEST.
Katılacak filmlerin ödüllendirmeleri nasıl gerçekleşecek?
Bu yıl 200.000 TL nakdi ödül ile ulusal sinemayı destekliyoruz. Bizim için ulusal sinemanın desteklenmesi çok önemli. Dünya üzerinde söz sahibi olmak istiyor iseniz, kültürünüzü, hayat felsefenizi, dünya görüşünüzü sinemanın dili ile dünyaya daha kolay anlatabilirsiniz. İnsan olarak kendimizi anlatmanın en güzel şekli bir yönetmenin kadrajından geçer.
Ödüllerimiz nakdi ve onursal olarak çeşitlilik göstermektedir. Ödül verilmesinin kıstası elbette iyi bir film olması, başarılı oyunculukların olması, özgün güzel müzik olmalı, senaryosu veya hikâyesi olmalı elbette.
Ödüllerimiz de şöyle:
Ulusal Uzun metrajlı film yarışması ödülleri:
En iyi film ödülü: 100.000 TL
En iyi yönetmen ödülü: 20.000 TL
En iyi senaryo ödülü: 15.000 TL
En iyi müzik:15.000 TL
Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması ödülleri:
En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Müzik dalında "Altın Kemençe" verilecektir.
Ulusal Kısa Metrajlı Film Yarışması:
Birincilik ödülü: 18.000 TL
İkincilik ödülü: 7.500 TL
Üçüncülük ödülü: 5.000TL
Ulusal Belgesel Film Yarışması:
Birincilik ödülü: 18.000 TL
İkincilik ödülü: 7.500 TL
Üçüncülük ödülü: 5.000 TL
Jürinin seçeceği ve uygun göreceği kişilere Trabzon adına “Altın Kemençe Vefa” ödülleri verecektir. Seçici kurul isterse gerekçesini açıklayarak Karadeniz'e herhangi bir şekilde katkısı olmuş Karadenizli olmayan bir isme “Altın Kemençe Karadeniz’e Katkı” ödülü adıyla bir ödül verebilir.
Jüride önemli insanlar bir arada!
Bir film festivalinin basın ve sanat yüzü Jüri elbette. Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST ) kendi bölgesi ağırlıklı bir jüri ile halkın önüne çıktı. Trabzon olarak nasıl sinemada etkili bir kent olduğunu jüri seçimi ile gösterdi.
Uzun Metraj Film Jürisi
İsmail Güneş-Jüri Başkanı
Aytekin Çakmakçı-Jüri
Murat Özdemir-Jüri
Ahmet Hoş Söyler-Jüri
Sayım Çınar-Jüri
Kısa Metraj Film Jürisi
Haşim Akkaya-Jüri
Haydar Şişman-Jüri
Bülent Doruker-Jüri
Belgesel Film Jürisi
İsmet Yazıcı-Jüri
Yaşar Bedri Özdemir-Jüri
Gelecek projelerinizi öğrenebilir miyiz?
2018’de Akan Bozat’ın Ham Elma kitabından uyarlanan ve aynı adla uzun metrajlı film çekimim olacak. Bir film projeniz varsa başka projenin hayatınızda olması manasızdır. Gelecek için şu an sadece yeni filme odaklandık.