Dünyadaki en popüler wingsuit atlayış noktaları

Dünyadaki en popüler wingsuit atlayış noktaları

Wingsuit BASE (Building Antenna Span Earth) atlayış, kişiye özel paraşüt kumaşından yapılan yarasa kanatlarla kendinizi sabit bir yerden bırakarak uçmanızı sağlayan bir adrenalin sporu. Türkiye’de sayısı 30’u geçmeyen wingsuit pilotu çoğunlukla yurt dışında bu atlayışları yapmaya devam ediyor. Peki en çok tercih edilen yerler hangileri? Bu spora yıllarını vermiş Wingsuit Türkiye'nin kurucularından Mesut Turan’a tüm detayları sorduk. 

Dünyada wingsuit ile uğraşan yaklaşık 3 bin kişi Türkiye’de ise 30 kişi bulunuyor. Bu ekstrem spor tutkunlarının sorularını yanıtlamak, eğitimlerde destek olmak ve birlikte atlayışlara katılmak için üç yıl önce Mesut Turan ile birlikte iki wingsuit tutkunu bir araya gelerek Wingsuit Türkiye grubunu kurmuşlar.

Wingsuit Türkiye takımını oluşturmak hedefiyle hareket eden, yurt dışında wingsuit etkinliklerine katılan ekipten wingsuit pilotu ve eğitmeni Mesut Turan, 2007 yılında snowboard ile birlikte ekstrem sporlarla tanışmış. Ardından wake board, bisiklet, yüzme- dalış ve arazi yürüyüşlerinden sonra 2012 yılında Türk paraşütçü arkadaşlarıyla Rusya’ya giderek paraşüt eğitimi almış. O günden bu yana 716'sı wingsuit skydive olmak üzere 984 skydive atlayışı gerçekleştiren sporcunun, 67 wingsuit atlayışı bulunuyor. İki kez ciddi ölüm tehlikesi atlattığını belirten Turan, tecrübenin, keşif uçuşlarının, ekipman uygunluğunun bu sporda ciddi rol oynadığını belirtiyor.

Mesut Turan Kapadokya Balon Turu wingsuit atlayışı
Mesut Turan Kapadokya Balon Turu wingsuit atlayışı

Lisanslarını Rusya'da, wingsuit eğitimini İtalya'da alan Turan, yurt dışında atlayışlarda tanıştığı wingsuit pilotu dostlarıyla belirli noktalarda atlayışlarda bir araya geliyor. Mesut Turan'ın belirttiğine göre, İsviçre, Fransa ve İtalyan Alpleri en popüler atlayış noktaları.

Wingsuit'e başlayanların ilk noktası Monte Brento

İtalya'da bulunan Monte Brento, wingsuit'e yeni başlayanlar için başlangıç noktası denilebilir çünkü 70 metre negatif eğime sahip bu noktada hatalar tolere edilebiliyor.

Mesut Turan Monte Brento wingsuit atlayışı
Mesut Turan Monte Brento wingsuit atlayışı

İsviçre Alpleri'nde yer alan Lauterbrunnen vadisi ise orta seviye ve ileri seviye wingsuit pilotları için uygun. Devasa kaya yüzeyleri, tırmanış noktaları ve 72 şelalesiyle doğallığını koruyan bu vadide, tecrübeli pilotlar bir araya geliyor. İsviçre BASE Kurumu'nun güvenli atlayış için önerdiği üç bölge bulunuyor. Lauterbrunnen Vadisi'nde serbest atlayışçılar, helikopterler ve wingsuit pilotlarının oluşturduğu yoğun bir hava trafiği mevcut. Ayrıca wingsuit pilotları İsviçre'de indikleri özel mülk olan tarlalar, alanlar için iniş kartı almak zorunda.

Lauterbrunnen Vadisi
Lauterbrunnen Vadisi

İsviçre Alpleri'nde bulunan bir diğer popüler wingsuit noktası ise Walenstadt. Bu noktada ileri seviye wingsuit pilotlarının tercih ettiği atlayış noktalarından biri.

