Sosyal medya platformları da pandemiye ayak uydurdu!

Sosyal medya platformları da pandemiye ayak uydurdu!

Birçok uygulama pandemiyle birlikte özelliklerini değiştirdi, yeniledi. Sosyal medya da bu değişimlerden nasibini aldı. Hangi sosyal medya platformu nasıl güncellemeler getirdi?

Bu yılın başlarından itibaren pandemi krizi sosyal hayatlarımıza ciddi anlamda etki ediyor. Birçok kişi ve kuruluş uzaktan çalışmaya, evde kalmaya ve COVID-19'un yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için davranışlarını değiştirmek zorunda kaldı. Günlük rutinler değişince, insanların günlük ve iş yaşamlarının çoğu çevrimiçi hale geldi ve sosyal medya mecraları da bağlantıda kalabilmek için daha da önem kazandı.

Kriz karşısında sosyal medya kullanımı bir kez daha arttı. 30 pazarda 25 bin tüketicinin katıldığı bir araştırma, normal kullanım oranlarına göre yüzde 61 oranında sosyal medya kullanım artışı olduğunu ortaya koydu. Facebook, Instagram ve WhatsApp genelinde mesajlaşma, virüsün en çok etkilediği ülkelerde yüzde 50 arttı. Twitter artık bir yıl öncesine göre yüzde 23 daha fazla günlük kullanıcıya hizmet veriyor.

Sosyal medya platformları kullanıcılarını eğlendirme ve bilgilendirme için bir dizi özellik ve güncelleme geliştirdiler. Peki hangi platform ne gibi güncellemeler sunuyor?

Instagram

Instagram pandemi sürecinde yeni güncellemeler getirdi.
Instagram pandemi sürecinde yeni güncellemeler getirdi.

Temeline görselliği yerleştiren Instagram, platformda içeriğin birlikte görüntülenmesini sağlayan Co-Watching adlı bir güncelleme sundu. Bununla birlikte gelen yeni özellik, kullanıcıların Instagram video sohbetinde içeriği birlikte görüntülemelerini sağlıyor. Şirket ayrıca koronavirüs yanlış bilgisinin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için bir dizi adım atıyor. Bu kapsamda hikayeler için bağış etiketi daha fazla ülkede açıldı, bu sayede bağlantılı bir COVID-19 sekmesine ulaşmanızı sağlıyor.

Salgını en kötü şekilde yaşayan ülkeler için gelen güncelleme ile kullanıcılar tek tıklamayla ilgili sağlık otoritelerine yönlendiriliyor. Ayrıca yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için güvenilir sağlık kuruluşlarından temin edilmedikçe, COVID-19 hesapları öne çıkan önerilerden kaldırılıyor.

Ayrıca diğer ülkelerde kullanılan müzik paylaşımı özelliği de Türkiye’ye açıldı. Pandemi sürecinde kullanıcılarını iletişim halinde tutmak için bir de meydan okuma özelliği getiren Instagram sayesinde, hikayelerde “challange” etiketi kullanılarak diğer kullanıcılar ile “challange” yapabilecek.

Facebook

Facebook görüntülü konuşmaya ağırlık verdi.
Facebook görüntülü konuşmaya ağırlık verdi.

Facebook, yeni grup görüntülü sohbet özelliği Messenger Rooms’u kullanıcılarının hizmetine sundu. Messenger Rooms, sohbet linkleri aracılığıyla kullanıcıların görüntülü konuşma yapmasına imkan sağlıyor. Toplamda 50 kişi sınırı bulunan Messenger Rooms’ta konuşma süresi için bir kısıtlama bulunmuyor.

Bu dönemde en çok kullanılan görüntülü konuşma uygulamalarından Zoom’a rakip olacağı düşünülen Messenger Rooms için kullanıcılar Messenger ya da Facebook üzerinden odalar oluşturarak istedikleri kişilere davet gönderebiliyor. Davet edilen kişilerin bir Facebook hesabı ya da Messenger uygulamasına sahip olması da gerekmiyor.

Pinterest

Pinterest yeni akış derlemeleri sunuyor.
Pinterest yeni akış derlemeleri sunuyor.

