Konsantrasyon bozukluğu nasıl çözülür?

Konsantrasyon bozukluğu nasıl çözülür?

Eğitim hayatımızı veyahut iş ve günlük yaşamımızı oldukça etkileyen konsantrasyon bozukluğu, bir süre sonra can sıkabiliyor. Hâl böyle olunca, konuyla ilgili olarak da önlemler almak gerekebiliyor. Bu yazımızda konsantrasyon bozukluğu nedir sorusunun yanıtını verirken üstesinden gelmenin yollarını da anlatıyoruz. 

Konsantrasyon nedir?

Konsantrasyon nedir sorusunu Thomas Edison “Konsantrasyon, bezginlik duymadan fiziki ve zihni enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir” şeklinde tanımlıyor. Bu soruyu ise bizler “bütün dikkatin bir noktaya toplanması, tüm öğrenme mekanizmalarının aynı noktaya yönlendirilmesi ve tüm alıcıların öğrenmeye hazır duruma getirilmesi ve algının en yüksek performansa ulaşması” olarak tanımlayabiliriz.

Konsantrasyon süresi, kişiden kişiye değişebiliyor. Aynı konu ya da yapılan işe göre de konsantrasyon süresi değişiklik gösterebiliyor. Örneğin sevilen ve merak edilen konularda konsantrasyonumuzu daha iyi sağlarken yapmaya mecbur kaldığımız işlerde dikkatimiz hemen dağılabiliyor.

Konsantrasyon bozukluğu nedir?

Zihnimizin uyaranlara karşı sürekli tepki veriyor olması ve o ana odaklanmada zorlanmaya konsantrasyon bozukluğu deniyor. Konsantrasyonu etkileyen faktörler arasında TV, telefon, poster, afiş vb. gibi etkenler bulunuyor. Bunun yanı sıra açlık, uykusuzluk, konudan sıkılma, endişe, kaygı, korku, hayal kurma, takıntılar gibi etkenler de konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor.

Konsantrasyon bozukluğuna ayrıca aşağıda belirtilen maddeler de sebep oluyor:

● Dengesiz beslenme

● Önceki dönemlerde geçirilmiş olunan hastalıklar

● Bazı ilaçların yan etkisi

● Vitamin ve mineral eksikliği

● Hipertansiyon ve diyabet

● Kronik hastalıklar

● Uyku bozukluğu

● Yeterli su tüketmemek

● Kirli hava

● Sigara kullanmak ya da dumanına maruz kalmak

● Sosyal ilişkilerde bozukluk

● Sık alkol kullanımı

● Dış dünyada meydana gelen olumsuzluklar

Konsantrasyon eksikliğinin yeterince üzerinde durulmazsa gitgide ilerleyebiliyor.
Konsantrasyon eksikliğinin yeterince üzerinde durulmazsa gitgide ilerleyebiliyor.

Konsantrasyon bozukluğu belirtileri nelerdir?

● Yönergelere uymama ve işlerini bitirememe

● Sorumluluğunu yerine getirirken sürekli başka şeyler düşünme

● Uzun uzun ara verme

● Yapılan işten çabuk sıkılma

● Başkalarının sözünü kesme ya da yaptıklarının arasına girme

● Okuduğunu anlamada güçlük çekme

● Düşünceleri toparlayamama

● Unutkanlık

● Devamlı olarak kendini güvensiz ve huzursuz hissetme

● Sosyal durumlarda detaylara ve aktivitelere dikkat etmeme

Konsantrasyon bozukluğu nasıl çözülür?

Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu önlem alındığında çözülebilen bir problem. Bu yüzden eğer konsantrasyon bozukluğunuz varsa bir uzmandan yardım almalısınız.

Birçok tedavi yöntemi olan konsantrasyon bozukluğu eğer ileri bir seviyede ise ilaç tedavisi öneriliyor. Bu ilaçlar mutlaka bir uzman tarafından verilmeli ve gerekli görülürse uzman tarafından bırakılması söylenmeli.

Eğer konsantrasyon bozukluğu fiziksel sebeplerden ötürü oluyorsa uzmanlar ilk etapta bu problemin sebebini çözmeye çalışır. Fiziksel sebep bulunduktan sonra bu durumu iyileştirmek için gerekli tedaviler uygulanabilir. Uzmanlar ayrıca bilişsel-davranışçı terapiler ile odaklanma problemini, kişide farkındalıklar ve görev listeleri ile alışkanlıklar yaratarak problemi gidermeyi deneyebilir.

Bozukluğu gidermek için bir diğer yöntem ise terapi.
Bozukluğu gidermek için bir diğer yöntem ise terapi.

Odaklanma sorunu olanlar ne yapmalı?

Odaklanma sorunu için uzmanlardan yardım alabileceğiniz gibi kendi kendine yapabileceğiniz şeyler de bulunuyor. Örneğin kişisel odaklanma tekniklerini geliştirmek, görev listesi oluşturmak ve birden fazla işi aynı anda yapmamak, odaklanma sorununu giderebilir. Sağlıklı beslenmek ve düzenli uyku uyumak konsantrasyonu artırır. Ek olarak düzenli ve sağlıklı uyku uyumak konsantrasyon sağlayıp bozukluğun faktörlerini azaltır.

Ayrıca, düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylar:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi