Evcil hayvan sahiplenmeden önce düşünülmesi gerekenler

Evcil hayvan sahiplenmeden önce düşünülmesi gerekenler

Sağlıklarını sadece acil durumlarda düşünmemeli, iyi beslenmelerine dikkat etmeli, ihtiyaçları ve mutlulukları göz önünde bulundurulmalı, eğitimin önemini yok saymamalı…

Doğru kararı verin

Neden hayvan sahiplenmek istediğinizi iyi düşünün. Sadece yalnız kalmamak için veya çocuğunuz istiyor, diye yapmayın. Evcil hayvanlar eve mutluluk getirir fakat sizi yorabilir. Evcil hayvanınızı tüm zorluklarıyla kabul edeceğiniz, ihtiyaçlarını karşılayacağınız, ona güven ve sevgi dolu bir yuva olacağınızdan emin olun.

Uzun yıllar sizinle yaşayacağını unutmayın

Evet maalesef yaşam sürelerini bilmemiz mümkün değil ama hayvanınızı uzun yıllar sizinle olacağını düşünerek sahiplenin. Kedinizin bakımının size zor geleceği, köpeğinizi yürütmek istemeyeceğiniz zamanlar mutlaka olacak, bunun farkında olun. Hangi evcil hayvanın, hatta hangi cinsin sizin yaşamınıza ve koşullarınıza uygun olacağın iyice araştırın. Eğer zaman ayırmakta zorluk yaşayacağınızı düşünüyorsanız, günde iki saat enerji atması gereken bir köpeği sahiplenmeyin.

Onlar eşya veya oyuncak değiller

Evcil hayvanınızın bakımlı olmasını, süslü kıyafetlerle dolaşmasını, her zaman doğru davranmasını beklemeyin. Onların bir karakteri olduğunu, isteklerini ve bazen de tuhaf davranışlar sergileyeceklerini kabul edin. Zorla kıyafetler giydirmeyin, ağır takılar takmayın, tüylerini boyamaya çalışmayın; sizi kızdıracak bir hareket yaptığında sinirlenmeden önce nedenini düşünün. Sabırlı olun, nasıl mutlu olabileceklerini fark edin. Karşılıklı olarak sevgi, saygı ve güvene dayalı bir ilişki kurun. 

Evcil hayvanınızın mama, oyun, gezme saatlerinin bir rutinde olması, kendisini güvende hissetmesini ve birlikte uyum içinde yaşamanızı sağlar.
Evcil hayvanınızın mama, oyun, gezme saatlerinin bir rutinde olması, kendisini güvende hissetmesini ve birlikte uyum içinde yaşamanızı sağlar.

Sağlıklı beslenmeleri sizin elinizde

Evcil hayvanınızın cinsi, yaşı, durumu, sağlığı gereği hangi mamayı, hangi ölçüde ve hangi sıklıkta tüketmesi gerekiyorsa bu düzenli beslenme şartlarını sağlamak sizin öncelikli göreviniz. Kısırlaştırılmış veya alerjik hayvanlara özel, mide sorunu yaşayanlara özel, çiğ mama gibi çeşitleri kullanmadan önce veterinerinizden bilgi almanızı öneririz.

Eğitimi asla ihmal etmeyin

Eğitim, aslında öncelikli olan ama en çok ihmal edilen konu. Tüylü dostunuzla aranızdaki bağı derinleştirmeyi, anlayışlı bir iletişime sahip olmayı sağlayan eğitimi, sadece eğlenceli numaralardan ibaret zannetmeyin. Evcil hayvanınızın güvenliğiyle ilgili olan eğitim sayesinde, onunla uyum içinde ve her yerde yaşamanız mümkün. Ayrıca şiddet içeren geleneksel yöntemler yerine, pozitif eğitime odaklanmak gerektiğini de belirtelim.

Rutin oluşturun ve bu rutine uyun

Kedi ve köpeğinizin mama, oyun, gezme saatlerinin bir rutinde olması, kendisini güvende hissetmesini sağlar. Rutin ve istikrar, evcil hayvanınızın istenmeyen davranışlar sergilemesini engeller ve birlikte uyum içinde yaşamanızı sağlar. Mama ve gezme saatleri daha önemli gibi görünse de oyun oynama saatlerinizi de asla ertelemeyin. Onların beynini ve bedenlerini aktif tutmak; sağlıkları, gelişimleri ve tutarlı davranışlar sergilemeleri açısından çok önemli. 

Veterinere sadece evcil hayvanınızın başına bir şey geldiğinde değil; düzenli bir rutinde gitmek, aşıları, kontrolleri ve gerekli testleri yaptırmak çok önemli.
Veterinere sadece evcil hayvanınızın başına bir şey geldiğinde değil; düzenli bir rutinde gitmek, aşıları, kontrolleri ve gerekli testleri yaptırmak çok önemli.

Veteriner sadece acil durumlar için değil

Evcil hayvanınız evinize gelmeden önce araştırma yapın ve veterinerinizi bulun. Sağlık kontrollerini ve aşılarını ihmal etmeyin. Veterinere sadece evcil hayvanınızın başına bir şey geldiğinde değil, düzenli bir rutinde gidin. Ona sağlıklı bir yaşam sunacağınıza dair kendinize söz verin. Sağlık demişken onun ruh sağlığı da önceliğiniz olsun. Evcil hayvanınızdaki davranış değişikliklerine dikkat edin, onun mutlu ve stressiz olduğundan emin olun.

Evinizi onlara göre şekillendirin

Mesela evinizde çok fazla obje, süs eşyası veya çiçek varsa, kediniz bunlarla oynamayı çok sevebilir ve zarar verebilir. Camlarınızda sineklik yoksa, kediniz için bir risk olabilir. Deterjanlar kapaksız bir dolaptaysa, tüylü dostunuzun merakına yenilmesini istemezsiniz. Sonuç olarak tüylü dostunuz size gelmeden önce, evinizde yeni bir düzenleme yapmanız gerekebilir.