Balkanlar’ın hoşgörü ve barış ülkesi: Bosna-Hersek

Balkanlar’ın hoşgörü ve barış ülkesi: Bosna-Hersek

Vizesiz seyahat edilebilen Balkan ülkesi Bosna-Hersek, tüm dinlerin ve kültürlerin buluşma noktası. Tarihi ve doğasıyla büyüleyen bu ülkenin görülmesi gereken yerlerini, doğal güzelliklerini ve ünlü yemeklerini derledik. 

Vizesiz seyahat mümkün

Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ ile komşu olan Bosna-Hersek Güneydoğu Avrupa’nın en güvenli ülkelerinden biri. Ülkede ağırlıklı olarak Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça dilleri konuşuluyor. Ülkenin para birimi Bosna-Hersek markı (BAM) iken aynı zamanda euro da kullanılabiliyor. Türkiye’den vizesiz seyahat edilebilen Bosna-Hersek; diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport sahiplerinden, 180 gün içinde 90 günü aşmayan konaklamalarda vize talep etmiyor. Daha uzun süreler ve eğitim için vize alınması gerekiyor. Ülkeye seyahat etmeyi düşünenlere bir not; Bosna-Hersek en çok kasım ayında yağış alıyor, en sıcak ay ise Temmuz (27 ila 13 derece arası).

Tarihi dokusuyla başkent Saraybosna

Ülkenin en büyük şehri ve başkenti Saraybosna; Eski Şehir, Yeni Şehir, Merkez ve Yeni Saraybosna olmak üzere dört bölgeden oluşuyor. Tarihi dokusu sayesinde farklı ülkelerden birçok turisti kendine çeken Saraybosna, haliyle birçok değerli yapıya sahip. Ülkenin en büyük kilisesi Saraybosna Katedrali (Sırp-Ortodoks Kilisesi), şehrin ortasından geçen Miljacka Nehri ve üzerindeki 1798 yılından kalma Latin Köprüsü, ülkenin ulusal ve kültürel mirasını görebileceğiniz Bosna-Hersek Ulusal Müzesi, 17’nci yüzyılda Müslüman bir ailenin yaşadığı ev olan Svrzina Evi, şehirde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

“Hayata Açılan Kapı” adıyla bilinen, savaş zamanı insanların sığınması, şehre gıda ve silah sağlamak amacıyla açılan Umut Tüneli, şu an Tünel Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor. Eski Şehir bölümünde yer alan, Osmanlı’dan izler taşıyan Başçarşı’da (Bascarsija Çarşısı) ise alışveriş yapmak; şehrin en yüksek yapılarından biri olan Saat Kulesi’ni, Mimar Sinan’ın 1530’lu yıllarda yaptığı Hüsrev Bey Camisi’ni, Bursa Bezistanı ve tarihi kervansarayları görmek mümkün. Ayrıca yaklaşık yedi dakikada, şehri çevreleyen Trebević Dağı’na ulaşan teleferikten şehri seyretmek ayrı bir keyif.

Masalsı şehir Mostar

Mostar Köprüsü
Mostar Köprüsü

Bosna-Hersek’in en çok ziyaret edilen bir diğer şehri de Mostar. Neretva Nehri’nin iki yakasında yer alan Mostar, Saraybosna’ya 2-3 saat uzaklıkta bulunuyor. Şehrin en çok ilgi çeken yeri ise şehrin adını taşıyan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi köprü. 16’ncı yüzyılda Osmanlı mimarı Hayruddin tarafından yapılan yaptırılan, Stari Most (Eski Köprü) adıyla da bilinen Mostar Köprüsü; Neretva Nehri üzerinde yer alıyor. Bu büyüleyici köprü, aynı zamanda 1968 yılından beri cliff diving (Yamaç dalışı) turnuvalarına da ev sahipliği yapıyor.

Dar ve Arnavut kaldırımlı sokakları, pazar yerleri, geleneksel dükkanları ile ünlü şehir Osmanlı dönemine ait izler taşıyor. İçinde Avusturya Macaristan İmparatoru Franz Joseph’in hediyesi olan halının bulunduğu, mimarisiyle dikkat çeken Koski Mehmed Paşa Camii, Bosna Savaşı süresince yaşananları anlatan Mostar Savaş Müzesi, Sırp Ortodoks katedral kilisesi Kutsal Teslis Katedrali, 107,2 metre yüksekliğindeki Barış Çan Kulesi ve 16’ncı yüzyıldan kalma Karagöz Bey Camii şehirde görülmesi gereken başlıca yerler.

Doğa severler için bir cennet

Bosna-Hersek’te birçok göl, nehir ve şelale bulunuyor.
Bosna-Hersek’te birçok göl, nehir ve şelale bulunuyor.

Dağlarla sarılı, şelaleler, nehirler ve göllerle süslü bu ülkede doğal güzellikler de oldukça fazla.

Jahorina Dağı: 1984 olimpiyatlarının düzenlendiği Jahorina Dağı’nda kayak sezonu, 15 Aralık’ta başlayıp 15 Nisan tarihine kadar sürüyor. Dağın pistleri; slalom, büyük slalom ve iniş yarışı için Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından onaylı.

Una Milli Parkı: 200 km uzunluğundaki Una Nehri’nin Milli Park sınırlarında balıkçılık, rafting, kürek, kano gibi etkinlikler yapılabiliyor. Parkın yemyeşil doğasını saran Una kanyonları yamaç paraşütü deneyimi sunuyor. Milli park içindeki şelale ise 25 metre yüksekliğinde.

Pliva Gölleri: Su kayağı ve kano yapılan gölün çevresi, doğa yürüyüş ve piknik için en ideal bölgelerden biri. Göl etrafında karavan kampları, oteller ve restoranlar da mevcut.

Kravice Şelalesi: Yüzmek ve piknik yapmak için ülkenin en güzel yerlerinden biri olan Kravice Şelalesi, 25 metre yüksekliğinde.

Blidinje Tabiat Parkı: Dinar Alpleri'nin ortasında yer alan park, etkileyici dağ ve vadi manzaralarına sahip. Biyolojik çeşitliliği ile dikkat çeken tabiat parkına, bir dağ gölü Blidinje Gölü’nün güzelliği eşlik ediyor.

Kültürel yemeklerimiz neredeyse aynı

Soğan ve tuzlu kaymakla servis edilen kebap cevapi (Cevapcici), yufka hamuruyla hazırlanan Boşnak böreği, asma yaprağıyla sarılan sarma, sebze ve etlerin birlikte pişirildiği güveç yemeği bosanski lonac, börek benzeri hamur işi pita, lahana ve et yemeği tastika, elma tatlısı tufahija… Evet Bosna-Hersek’in lezzetleri, bizim yemeklerimize oldukça benziyor.

Kaynaklar :

https://globaledge.msu.edu/

https://wander-lush.org/

https://sarajevo.travel/

https://alwayscroatia.com/

http://www.lavina.ba/

https://bosnahersek.info/