Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu hakkında hepimiz hemfikiriz. Yaşanan büyük depremler sonrasında verilen mal ve can kayıpları ülkemizde derin izler bıraktı. 17 Ağustos’tan sonra her ne kadar kentsel dönüşüm projelerine ve DASK’a önem verilse de bireysel olarak aldığımız önlemler de bir o kadar mühim. Bunun yanında, yaşadığımız konutların da sağlamlığından emin olmalıyız. Ancak durum hiç iç açıcı görünmüyor.
Evimiz depreme ne kadar dayanıklı?
Yaşadığımız yerin depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için “riskli yapı tespiti” yaptırılabilir. Riskli yapı tespiti yapan uzmanlar şu hususlara dikkat ediyor:
● Binanın yaşı
● Binanın bulunduğu bölge
● Bina taşıyıcı sistemi
● Binanın onaylı projesine uygun olup olmadığı veya projesinin olup olmadığı
● Kolon ve kirişlerde çatlakların olması
● Bina cephesinde pencere kapı köşelerinde 45 derecelik çatlakların olması
● Bodrum katta, taşıyıcı sistemde rutubete bağlı korozyonların bulunması
● Bina yüksekliğinin taban kısa kenarının iki katı veya daha fazla olması
● Bodrum katın yapısı
● Bodrum katta kuyu, sarnıç vs. bulunması
● Binanın herhangi bir katında yüzde 20’den büyük çıkma bulunması
● Binada merdiven, asansör, havalandırma vb. boşlukları toplamının, kat brüt alanının ⅓’ünden büyük olması
● Binanın bitişik nizam olması
● Binada yumuşak kat bulunması
● Binada kısa kolon etkisi olması
● Bina yoğunluğuna bağlı salınım frekansı ile deprem frekansının örtüşmesi
Quick DASK Zorunlu Deprem Sigortası
Dakikalar içinde DASK poliçeni sorgula, primini öğren, hemen satın al! Üstelik poliçen e-postana gelsin.
Detaylı bilgi için:
Kentsel dönüşüme gidilmeli mi?
Ülkemizdeki binaların durumuyla ilgili görüş bildiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, "Ülkemizde 9,8 milyon bina ve 28,6 milyona yakın bağımsız bölüm bulunuyor. Bu binalardaki bağımsız bölümlerden 6,7 milyonunu riskli yapı. Bu riskli yapılardan acil olarak 1,5 milyonunun dönüşüme girmesi gerekiyor. İstanbul’da ise 1,2 milyon binada toplamda 5,9 milyon konut var. İstanbul’da da 1,5 milyon yapı riskli iken acil olarak dönüşüme girmesi gereken 300 bin konut bulunuyor" dedi. Ülkemizin pek çok şehrinde deprem tehlikesi olduğunu ve ülke genelinde yaklaşık 7 milyon yapı depreme karşı riski durumdayken 1,5 milyonun ise kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini söyleyen Akdoğan, özellikle İstanbul’da durumun ciddi olduğunu vurguluyor.
İstanbul tehlike altında!
Depreme dayanıklı olmayan binaların tehlikesine dikkat çeken Akdoğan, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan deprem raporu çerçevesinde İstanbul'da tüm ilçeler için olası deprem kayıp tahmini kitapçıkları oluşturuldu. 7,5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da 194 bin 342 binanın orta ve üstü hasar alması, 22 bin 235 kişi için de can kaybı ve ağır yaralı riski bulunuyor. 40 yaş ve üstü ana yapı sayısı gene İstanbul’da 258 bin 269 iken, 40-20 yaş arası bina sayısı ise 548 bin 26. 2000 öncesi ve özellikle 5-9 kat arası olan tüm yapılara acil olarak riskli yapı tespitleri belediyeler tarafından yapılmalı" dedi. Akdoğan’ın verdiği bilgiler doğrultusunda İstanbul’un Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü ilçeleri en riskli bölgeler.
Riski yapılar nasıl tespit edilmeli?
Deprem tasarımının yetersiz olduğu binaların, malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapıların acil incelenmesi gerektiği uyarısında bulunan Akdoğan, "Kanunda riskli yapıların tespitleri yapı maliklerince yaptırılır, bunlar yapmaz ise idare veya bakanlıkça yaptırılır deniyor. Buna göre herhangi bir malik test yaptırabileceği gibi bakanlığın anlaşmalı kurumu da test yapabilir. Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan bu teste riskli yapı tespiti diyoruz. Bizim tavsiyemiz bu incelemenin yaptırılması” dedi.
Zorunlu Deprem Sigortası mutlaka olmalı!
17 Ağustos depreminden sonra kurulan (2000) Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), deprem sigortasını 21 senedir zorunlu kılıyor. Zorunlu Deprem Sigortası bireye konut güvencesi sunarken ülke için de teminat havuzu oluşmasını sağlıyor. Deprem sonrasında büyüklüğü önem kazanan bu finansal havuz yaşadığımız bölgenin dışında gerçekleşen bir depremde bile ihtiyaç sahiplerine yardım etmemizi sağlıyor.
İnşaat Mühendisleri Odası ne diyor?
İnşaat Mühendisleri Odası, Türkiye kentlerinin deprem gerçeğine uygun hale getirilmesi için mevcut yapı stokuna yönelik bir envanter çalışmasının acilen yapılması gerektiğini söylüyor. Kentsel dönüşüm politikalarının oluşturulmasında ve uygulamasında ise konunun uzmanı olan bilim insanlarının görüşlerinin alınmasını zorunlu görüyor.
Quick DASK Zorunlu Deprem Sigortası
Dakikalar içinde DASK poliçeni sorgula, primini öğren, hemen satın al! Üstelik poliçen e-postana gelsin.
Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları tüm sigorta şirketlerinde aynıdır. Poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için birinci, ikinci ve üçüncü yinelemelerde %10 oranında indirim yapılır. Daha uzun süre yapılan yenilemelerde ise %20 oranında indirim yapılmaktadır.
Detaylı bilgi için:
quicksigorta.com/dask-sigortasi