Festivaller geri dönüyor!

Festivaller geri dönüyor!

COVID-19 pandemisinde ara vermek durumda kalan ve yaz aylarını daha da keyifli kılan festivaller geri dönüyor. Birbirinden güzel line-up’ları ile dünyanın en iyi müzik festivalleri için hazır olun!

Roskilde Festivali - Roskilde, Danimarka

Bu yıl 25 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan ve Avrupa’nın en büyük müzik festivallerinden biri olan Roskilde, ilk kez 1971’de iki lise öğrencisinin girişimleriyle ortaya çıktı. 1972 yılında Roskilde Belediyesi’ne bağlı bir kurum tarafından yönetimi alınan festival, 50 yıldan fazla bir süredir müzik, kültür ve hümanizmi desteklemek amacıyla düzenleniyor. Festivalin bu seneki önemli isimleri arasında Dua Lipa, Post Malone, Robert Plant & Alison Krauss, The Strokes, St. Vincent gibi isimler bulunuyor. Festivalde bu yıl Melike Şahin de sahne alacak. 

Umbria Caz Festivali
Umbria Caz Festivali

Umbria Caz Festivali - Perugia, İtalya

Küçük bir şehirde olmasına rağmen İtalya’nın, hatta dünyanın en iyi caz festivallerinden biri olan Umbria Caz Festivali bu yıl 8 - 17 Temmuz arasında gerçekleşecek. 1973 yılından beri her yıl düzenlenen festivalin bu seneki konukları arasında caz devi Herbie Hancock, Tom Jones, Dee Dee Bridgewater, Joss Stone, Diane Krall, Incognito ve Jamie Cullum gibi isimler bulunuyor. 

Glastonbury Festivali
Glastonbury Festivali

Glastonbury Festivali - Glastonbury, İngiltere

22 ve 26 Haziran tarihleri arasında İngiltere’nin Glastonbury şehrinde düzenlenecek olan festival, dünyanın en büyük açıkhava festivali olma özelliğini taşıyor. Müziğin dışında, dans, sirk, kabare vb. diğer performans sanatlarının da yer aldığı festivalin resmi tarihçesi her ne kadar 1970 yılında başlasa da, şehirde 1914 yılından beri benzer festivaller düzenleniyordu. Glastonbury’nin bu yılki konukları arasınd Kendrick Lamar, Billie Eilish, Paul McCartney, St. Vincent, Pet Shop Boys, Diana Ross, Noel Gallagher’s High Flying Birds ve Haim var. 

Fuji Rock Festivali
Fuji Rock Festivali

Fuji Rock Festivali - Naeba, Japonya

29 Temmuz - 31 Temmuz tarinlerinde düzenlenecek olan Fuji Rock Festivali, Asya kıtasının en iyi festivallerinden biri olarak kabul ediliyor. İlk kez 1997 yılında düzenlenmeye başlayan Fuji Rock Festivali günümüze kadar birçok önemli müzisyeni sahnesinde ağırladı. Smash Japan tarafından düzenlenen festivalin bu seneki konukları arasında Jack White, Halsey, Tom Misch, Mogwai, Foals, Vampire Weekend yer alıyor. Fuji Rock Festivali’nde bu yıl Altın Gün de sahne alacak. 

Tomorrowland
Tomorrowland

Tomorrowland - Boom, Belçika

2005 yılından beri Belçika’nın Boom kentinde düzenlenen elektronik müzik festivali Tomorrowland, bu yıl 15 Temmuz - 31 Temmuz tarihleri arasında üç hafta boyunca müzikseverlerle buluşacak. Charlotte de Witte, Alesso, Armin van Buuren gibi isimlerin sahne alacağı festival dünyanın en büyük elektronik müzik festivallerinden de biri. 

Montreal Uluslararası Caz Festivali
Montreal Uluslararası Caz Festivali

Montreal Uluslararası Caz Festivali - Montreal, Kanada

Dünyanın en kalabalık caz festivali olma özelliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Montreal Uluslararası Caz Festivali, bu yıl 30 Haziran - 9 Temmuz tarhileri arasında düzenlenecek. Her yıl ortalama 3 bin sanatçının katıldığı bu festival ilk kez 1980 yılında düzenlendi. Festival kapsamında bugüne kadar Chuck Berry, Dave Brubeck, Chick Corea, John Lee Hooker, Muddy Waters, Bo Diddley, Miles Davis gibi isimler sahne aldı. Montreal Uluslararası Caz Festivali’nin bu seneki konukları arasında ise Avishai Cohen, Dee Dee Bridgewater, Ibrahim Maalouf, Kamasi Washington ve Pink Martini var. 

Benicassim Festivali
Benicassim Festivali

Benicassim Festivali - Valensiya, İspanya

Pop, rock ve elektronik müzik üzerine yoğunlaşan Benicassim Festivali, Avurpa kıtasının en iyi festivallerinden biri olarak kabul görüyor. 14 - 17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek olan Benicassim Festivali, düzenlendiği ilk yıl olan 1995’ten beri ortalama 150 bin katılımcı ağırlıyor. Benicassim Festivali’nde bu yıl Kasabian, Two Door Cinema Club, Tyga, The Kooks ve Steve Aoki gibi isimler sahne alacak. 

Montreux Caz Festivali
Montreux Caz Festivali

Montreux Caz Festivali - Montrö, İsviçre

Ahmet Ertegün ve Nasuhi Ertegün’ün yardımlarıyla Claude Nobs, Geo Voumard ve Rene Langel tarafından 1967 yılında düzenlenmeye başlayan festival, dünyanın en büyük caz festivallerinden biri. 1970’li yıllardan sonra kapsamını genişleten festival rock, soul ve blues’un önemli isimlerini de bünyesinde barındırdı. Festivade bugüne kadar Led Zeppelin, Pink Floyd, Tori Amos, Prince, Marianne Faithfull, Frank Zappa ve Deep Purple’ın da içinde bulunduğu bir çok sanatçı sahne aldı. Festival’in line-up’ı ise adeta bir yıldızlar geçidi: Nick Cave & The Bad Seeds, A-HA, Björk, John Legend, Melody Gardot, Michael Kiwanuka, Juanes, Diana Ross, Alan Parsons Live Project, John McLaughlin and the 4th Dimension, Robert Plant and Alison Krauss, Måneskin, Herbie Hancock.