Motosiklet sürücüleri için bakım ve tasarruf zamanı

Motosiklet sürücüleri için bakım ve tasarruf zamanı

Tasarruf, hayatın her alanında gündemimizde olan konuların başında geliyor. Motosiklet kullanıcılarının da tasarrufa en çok ihtiyaç duydukları şeyler arasında yakıt ve bakım masrafları öne çıkıyor. Bazı ufak püf noktaları ile bu masrafların üstesinden gelmek mümkün oluyor. Peki nedir bu hayat kurtaran detaylar?

Bazıları için salt tutkudan ibaret olan motosiklet, kimileri için trafikle mücadelede şehir yaşantısının olmazsa olmazlarından… Motosikletler, zaman tasarrufunun yanı sıra yakıt tüketimi açısından da otomobilden oldukça avantajlı. Şehir içinde kullanım için tasarlanan düşük hacimli motor bloğuna sahip olanlar, günümüz teknolojisinde ortalama 100 kilometrede iki - üç litre arası yakıt tüketiyor. Yakıt kullanımı hem ekonomik maliyet hem de çevresel etkileri açısından oldukça önemli bir konu. Az fosil yakıt kullanmak cüzdanımızı koruması bir yana, doğaya salınan atıkların da azaltılmasına ciddi katkılar sağlıyor.

En önemli faktör yakıt tüketimi

Motosikletin yakıt tüketiminde, zincir gergi ayarının kontrol edilmesi önemli bir adım.
Motosikletin yakıt tüketiminde, zincir gergi ayarının kontrol edilmesi önemli bir adım.

Motosikletin yakıt tüketimini azaltmak düşündüğümüzden daha kolay olabilir. İşte başlıca önerilerimiz…

● Eğer aktarmalı motosiklet kullanıyorsanız zincir gergilerini düzenli olarak kontrol etmeniz önemli. Zincirin gergi ayarının, motosikletin taşıyacağı ağırlığa göre yapılmaması, motordan gelen gücün tekere aktarımı sırasında kayıplara neden olabilir. İlk bakışta fark edilmeyen bu güç kaybı, sürücü tarafından gaz kullanımını artırmak suretiyle telafi edilmek istenebilir ve sonuç olarak yakıt tüketimi artar.

● Manuel şanzıman sistemine sahip motorlu araçlarda yakıt tasarrufu yapmanın bir diğer yolu, aracı motor özelliğine göre doğru devirde kullanmaktır. Yüksek süratle seyir çoğu zaman yakıt tüketimini artırsa da motoru düşük devirde kullanarak hareketi sabitlemek tasarruf etmenize yardımcı olur.

● Motosikletlerde yakıt tüketimine etki eden bir diğer şey, taşınan ağırlıktır. Motorunuzun taşıyabileceği ağırlık aralığının üst limitine yaklaştıkça yakıt tüketiminin arttığı görülebilir.

● Rüzgar direnci ve aerodinamik de motosikletlerde yakıt tüketimini doğrudan etkileyen unsurlardan. Supersport tipi motosikletlerde sürücünün motosikletle bir bütün olarak rüzgar direncini azaltması, süratlenme ve enerjinin kayıpsız aktarılmasını sağlar. Bu türün dışındaki motosikletlerde doğru kask seçimi, siperlik kullanımı ve varsa çantaların motosiklete göre doğru konumlandırılmasıyla aerodinamik güçlendirilebilir.

Bakım ve tasarruf

Ülkemizde garanti kapsamındaki motosikletlerin zorunlu bakım aralıkları Avrupa’da olduğundan dardır.
Ülkemizde garanti kapsamındaki motosikletlerin zorunlu bakım aralıkları Avrupa’da olduğundan dardır.

Motosiklet bakımı, ateşleme butonuna ilk bastığımız andan itibaren motosikletin bir daha kullanılmamak üzere stop etmesi anına kadar özenle yapılmalı. Birçok kullanıcı için bakım konusunda en önemli konu ise maliyet. Ülkemizde garanti kapsamındaki motosikletlerin zorunlu bakım aralıkları Avrupa’da olduğundan dar tutuluyor. Öyle ki bazı markalar bakım aralıklarını 6 bin kilometreye kadar düşürmüş durumda. Bakımların sık olması, teknik ürünlerin maliyetleri ve işçilik ücretleri bu hususta kullanıcıları düşündürüyor. Bakım maliyetlerini azaltan en önemli faktör, ne kadar önemsiz gözükse de rutin bakımlarının mutlaka zamanında yapılması olarak karşımıza çıkıyor. Garanti süresi bitmiş olsa dahi motosiklet bakımının yetkili servislerde yapılması, servis çalışanının aracı yakından tanıması, değiştirilmesi gereken parçaların orijinal olarak yenilenmesi, uzun vadede en hesaplı yöntem. Bu noktada kullanıcılar erişebilecekleri yetkili servislerle ön görüşme yapıp malzeme ve işçilik ücretleri hakkında bilgi edinerek fiyat karşılaştırması yapabilirler.

Fren bakımı ihmale gelmez 

Motosiklet uzun süre yağmur altında bırakıldığında fren hidroliğinin tahliye kanalından içeriye su sızar ve fren pedalında yumuşama meydana gelir.
Motosiklet uzun süre yağmur altında bırakıldığında fren hidroliğinin tahliye kanalından içeriye su sızar ve fren pedalında yumuşama meydana gelir.

Bir araç için en önemli bölüm kuşkusuz ki frenleridir. Fren balatası aşındığı zaman fren hidroliği de azalma yapar. Motosiklet uzun süre yağmur altında bırakıldığında fren hidroliğinin tahliye kanalından içeriye su sızar ve fren pedalında yumuşama meydana gelir. Bu durumda yapılacak şey, fren hidrolik haznesini kapağında yazan seri nolu (örneğin dot-3,dot-4,dot-5) hidrolik yağı ile olması gereken seviyeye kadar doldurulmasıdır. İşlem sırasında fren hidroliği hazneden alındığında kesinlikle frene basmamak gerekir. Bunun yanında fren merkez beyninin üzerindeki hava alma sibop vidası kesinlikle açılmamalı ve aynı seri numaralı hidrolik yağı konmasına özellikle dikkat edilmeli.

Zincir ve hava filtresini sıklıkla kontrol etmek gerekli

Modeller arası ufak değişiklikle olsa da ortalama 300 km’de bir zincirlerin kesinlikle yağlanması son derece önemli.
Modeller arası ufak değişiklikle olsa da ortalama 300 km’de bir zincirlerin kesinlikle yağlanması son derece önemli.

Hava filtresi temizlenmediği zaman, motosiklet normalden daha fazla benzin yakar ve yüksek devirlerde kesiklik yapar. Kullanılan yolun toz durumuna göre 500 - 1000 kilometre, normal koşullarda ise 5 bin kilometrede bir hava filtresi mutlaka temizlenmelidir. Sünger filtreyse sıvı deterjanla temizlenip kuruduktan sonra 10 numara makine yağıyla yağlanır. Daha sonra yağı sıkılarak yuvasına oturtulur.

Motor tipine, kullanıma ve bakıma göre değişmekle beraber ortalama zincirlerin ömrü 20 bin kilometre civarındadır. Dolayısıyla modeller arası ufak değişiklikler olsa da ortalama 300 kilometrede bir zincirlerin kesinlikle yağlanması son derece önemli. Bu işlemi sürücüler de servise gitmeden kolaylıkla yapabilir. İşleme başlarken zincir boşluğu ayarlanmalıdır. Motosiklet kendi ağırlığı üzerine bırakılmadan önce 2,5-3 cm. esneme payı bırakılır. Zincir ayarı yapılırken ise arka teker tespit vidası gevşetilerek karşılıklı gergi vidalarından sağ ve sol eşit olarak germek kaydı ile ayar işlemi tamamlanmalı. Zincir boşluğu gevşek bırakıldığı zaman, 100 - 200 kilometre sorun yaratmayabilir ama sonrasında zincirin atma ihtimali artar. Eğer zincir çok gergin bir şekilde ayarlanırsa da kopabilir.

Bireysel bakım yapılabilir mi?

Servis maliyetlerinden tasarruf etmek isteyenler yedek parça ve bakım ürünleri internetten kendileri temin edip bakımlarını kendileri yapıyorlar.
Servis maliyetlerinden tasarruf etmek isteyenler yedek parça ve bakım ürünleri internetten kendileri temin edip bakımlarını kendileri yapıyorlar.
Servis hizmetinin maliyetini fazla bulanlar ya da özel olarak motosikletinin bakımını bizzat yapmak isteyenler, yedek parça ve bakım ürünleri satıldığı internet sitelerini yakından takip ediyorlar. Bu noktada da satın alınacak ürünün, motosikletin model ve üretim yılıyla uyumlu olduğundan emin olmakta fayda var. Gereçlerin temininden sonra yapılacak işlem, motosikletin manuel kullanım kılavuzunun detaylıca incelenmesi ve her bir aşamanın eksiksiz yapılması olmalı. Unutmayın motosikletinizde sizin için önemsiz görünen ufak bir eksiklik hem size hem de motosikletinize ciddi zararlar verebilir.