Elektrik tasarrufu nasıl yapılır? İşte başlıca ipuçları…

Elektrik tasarrufu nasıl yapılır? İşte başlıca ipuçları…

Kış ayları yaklaştıkça yaşam alanlarındaki elektrik tüketimine dair tasarruf önerileri de daha önemli hale geliyor. Bu hem maliyetleri düşürmek hem de çevresel etkiyi azaltmak yani çevreci olmak adına önemli. Peki elektrik tasarrufu için kolayca uygulayabileceğimiz adımlar neler?

İşe ampulleri değiştirmekle başlayın

Eski tip ampuller daha çok elektrik tüketir ve enerji tasarruflu alternatiflerinden daha sık değiştirilmeleri gerekir. Halojen akkor ampuller, kompakt floresan lambalar (CFL'ler) ve LED ampuller, herhangi bir yerde yüzde 25-80 daha az elektrik kullanır ve eski tip ampullerden üç ila 25 kat daha uzun ömürlüdür. Tabii satış fiyatları daha yüksek ama uzun vadede tasarruf sağlayacağını unutmayın. Öte yandan mümkün olduğunda doğal ışık kullanın. Kullanımda değilken ışıkları kapatın. Aydınlatma, tipik bir konut elektrik faturasının yaklaşık yüzde 12'sini oluşturur.

Isınma ve soğutma için kısıtlamaya gidin

Isıtma ve soğutma maliyetleri, ortalama bir evin elektrik faturalarının neredeyse yarısını oluşturduğu için ihtiyacınızın minimum seviyesinde kullanmaya çalışın. Bu cihazlar sadece klima ve kombi / şofben ile sınırlı değildir; onlara saç kurutma makinesi, fanlı ısıtıcı, vantilatör, saç şekillendiriciler de dahil. Ayrıca evi ya da iş yerini ısıtmaya çalışırken ısı kayıpları yaratmayacak şekilde hazırlık yapın. Bunlar pencere ve kapı çerçevelerinde sızıntı var mı diye kontrol etmek, bina yalıtımıyla ilgili gerekleri yerine getirmek, gün içinde kapı ve pencereleri açık bırakmayı gerektirecek şeyleri minimuma indirmek (kötü kokacak yemek pişirmek, içeride sigara içmek vb gibi) olabilir.

Evdeyken, ısıtıcınızı ve klimanızı daha fazla çalıştırmadan rahat kalmak için kışın sıcak tutan, yazın daha soğuk giysiler giyin.

Pencereleri gözden geçirin

Pimapenlerdeki yazlık ve kışlık ayarlarını değiştirmeyi unutmayın. Öte yandan güneşli günlerde ışık alan pencerelerinizdeki perdeleri açıp güneşin tüm ısısını evin içine almaya dikkat edin.

Çamaşır yıkama alışkanlıklarını düzenlemek

Zorlu lekeler yoksa çamaşırları düşük ısıda ve kısa programda yıkayın. Açık renkliler ve koyu renklilerin sayısı azsa iki ayrı yıkama yerine renkleri koruyan mendillerden kullanıp birlikte yıkayın. Yeterli zamanınız varsa kurutma makinesi yerine asarak kurutma yöntemini tercih edin. Manuel yapacağınız her şey enerji tasarrufu olarak geri dönecektir.  

Elektrik tasarrufu için çamaşır yıkarken sıcaklığı düşük tutun.
Elektrik tasarrufu için çamaşır yıkarken sıcaklığı düşük tutun.

Elektrik tasarrufu için düzenli bakımı atlamayın

Başta kombi ve şofben olmak üzere tüm beyaz eşyaların düzenli bakımlarını yaptırın. Bu hem enerji tüketimlerini hem de kullanım ömürlerini olumlu etkileyecektir. Ayrıca açıp kapama anahtarı olan çoklu prizlerden tercih edip cihazları kullanmıyorken anahtarı da kapatmayı ihmal etmeyin.

Diğer yandan satın alacağınız cihazların enerji tasarruflu olmasına (bilhassa A sınıfı) özen gösterin.

Yemek pişirirken bu tüyolara dikkat!

Eğer fırında yemek yapıyorsanız sık sık kapağını açmamaya özen gösterin. Her seferinde kapağını açmanız ısı kaybına yol açacak ve daha çok enerji harcayacaktır. Pişirme süresi dolmadan birkaç dakika önce fırını kapatın. Yemeğiniz ekstra elektrik kullanmadan pişmeye devam eder.

Buzdolabının içini doldurmaya özen gösterin

Buzdolapları ve derin dondurucular aslında en verimli şekilde dolu olduklarında çalışırlar, bu nedenle buzdolabınızı ve derin dondurucunuzu mümkün olduğunca dolu tutun (başka bir şey yoksa su şişeleri kullanın).

Ayrıca aşırı soğutmayı ve enerji israfını önlemek için buzdolabınızın sıcaklığını üreticinin tavsiyesine göre ayarlayın.

Bulaşık makinesinde kurutmayı kapatın

Bulaşık makinenizde ısıtılmış kurutmayı kapatıp bittikten sonra kapağı açın ve doğal havada kurumasını sağlayın. 

22:00-06:00 saatleri arasında elektriğin ucuz olduğunu unutmayın.
22:00-06:00 saatleri arasında elektriğin ucuz olduğunu unutmayın.

Çay & kahve makinelerini sürekli çalıştırmayın

Özellikle kalabalık ailelerde veya iş yerlerinde çay & kahve makineleri neredeyse gün boyu çalışıyor. Ancak çok fazla elektrik tüketen bu cihazlarda minimum kullanımla gözle görülür bir tasarruf sağlayacağınızı unutmayın. Çay demlendikten veya kahve hazır olduktan sonra ısıtma modunu kapatın. Soğuduğunda açıp hızlıca ısıtmanız daha az elektrik harcayacaktır.

Aynı şekilde TV, lambader, bilgisayar vb. tüm elektronik cihazları da kullanmıyorken tamamen kapatıp fişlerini çekmek etkili olacaktır.

Radyatörlerin önünü açık tutun

Kimi odalarda yer kazanmak amacıyla koltuklar veya benzeri mobilyalar radyatörlerin önüne koyulabiliyor. İdeali elbette peteklerin önünü boş bırakmak ama bunu yapamıyorsanız da önündeki eşyalarla arasında olabildiğince mesafe olmasına özen gösterin. Keza perdelerin de kapatmamasına dikkat edin. Bu sayede ortam daha kolay ısınacak ve derecesini yükseltme ihtiyacı duymayacaksınız.

Elektrik tüketiminde kademeleri takip edin

Ocak 2022 itibariyle gelen elektrik zamlarıyla birlikte faturalar kademeli hale getirildi. Bu nedenle meskenlerde günlük 7 Kwh elektrik tüketimini geçince daha zamlı bir tarifeden faturalandırılacağını unutmayın.