23 yaşında Türkiye’yi ve Avrupa’yı motorla dolaştı!

23 yaşında Türkiye’yi ve Avrupa’yı motorla dolaştı!

10 yıl önce babasının hediye ettiği scooter ile başlıyor motosiklet sevdası… O kadar çok seviyor ki, hala ilk günkü heyecanıyla çıkıyor tüm yolculuklarına. Bahsettiğimiz kişi şu an 23 yaşında olmasına rağmen, Türk kadınını cesaretlendirmek için ülkemizi iki defa motosikleti üzerinde turlayan Gülşah Merve Yüksel. Hem projelerini hem de geleceğe dair hedeflerini konuştuk...

Gülşah Hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

23 yaşındayım ve zihinsel engelliler öğretmeniyim. Motosiklet hayatımdaki en önemli yeri kaplayan tutkum...

İki yıl önce büyük bir cesaret örneği göstererek motosiklete atlayıp Türkiye’yi iki defa turladınız. Herkesin ilgisini çeken bir durum oldu bu. Süreç nasıl gelişti anlatır mısınız?

Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, çocuk istismarları son dönemlerde ülkemizde çok fazla yaşanmaya başladı. Ve haberlerde daha çok duyar olduk. Ama ülkemden umudum vardı, Türkiye hala gezilecek görülecek muhteşem güzelliklere sahipti. Ben önce ülkemi gezecektim. Bu ön yargıları yıkmak amacıyla Yamaha Türkiye sponsorluğunda Türkiye’yi motosikletimle dolaştım.

Bu aynı zamanda kadın haklarına dikkat çekmeyi amaçlayan bir sosyal sorumluluk örneğiydi. Nasıl tepkiler aldınız?

‘Yapamazsın, kadın başına ne işin var oralarda’ diyenler baş sıradaydı. Kime hayallerimi anlatsam, hayallerim suya düşüyordu. İnsanların kendi ülkesinde rahat rahat dolaşması hiç olası değildi onların gözünde. Böyle söyleyenlerin birçoğu özellikle annemin psikolojisini mahvetti. Her gün ağlamaya, ‘Gitme kızım’ demeye başladı. Bir de öyle bir taraf vardı ki, babam gibi, sonuna kadar destek çıkan, ‘Sen yaparsın, bu ülke sana sahip çıkar merak etme’ diyen. Aslında bu turu onların desteği sayesinde tamamladım.

Gittiğiniz şehirlerde nasıl karşılandınız?

Valiler ile görüştüm, birçok emniyet mensubu arkadaş destek oldu. Kadın kuruluşları da yalnız bırakmadı. Yolculuğa tek çıktım ama asla tek kalmadım.

Yolculuk sırasında başınıza gelen ilginç olaylar oldu mu?

Yolculuk sırasında çocukluk arkadaşımı motosiklet kazasında kaybettiğim haberini aldım, yıkıldım. Dönmek istedim, devam etmek istemedim. Ama sorumluluklarımı düşünerek devam ettim…

Gittiğim köylerde motosiklete ilgi çok dikkatimi çekti. Tüm çocuklar başına toplanıyor ve ayrılmak bilmiyorlardı.

“Birilerini cesaretlendirebildiysem ne mutlu bana!”

Gülşah Merve Yüksel, Türkiye’nin sınırlarını çizdiği rotasında kadınları motosiklet kullanmak konusunda cesaretlendirmek istemiş.
Gülşah Merve Yüksel, Türkiye’nin sınırlarını çizdiği rotasında kadınları motosiklet kullanmak konusunda cesaretlendirmek istemiş.

Bu yolculuk sonunda Türkiye’nin altı bölgesini motosikletle ve tek başına dolaşan ilk genç kadın unvanına da sahip oldunuz. Nasıl bir duygu?

Aslında cesareti olan herkes bu turu yapabilir. Öyle yollarda korkulacak, tehlikeli hiçbir durumla karşılaşmadım. İlk ve tek olmak gibi bir hedefim hiç olmadı, birilerini cesaretlendirebildiysem –ki benden sonra Türkiye turu yapan çok oldu- ne mutlu bana.

Yakın zamanda yine motosikletinizle benzer turlar yaptınız mı?

2016 yılında 200’lük motorumla Spormoto KTM desteğiyle Norveç Nordkapp yolculuğum oldu. Bu yolculuk iki buçuk ay sürdü. Hayatımı değiştiren bir geziydi. Kuzey kutup dairesini geçip araçla kuzeyde gidilebilecek son noktaya Nordkapp’a ulaştım.

Gülşah Merve Yüksel, Nordkapp’ta.
Gülşah Merve Yüksel, Nordkapp’ta.

Aslında motosiklet üzerinde devam ettirdiğiniz bir hayatınız var. Farklı bir yaşam tarzı. Geleceğe dair nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz?

Geleceğe dair motosikletle ilgili güzel projelerim var. Bunun başında da rehberlik geliyor. Çalışmalara devam ediyorum.

Motosiklet sizin için bir aşk, bir tutku anladığım kadarıyla… Sizin için tarifi imkansız belki ama motosikletle kurduğunuz bu bağı bizimle paylaşır mısınız?

Motosiklet ile rüzgarın uyumu, aslında ölüme bir adım uzaklıkta olup, bir o kadar da ondan uzak seyre dalmak beni benden alıyor. Motosiklet sayesinde Avrupa’nın 29 ülkesini ve tüm Türkiye’yi gezdim. Sanırım yol arkadaşım motosikletim olmasaydı böyle bir macerayı asla tamamlayamazdım.

Her anı motosiklet üzerinde geçen Gülşah, Şile yolunda seyir halinde.
Her anı motosiklet üzerinde geçen Gülşah, Şile yolunda seyir halinde.

‘’Motosiklete hayatınızda bir kere yer verin’’

Türk kadınını cesaretlendirecek ve sizin gibi korkusuzca hareket etmelerini sağlayacak bir tavsiyeniz var mı?

Motosiklet bir araçtır. Ama en keyiflisi, en özgürü... İnsan özgürlüğü bir kere tattığı zaman bir daha o zevkten mahrum kalamıyor. Motosiklete hayatınızda bir kere yer verin. O zaman anlamlı gelecek tüm bu heyecan, seyahat bağımlılığı, ulaşım rahatlığı...