Motorcuların hayatını kolaylaştıran 5 teknoloji

Motorcuların hayatını kolaylaştıran 5 teknoloji

Her şey daha güvenli, rahat ve biraz da keyifli bir sürüş deneyimi için… İster motosiklete yeni başlamış olun ister kendinizi bu işin profesyoneli olarak görün. Ne olursa olsun, yeni gelişmeleri takip etmek önemli!

1. Kıyafetlere dikkat

Motosikletçi denince akla genellikle yaz kış siyah deri pantolon ve ceket giyen bir insan topluluğu geliyor değil mi? Motorcular bu kıyafeti sadece moda olduğu için tercih etmiyor. Motosiklet kullanmak için özel üretilen bu kıyafetlerin omuz, omurga, bilek gibi belli kısımlarında koruyucu maddeler oluyor. Kullanılan deri ise günlük kullandığımız kıyafetlerden farklı olarak, koruyucu yani daha kalın, daha dayanıklı ve esnekliği az olan bir materyal. Eğer kot pantolonla motor kullanmayı planlıyorsanız saatte 25km’den fazla hız yapmamanız gerek; zira pantolonunuz tuvalet kağıdı gibi yırtılabilir.

2. Yeni nesil kasklar

Motosiklet kıyafetleri deyince kasklardan bahsetmemek olmaz. Kasklar, güvenliğin yanı sıra günümüz teknolojilerine ayak uydurarak çok çeşitli donanımlara sahip hale geldi. Örneğin kaskların içinde bulunan interkom sistemleriyle cep telefonunuza bağlanabilir, bu şekilde bluetooth üzerinden telefonunuzu kullanabilirsiniz. Bu teknolojiyle telefonla konuşabilmenin yanı sıra müzik dinleyebilir ve birlikte seyahat ettiğiniz kişilerle telsiz işlevini kullanarak haberleşebilirsiniz.

3. Video ve fotoğraf çekmek için…

Motosiklet kullanıcıları için bu işin tutku haline gelme sebeplerinden biri de seyir halindeyken birçok kişinin tanık olamayacağı görsel deneyimleri tatmaktır. Bu deneyimleri kaydedip paylaşmak mı istiyorsunuz? Güvenliğinizi tehlikeye atmadan, kaliteli görüntüler elde edebilmek için motorunuza sabitleyerek seyir esnasında şahane görseller yakalamanızı sağlayan teknolojilerden faydalanabilirsiniz. Örneğin sele veya gidon borusuna takılan bağlantı aparatları sayesinde kameranızı motorunuza takabilirsiniz. Halihazırda GoPro tarafından üretilen bu teknoloji sürüş keyfinize ara vermeden fotoğraf ve video çekebilmenizi sağlıyor. Bir diğer opsiyon da kaskınıza takılabilen kameralar. Yine GoPro tarafından üretilen ve kaska sabitlenebilen bu teknoloji ile sürücünün görüş alanına en yakın görüntü elde ediliyor.

4. En iyi telefon uygulamaları

Her konuda olduğu üzere motosiklet kullanıcıları için de birçok faydalı telefon uygulaması var. Örneğin seyir halinde müzik dinlemek sizin için önemliyse, ancak motor gürültüsünden şikayetçiyseniz Android telefonlar için SpeakerBoost’u deneyebilirsiniz. Bu uygulamayla sesi ihtiyacınız olduğunuz kadar yükseltebilirsiniz. IOS ve Android için Eat Sleep Ride uygulaması ise bir motorcunun ihtiyacı olan her şeyi sağlama iddiası ile yola çıkmış. Sahip olduğu özelliklerden en önemlisi Crashlight, muhtemel bir kazayı yakınlarınıza haber veriyor. Crashlight özelliği motosikletinizin hız kadranını takip ediyor ve beklenmeyen ve hızlı bir ivme düşüşü olduğunda, eğer siz alarmı kısa süre içinde kapatmazsanız, önceden belirlediğiniz yakınlarınıza acil durum mesajı ile konumunuzu bildiriyor. Aynı işleve sahip bir Android uygulaması da Cradar. Bu uygulamalardan birine sahip olmak bir motorcunun hayatını kurtarabilir.

Best Biking Roads ise tüm dünyadan 25.000 motorcunun katkısıyla oluşturulan ve 8000 motosiklet rotasına dair bilgi veren bir iOS ve Android uygulaması. Bu uygulamalar motosiklet dünyasında popüler olanlardan sadece birkaçı. Detaylı hava ve yol durumu bilgisinden tutun, yolun hangi noktalarında radar olduğuna dek pek çok konuda telefon uygulamaları bir motorcunun en iyi yardımcısı olabilir.

5. Yavaş giderken motoru dik tutmak için...

Motosikletçilere yakın gelecekte sunulacak ve çok ilgi görmesi beklenen teknolojilerden biri de Ride Assist. Şu anda Honda tarafından üretilen ve dünyanın en önemli tüketici elektroniği fuarı olan CES 2017’de tanıtılan teknoloji, motosikletlilerin seyir halinde olmadığında bile dik durabilmesini sağlıyor. Hızlı giderken motorun dengesini sağlamak zor olmasa da aracınız yavaşladıkça özellikle de ağır motosikletler için bu bir problem haline gelmeye başlıyor. Diğer markaların denge problemini çözmek için kullandığı jiroskop teknolojisinin motora ekstra yük kattığını belirten Honda, bu soruna robotik teknolojiler kullanarak çözüm buluyor.