Evde kimyasal detoksu nasıl yapılır?

Evde kimyasal detoksu nasıl yapılır?

Evinizi doğal malzemelerle temizlemek, kimyasal ürünlerle temizlemekten hem daha kolay hem de daha ekonomik. Üstelik evin havasının toksik maddelerden arınması, yaşadığınız mekanı daha sağlıklı ve güvenli hale getiriyor. Özellikle de çocuklar için…

Doğal ürünlerle evde temizlik malzemeleri yaratmak ilk düşündüğünüzde size biraz yorucu gelebilir. Oysa ki her yerden alabileceğiniz sirke, tuz, kabartma tozu, limon gibi malzemeleri doğru oranlarda bir araya getirerek en az kimyasal ürünler kadar etkili karışımlar yaratabilirsiniz. İster tamamen doğal hallerinde kullanın ister lavanta ya da limon gibi esansiyel yağlar ekleyerek güzel kokmalarını sağlayın. İşte doğal temizlik malzemesi tarifleri…

Ovma tozu

Lavabo ve tuvaletinizi ovmak için 1 ölçü kabartma tozunu 1 ölçü tuz ve 1 ölçü boraksla karıştırın. En zor kirde bile etkili olacağını göreceksiniz.

Cam temizleyici / Dezenfektan

Bir kavanoza, bütün kavanozu dolduracak kadar limon ekleyin. Limonları ikiye veya üçe kesmenizi tavsiye ederiz. Ardından kavanozda kalan boşluğu sirkeyle doldurun. Birkaç gün bekleyin. Bu sıvıyı suya karıştırarak camlarınızı silebilir, yüzeyleri dezenfekte edebilirsiniz. Kullanım süresinin iki haftayı geçmemesine dikkat edin. 

Sirke, temizlik için mükemmel bir ürün olabilir.
Sirke, temizlik için mükemmel bir ürün olabilir.

Bulaşık deterjanı

1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı boraks, 1 bardak zeytinyağlı sabun tozu ve 1 bardak kaynar suyu karıştırın. Jel kıvamına gelince bir kaba aktarın. Her bulaşıkta gerektiği kadar alıp süngerle uygulayın.

Fırın temizleyici

Kabartma tozu ve suyla macun haline getirdiğiniz karışımı fırının yüzeyine sürün. Birkaç saat bekletin. Islak bir bezle temizleyin. Fırınınızın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Lekeleri çıkarmak için bir süngeri sirke ya da limon suyuyla ıslatın, biraz tuz dökün ve fazla bastırmadan lekeli yüzeyi ovun.
Lekeleri çıkarmak için bir süngeri sirke ya da limon suyuyla ıslatın, biraz tuz dökün ve fazla bastırmadan lekeli yüzeyi ovun.

Pirinç yüzey temizleyici

Mutfak ya da banyonuzdaki lekeleri çıkarmak için bir süngeri sirke ya da limon suyuyla ıslatın, biraz tuz dökün ve yumuşak bir biçimde lekeli yüzeyi ovun. Ardından suyla temizledikten sonra kuru bir bezle silin. 

Sadece su ve kabartma tozuyla fayansların aralarını temizleyebilirsiniz.
Sadece su ve kabartma tozuyla fayansların aralarını temizleyebilirsiniz.

Derz temizleyici

1 ölçü suyu 3 ölçü kabartma tozuyla karıştırın ve macun haline getirin. Bu macunu diş fırçasıyla fayanslarınızın arasına sürün. Bir süre bekledikten sonra süngerle temizleyin.

Tuvalet temizleyici

Saf beyaz sirkeyi klozetinize dökün ya da bir spreyle sıkın. Kısa bir süre beklettikten sonra fırçayla ovun. Tüm lekelerin çıktığına şahit olacaksınız.

Çok amaçlı temizleyici

1 yemek kaşığı kabartma tozu, yarım limon, 1 kahve fincanı saf beyaz sirke ve 1 litre sıcak suyu karıştırın. Ölçüyü artırarak büyük bir kova temizleyici yapabilir, bunu sprey şişelerine bölerek evin farklı yerlerinde kullanabilirsiniz.

Çamaşır yumuşatıcı

1 ölçü sirkeyle 2 ölçü suyu karıştırın. Çamaşır makinenizin durulama suyuna yarım su bardağı kadar ekleyin.