Yaz sıcaklarında, İzlanda'nın başkenti olan serin ve güzel bir şehre doğru yolculuk yapıyoruz. Dünyanın en güzel şehirleri arasında yer alan, güvenli ve huzurlu şehir Reykjavik, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bulunuyor.
Karlı değil, yağmur ve rüzgarlı bir şehir
Reykjavik, Avrupa’nın en küçük ve en güzel şehirlerinden biri. Güney İzlanda, Snæfellsnes Yarımadası veya Batı Fiyortlar gibi görülmesi gereken yerlerin yakınında bulunan Reykjavik; düşük suç oranıyla güvenli ve çevre kirliliğinin düşük olduğu bir şehir. Ortalama üç günde önemli turistik bölgelerin gezilebildiği şehir, sanıldığı gibi sürekli karlar altında değil. Kuzey İzlanda'nın yüksekleri ve bazı bölgeler dışında, nadiren kar yağışı alan şehirde sıklıkla yağmur yağıyor. Özellikle de ekim ayında. Rüzgarıyla da ünlü şehirde kıyafet seçimi önem taşıyor. Şehirdeki en yüksek sıcaklık temmuz aylarında 13 derece, en yüksek sıcaklık ise ocak aylarında 1 derece civarında seyrediyor.
“Duman koyu” doğasıyla ünlü
Reykjavik’in, İskandinav mitolojisine göre Vikingler tarafından keşfedildiği ve yaklaşık 870 yılında Ingólfur Arnarson adlı bir Viking lideri tarafından kurulduğu biliniyor. Reykjavik’in adı, "duman koyu" anlamına geliyor. Bu adı, yerin altından çıkan sıcak su buharları nedeniyle aldığı söyleniyor. Şehrin doğası dünyaca ünlü. Çevresinde bulunan volkanlar, lav alanları, kaplıcalar ve buzul nehirleri her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor.
Şehrin en önemli cazibe merkezleri
Şehir için tarihi ve modern sanatın birleşimi diyebiliriz. Reykjavik’te Viking kalıntılarının yer aldığı müzeler de modern sanat galerileri de bulunuyor. Reykjavik’te görülmesi gerekenler şöyle:
● Şehrin her yerinden dikkat çeken ve 74,5 metre yüksekliğinde olan Hallgrímskirkja Kilisesi
● Eski su depolarının üzerine inşa edilen müze ve seyir terası Perlan
● Şehrin önemli kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapan Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi
● Modern bir Viking gemisi tasviri olan ve denize doğru bakan çelik heykel Sólfar
● UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Þingvellir Ulusal Parkı
● Viking döneminden başlayarak birçok önemli eserin sergilendiği İzlanda Ulusal Müzesi
● Restoranların, kulüplerin, kafelerin, barların bulunduğu ünlü alışveriş ve eğlence caddesi Laugavegur
● Güzel manzaralar eşliğinde yürüyüş yapılabilen, kafelerin bulunduğu, balina izleme turlarının yer aldığı eski liman bölgesi Reykjavik Limanı
● Feribotla ulaşılabilen doğal güzellik Videy Adası
● Şehrin her yerinde bolca bulunan jeotermal SPA’lar ve kaplıcalar
Beyaz geceler döneminde eğlence bitmiyor
Reykjavik’te yaz aylarında yaşanan beyaz gecelerde, güneş neredeyse hiç batmıyor. Bu dönemde şehrin Laugavegur Caddesi’ndeki barlar ve pub’larda hareket bitmiyor. Yerel sanatçılar konserler düzenliyor, Brennivín adındaki ünlü İzlanda içkisinin denenebileceği barlar geç saate kadar hizmet veriyor, sokaklarda yemek yenecek yerlerin sayısı artıyor, kültürel etkinlikler ve festivaller düzenleniyor.
Kuzey ışıklarının (Aurora borealis) görülebildiği şehir
Reykjavik’te kış mevsiminde görülebilen doğa olayı kuzey ışıklarını görmek için havanın açık olması gerekiyor. Doğru zamanlama, konum ve meteorolojik koşullar ve şans sizden yanaysa, bu sihirli anı yaşamanız mümkün fakat unutmayın ki garanti değil. Ekim ila mart ayları arasında görülen kuzey ışıkları, genellikle 23.00-02.00 saatleri arasında kendini gösteriyor. Şehirde, kuzey ışıklarını görmek için düzenlenen özel turlar bulunuyor.
Reykjavik’e giderken bavulda olması gereken kıyafetler
Reykjavik’in hızlı ve sık değişen, yıl boyu süren soğuk havası, farklı bir bavul hazırlamanızı gerektiriyor. Polar ceket ve yün kazak, yağmur geçirmez ve rüzgardan koruyan mont, yağmur pantolonu, yürüyüş ayakkabısı ve su geçirmez bot, eldiven, bere ve şapka, havuz ve termal ziyaretleri için de mayo ve havlu, dışarıdaki aktiviteler için termal iç çamaşırı ve sıcak tutan çorap, aydınlıkta uyumakta zorlananlar için uyku bandı, güneşli günler için güneş gözlüğü ve güneş kremi unutulmaması gerekenlerin başında geliyor.