İtalya'da en az İsviçre Alpleri'ndeki kadar meşhur atlayış noktaları bulunuyor. İtalya'nın kuzey doğusunda bulunan Dolomit sıradağlarında yer alan 2950 metre yükseklikteki Sass Pordoi, doğal terasının biraz altında bulunan ikiz kulelerden wingsuit atlayışları gerçekleştiriliyor. 

Sass Pordoi
Sass Pordoi

İtalyan Alpleri'nde yer alan Paganella ve Rino Pisetta Dağları da diğer popüler wingsuit atlayış noktaları arasında yerini alıyor.

Fransız Alpleri'nde en meşhur yer Mont Blanc – Chamonix'te yer alan Aiguille du Midi, geçtiğimiz yıl yaşanan ve ölümle sonuçlanan kazalardan sonra wingsuit atlayışlarını bölgede altı aylığına yasaklamıştı. Chamonix vadisi Mont Blanc Dağı etrafında çevrilmiş dört bölgeden oluşuyor. Bölge ekstrem sporseverlerin uğrak noktası.

Aiguille du Midi
Aiguille du Midi

Türkiye’de nereler uygun?

Türkiye'ye baktığımızda 2015 yılında Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen, 600 yerli ve yabancı sporcunun buluştuğu 37. Uluslararası Kültür ve Doğa Sporları Festivali’nde altı wingsuit atlayış gerçekleştirildi. Mesut Turan da yamaç paraşütüyle bilinen Fethiye'den ve balon gezileriyle meşhur Kapadokya'da balondan wingsuit atlayış gerçekleştirmiş. Skydive Selçuk'ta ve Sivrihisar'da uçaktan wingsuit skydive yapmak mümkün. 

Mesut Turan Fethiye Ölüdeniz wingsuit atlayışı
Mesut Turan Fethiye Ölüdeniz wingsuit atlayışı

"Wingsuit'te tüm sorumluluk sporcuda"

Wingsuit'i “adrenali bol meditasyon” olarak tanımlayan Turan, wingsuit atlayışlarda tüm sorumluluğun sporcuda olduğunu, skydive'da olduğu gibi yedek paraşütün bulunmadığını hatta paraşütü katlama sorumluluğunun da sporcuda olduğunu belirtiyor ve devam ediyor: "Skydive yani uçaktan yapılan serbest atlayışlarda belirli irtifalarda çalışan paraşüt ve yedek paraşüt bulunur. AAD olarak adlandırılan otomatik aktivasyon cihazı skydive paraşüt sistemlerinde zorunludur. Bu sistem olası baygınlık şuur kaybı veya irtifa kaybı gibi durumlarda belirli irtifaya kadar ana paraşütünüz açılmadıysa, yedek paraşütü devreye sokan sistemdir. Wingsuit’te ise yere çok yakın uçulduğundan paraşütünüzü atlayıştan çok kısa süre sonra ve yere çok yakınken açmanız gerekir. Yedek paraşüt ve otomatik aktivasyon cihazı da belirli bir irtifada olmadığınız için kullanılamaz. Mesafe yakın olduğundan daha yavaş süzülmenizi sağlayan büyük paraşütleri kullanıyoruz. Bunun katlama sorumluluğu da tamamen sporcudadır çünkü herhangi bir yanlış katlama sporcunun ölümüne sebebiyet verebilir. Uçaktan serbest atlayışta ise atlayıştan önce profesyonel paraşüt katlayıcılara paraşütlerinizi katlatabilirsiniz. Wingsuit'te tüm sorumluluk sizde".

Olası tehlikeleri sorduğumuz Mesut Turan sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Atlayış noktalarına zorlu koşullarla ulaşıldığından temel dağcılık bilgisine sahip olmanız gerekli. Fiziksel kondisyonunuzun yüksek olması şart. Atlayış noktaları her an görünmeyen çeşitli tehlikeler barındırabilir. Daha alçak atlayış noktalarında daha teknik tecrübe ve short start dediğimiz hızlıca uçuşa başlamak gerekebilir. Bu gibi noktalarda, yetersiz tecrübe sebebi ile daha uçuşa başlayamadan kayalara çarpabilirsiniz, zemin nemli ıslak olabilir, kaya kopabilir ya da bir gün önce keyifle atlayış yaptığınız bir nokta ertesi sabah çiğ yağdığı için kaygan olabilir."

Mesut Turan’ın İtalyan wingsuit pilotu arkadaşıyla Dubai atlayışı
Mesut Turan’ın İtalyan wingsuit pilotu arkadaşıyla Dubai atlayışı

"Kılavuz uçuş ve kişiye özel ekipmanla risk azalıyor"

Ölümle burun buruna gelinen bu spor dalının adrenalin dışında hayata bakış açısını da değiştirdiğini ve çok güzel dostluklar kurduğunu vurgulayan Turan, pek çok olasılığı milisaniye içinde düşünerek hareket etmeniz gerektiğini söylüyor ve ekliyor: "Atlayış öncesi daha yüksekten bölgeyi ve hattı tanımak için en az beş keşif uçuşu yapmak gerekiyor. Size özel dikilmiş ekipmanla, paraşütünüzü uygun şekilde katlayarak, keşif uçuşu da yaparak atlayış yaparsanız ölüm riskini azaltmış olursunuz. Çok deneyimli sporcular da daha önce atlayış yaptığı yerde keşif uçuşu yapmadan atlayış yaptığında ölümcül kazalar geçirdiler."

Wingsuit’in Türkiye’deki tek adresi Skydive Efes

AFF eğitimi yani Hızlandırılmış Serbest Düşüş eğitimi serbest paraşütçülüğün ilk adımını oluşturuyor. Uluslararası geçerliliği olan ülkemizde de Türk Hava Kurumu'na bağlı SkyDive Efes'te verilen skydive yani serbest atlayış eğitiminde başarılı olmanız sonucu FAI-A sertifikasını alabiliyorsunuz. 25 atlayış şartı olan bu sertifikanın ardından 200 atlayışa ulaştığınızda aldığınız FAI-C sertifikasıyla, SkyDive Efes'te wingsuit eğitmenlerinden özel eğitim alarak wingsuit skydive yapma imkanınız bulunuyor. Kişinin ölçülerine özel dikilmesi gereken wingsuit'i yurt dışından sipariş etmek gerekiyor.

FAI-C veya eş değeri lisans sahibi olmanız ve kayıtlı en az 200 atlayışınızın bulunması uluslararası havacılık kuralı. Wingsuit eğitiminde, uçuşta dikey düşüş yanı sıra ileri doğru uçuş gerçekleştirildiği için uçuş, paraşüt açışı pozisyonu, irtifası ve vücut pozisyonları değişiyor. Bu nedenle uçuşlar için daha fazla deneyim gerekiyor.

Kenan Ünaldi: Uçuşun keyfini çıkarın

Bisiklet, motocross, off-road yarışları, tüplü lisanslı ve tüpsüz avcılık dalışları, doğa yürüyüşleri ve kampçılık yapan Kenan Ünaldı, çizgi film ve 3D animasyon uzmanı. Çocukluğundan beri ekstrem sporlara ilgi duyan sporcu, wingsuit atlayış yapabilmek için 2013 yılında Skydive Efes’te FAI-A ve FAI-B lisanslarını ardından da 2015 yılında da Rusya’da FAI-C lisansını alarak 80 wingsuit atlayışı gerçekleştirmiş.

Ailesinden ve yakın çevresinin de desteğini alan Ünaldı’nın hedefi wingsuit Türkiye gösteri takımında yer almak. Ünaldı’nın wingsuit pilotu olmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Wingsuit’e başlayana kadar olan süreç çok adrenalin dolu geçiyor ve sonrasında bu spor başka bir boyut kazanıyor. Her ikisi de kendi içinde keyifli. Bu yüzden her atlayışın tadını çıkarmalarını tavsiye ederim.”

Kenan Ünaldı Selçuk wingsuit skydive atlayışı
Kenan Ünaldı Selçuk wingsuit skydive atlayışı