Dünyadaki ilk Jet Suit Yarışı, Dubai’de gerçekleşti

Dünyadaki ilk Jet Suit Yarışı, Dubai’de gerçekleşti

Ekstrem sporların en yenisi ve en havalısı Jet Suit Yarışı ilk kez, gösterişli Dubai’de gerçekleşti. Gravity Industries teknolojisiyle, Dubai Boat Show kapsamında düzenlenen etkinliğin seri yarışların başlangıcı olması hedefleniyor. 

Deniz üzerinde bir kilometrelik parkur oluşturuldu

Şov ve eğlence alanında “dünyada ilk” olmayı çok seven Dubai, yine bir ilke imza attı ve Jet Suit Yarışı Serisi’ne (Jet Suit Race Series) ev sahipliği yaptı. “Süper kahraman” olarak anılan sporcuların yarıştığı etkinlik, 28 Şubat'ta Dubai Limanı'nda, Dubai Boat Show kapsamında, Dubai Spor Konseyi ve Gravity Industries tarafından düzenlendi. Dünyanın farklı ülkelerinden yarışmaya katılan sekiz pilot, deniz üzerine yerleştirilen 12 dev şişme şamandıra ile oluşturulan bir kilometrelik parkurda yarıştı. Dört elemeden oluşan her bir yarış, sadece 90 saniye sürdü.

Tecrübeli ve eğitimli yarışmacılar katıldı

Yarışta daha önce 30'dan fazla Gravity etkinliğinde uçan, Gravity'nin Uçuş Eğitimi Başkan Yardımcısı ve eski jimnastikçi Issa Kalfon birinci, İngiliz Jet Suit pilotları Paul Jones ve Freddie Hay ise ikinci ve üçüncü oldu. Paraşütçü Ahmed Al Shehhi ise yarışmaya Birleşik Arap Emirlikleri’ni temsilen katıldı. Gravity jet suit tecrübesi olmayan Al Shehhi, yarıştan sadece üç hafta önce ilk kez jet suit ile uçtu ve Birleşik Krallık'ta 12 günlük yoğun bir eğitim kursunu tamamlayarak yarışa katıldı. Al Shehhi, yarışta denize düşerek diskalifiye oldu ve sorunsuz bir şekilde kurtarma ekibinin yardımıyla denizden çıkarıldı.

Olası bir jet suit kazası, motosikletten düşme etkisiyle eş değer tutuluyor. Jet suit yarışları bu nedenle nispeten güvenli olan su ve toprak üzerinde gerçekleşiyor. Suya düşen motor ise biraz yüksek bütçelerle olsa da tamir edilebiliyor.

Hedef, jet suit’i sadece eğlence amaçlı kullanmamak

Gravity Industries'in Kurucusu ve Baş Test Pilotu Richard Browning yarış hakkında “Suya düşen yarışçılarla ve izleyicilerle birlikte harika bir kaos yaşadık. 2025’te yine Dubai'de en az 12 yarışmacının yer aldığı bir şampiyona düzenlemeyi planlıyoruz. Bu yarışın ise dünyanın her yerinde düzenlenebilecek yarış serilerinin ilki olmasını hedefliyoruz. Çoğu kişi uçmayı hayal eder. İzleyicilerimizin çoğu için bu yarışma, hayata geçen bir bilim kurgu anı oldu. Jet suit’in sadece eğlence amaçlı kalmaması için çalışıyoruz.” dedi.

Aynı zamanda jet suit teknolojisi ile arama kurtarma, tıbbi ve askeri savunma gibi endüstrilerle birlikte çalışan Gravity; jet suit’in zorlayıcı herhangi bir arazide ve zorlu hava koşullarında kullanılmasını amaçlıyor. Örneğin jet suit; İngiliz Kraliyet Donanması ile yapılan çalışmada askerlerin genellikle helikopterle ulaştığı gemilere hızlı bir şekilde gitmesine, hava ambulansı servisiyle Birleşik Krallık’taki Göller Bölgesi’nde yapılan çalışmada ise 25 dakika süren bir yürüyüşle ulaşılabilen yere, 90 saniyelik kısa bir uçuşla ulaşılmasına yardımcı oldu.

Bu kıyafet bin 500 beygir gücünde

Gravity Industries teknolojisini taşıyan, bin 500 beygir gücündeki kıyafet; 30 kilogramlık sırt çantası olarak arkada bir, her iki kolda da bir çift mikro jet motoru olmak üzere toplam beş adet motora sahip. Ayrıca bu motorlar uçak yakıtı veya dizel yakıtla çalışıyor. Suya düşme durumunda boğulma riskine karşı güvenlik önemiyle donatılan ve özel olarak tasarlanan kıyafet, ekstra kaldırma kuvveti özelliği taşıyor. Jet suit pilotları, kolları sayesinde yönlerini değiştirebiliyor; kollarını sola, sağa, aşağı ve yukarı doğru yönlendirerek parkurda hedefe doğru uçabiliyor. “Bu kıyafetle ne kadar hızlı gidilebiliyor?“ diye soracak olursanız jet suit ile Browning’in bireysel rekoru olan saatte 136 kilometre hıza ulaşabiliyor. Jet suit ortalama üç dakika, uygun koşullar sağlandığında ise yedi dakikaya kadar uçabiliyor.

Gravity Industries hakkında

 Gravity Industries’in Chichester şehrinde bulunan Goodwood spor tesisindeki eğitim alanı.
Gravity Industries’in Chichester şehrinde bulunan Goodwood spor tesisindeki eğitim alanı.

2017'de kurulan İngiltere merkezli havacılık teknolojisi şirketi Gravity Industries, jet suit’ler tasarlıyor ve üretiyor. İnsan havacılığının sınırlarını zorlamak, havacılıkta yeniliklere öncülük etmek üzere çalışmalar yapan Gravity, jet suit’leriyle patent alan dünyadaki ilk şirket. Gravity, Londra’ya 90 dakika uzaklıkta bulunan uçuş tesislerinde iki bin 200 pound artı KDV karşılığında uçuş deneyimi sunarken; altı bin 600 pound artı KDV karşılığında ise yarışmalara katılmak isteyenlere eğitim veriyor.

Kaynaklar :

https://edition.cnn.com

https://www.timeoutdubai.com

https://www.chip.com.tr/

https://gravity.co/

https://www.instagram.com/takeongravity/