Pinterest, 21-22 mart tarihleri arasında dünya çapında, “kaydetme ve arama” sayısında tüm zamanların rekorunu kırdığı açıkladı. ABD'de Pinterest’in “Pin gönderme” özelliğinin kullanımı yüzde 30'un üzerinde artış gösterdi. Pinterest de 24 martta ABD ve İngiltere'de yayınlanan yeni bir güncelleme için çalışmalarını hızlandırdı. Akış bölümünün üzerine yerleştirilen “Today Tab” güncellemesi, editörlerin seçtiği konular ve trendleri, evde kapalı kalanlar için ise projeler ve duygusal destek sunuyor.

Akış yemek önerileri, egzersiz rutinleri, ders planları, evden çalışma önerileri, rahatlama ve diğer COVID'ye bağlantılı konular ile günlük olarak yenileniyor. “Koronavirüs” aramaları, yanlış bilgileri en aza indirmek için Pinterest ve sağlık kuruluşu ortakları (Dünya Sağlık Örgütü ve Hastalık Kontrol Merkezleri) tarafından önceden incelenmiş sınırlı bir sonuç listesi sunuyor. Kullanıcılar şüpheli pinleri “yanlış sağlık bilgisi” olarak işaretleyebiliyor.

Snapchat

Snapchat zihinsel sağlık için adımlar atıyor.
Snapchat zihinsel sağlık için adımlar atıyor.

Ağırlıklı olarak 18-24 yaş aralığındaki (Twentify’ın araştırmasına göre) gençlerin kullandığı bir platform olan Snapchat, kullanıcılarının pandemi stresini göz önünde bulundurarak yeni bir güncelleme sundu. Yeni güncelleme “Here For You” sayesinde kullanıcılar kaygı, depresyon, intihar ve diğer zihinsel sağlık sorunları ile ilgili terimler girdiğinde, arama çubuğunda özellik sağlık uzmanı içerikleri sunuluyor. Ayrıca Snapchat, kullanıcıların virüsle ilgili sorularını yanıtlayan özel içerik geliştirmek için Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışıyor.

Twitter

Twitter’da sesli iletişim çağı başladı.
Twitter’da sesli iletişim çağı başladı.

Twitter, 2018'den beri devam eden Live Brand Studio uzantısının tanıtımına ağırlık verdi. Twitter’ın ücretli canlı akış hizmeti sunumu olan Live Brand Studio, canlı analitiklere erişim sunuyor. Ayrıca Twitter kriz iletişimi hakkında da Sıkça Sorulan Sorular uygulamasını hayata geçirdi. Koronavirüs Kontrol Paneli sayesinde pandemi krizinde kullanıcılara yol gösterilmesi umuluyor.

Yazılı iletişim üzerine kurulu bir platform olan Twitter, pandemi sürecinde insanları birbirlerine biraz daha yakınlaştırmak için bir güncelleme daha getirdi. Sesli tweet atma özelliği sayesinde kullanıcılar profillerinde ses kayıtlarını paylaşabiliyor.

TikTok

TikTok ufak değişikliklere gitti.
TikTok ufak değişikliklere gitti.

TikTok platformuna birkaç yeni özellik entegre etse de birçoğu ufak değişiklikler oldu. Bunlardan en dikkat çekici olanı, akışın sağ üst köşesine yerleştirilen küçük bir kalkan simgesinin yanı sıra, görüntülediğiniz içerik virüsle ilgili etiketleri içeriyorsa alt kısımda beliren ince bir banner oldu.

Bunların her ikisi de kullanıcıların pandemi hakkında videolar bulabilecekleri bir açılış sayfasına yönlendiriyor ve güvenilir kaynakların gönderdiği videolar en üste çıkıyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerini açıklayan, kolay okunabilir çeşitli sayfalara yönlendiren “Kendinizi koruyun”, “Efsaneler” ve “Soru-Cevap” kısımları da uygulamaya eklendi.

Tinder

Tinder eşleşmeler için yeni imkanlar sundu.
Tinder eşleşmeler için yeni imkanlar sundu.

Tinder da pandemi sürecinde kullanıcıları için yeni bir güncelleme getirdi. Tinder’ın kendi uygulama içi, bire bir görüntülü sohbetlere imkan veren güncellemesi sayesinde uygulamada eşleşen kişiler görüntülü konuşabilecek.

Nisan ayında, Tinder, Hinge, Match.com ve OkCupid verilerine göre gönderilen ortalama günlük mesaj sayısı, şubat ayının son haftasına göre yüzde 27 daha yüksekti. 30 yaşın altındaki kullanıcılarda ise yüzde 35 artış görüldü. Bu nedenle görüntülü sohbet özelliği, kullanıcıların sağlıklarını korumak adına gerekli hale geldi.