Son zamanların en sansasyonel filmi: Don’t Look Up

Son zamanların en sansasyonel filmi: Don’t Look Up

Son günlerin en çok izlenen filmlerinden biri olan Netflix yapımı “Don’t Look Up” günümüz medyasını ve ABD politikasını eleştirel bir dille işliyor. Yönetmen koltuğunda Adam McKay’in oturduğu filmin oyuncu kadrosunda ise Jennifer Lawrance, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Jonah Hill, Tyler Perry,Timothee Chalemet, Ariana Grande, Kid Cudi, Rob Morgan, Mark Rylance ve Meryl Streep bulunuyor. 

Herkesin dilinden düşmeyen ve belki de 2021’in en çok konuşulan filmi olan “Don’t Look Up”, Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı astronom Dr. Rendall Mindy ve Jennifer Lawrance’ın canlandırdığı doktora öğrencisi Kate Dibiasky’nin Dünya’yı yok edecek bir kuyruklu yıldızı keşfetmesiyle başlıyor. İnsanlığı uyarmak için medya turuna çıkan iki bilim insanının çabalarıysa hüsranla sonuçlanıyor. Günümüz toplumunu satirik bir dille ele alan filmin senaryosunu da filmin yönetmeni Adam McKay yazdı.

Peki film neden bu kadar çok sevildi? Film eleştirmenlerine göre Don’t Look Up’ın bu kadar sevilmesinin nedeni, her gün karşılaştığımız insanların ve popüler kültürden bildiğimiz karakterlerin filmde bize ayna tutması. Bu zamana kadar birçok kıyamet filmi yapılmasına rağmen Don’t Look Up’ın oyuncu kadrosunun Hollywood’un en prestijli oyuncularından oluşması da filmi izlenir hâle getiriyor. 

Filmin çekimlerine 18 Kasım 2020 tarihinde başlandı. 

Karakterleri nereden tanıyoruz?

Filmin karakterlerini yakından tanıyoruz aslında. Çünkü her bir karakter medya, teknoloji, politika ve eğlence dünyasından tanıdığımız isimleri temsil ediyor. Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrance’ın hayat verdiği karakterler aslında bizleri iklim krizi, hastalıklar ya da ekonomi alanında uyaran bilim insanları. Ivy League üniversitelerinden olmayan bir okulda (Michigan State Uni.) görev yaptıkları ve yeteri kadar “prestijli” olmadıkları için dikkate alınmıyorlar.

Usta oyuncu Meryl Streep’in canlandırdığı Başkan Orlean ise önemli olayları umursamazlığı ile Başkan Donald Trump’ın ta kendisi. Jonah Hill’in canlandırdığı Jason Orlean ise kimi izleyiciler için Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’dan başkası değil. 

Filmin çekimleri Massachusetts eyaletinin şehirleri olan Brockton, Framingham ve Westborough’ta gerçekleşti.
Filmin çekimleri Massachusetts eyaletinin şehirleri olan Brockton, Framingham ve Westborough’ta gerçekleşti.

Mark Rylance’ın karakteri Peter Isherwell için teknoloji devleri Tim Cook, Mark Zuckerberg, Elon Musk ve Steve Jobs’un bir potada eritilmiş hâli demek mümkün. Örnek vermek gerekirse Isherwell de Elon Musk gibi insanlığın doğasını değiştirmeye yönelik projelerin sahibi. Filmi izleyen birçok kişi her konuyu mizahla ele almaya çalışan Brie Evantee'yi ise MSNBC’nin Morning Joe programının yardımcı sunucusu Mika Brzezinski'ye benzetmiş.

Ariana Grande ve Kid Cudi’nin canlandırdığı Riley Bina ve DJ Chello karakterleri de özel hayatları ile türlü dedikodular yaratan pop starlarının birer örnekleri. Hatta yapımcılar işi bir tık daha ileri götürerek karakterlerin “Just Look Up” adlı şarkısını piyasaya sürdüler. 

Şarkı şimdiden çok dinlenenler arasında yerini aldı. 

Filmle ilgili ilginç bilgiler

  • Don’t Look Up bir Netflix yapımı olsa da ABD’de bazı sinemalarda da gösteriliyor.
  • Adam McKay, Kate Dibiasky rolünü Jennifer Lawrance’u düşünerek yazmış.
  • Leonardo DiCaprio üzerinde düşünen McKay, DiCaprio rolü üstlenene dek birçok değişiklik yaptığını söylüyor.
  • Çekimler sırasında Jennifer Lawrance sette kaza geçirdi.
  • 19 Şubat 2020 tarihinde filme dair ilk fotoğrafların Nisan'da geleceği bilgisi verildi ancak COVID-19 sebebiyle çekimler ertelendi.
  • Filmin ismi seçilirken “Don’t Look Now” (1973) isimli korku filminden ilham alındı. 
 İsveçli sinamatograf Linus Sandgren, filmi bir komedi filminden çok bilim-kurgu filmi olarak göstermeyi seçmiş.
İsveçli sinamatograf Linus Sandgren, filmi bir komedi filminden çok bilim-kurgu filmi olarak göstermeyi seçmiş.

Yoksa bir mantık hatası mı yapıldı?

Filmin 88’inci dakikasında kalabalık bir dış çekimde maskeli kamera arkası ekibi birkaç saniyeliğine bariz şekilde görülebiliyor. Yönetmen, bazı izleyicilerin ve haber sitelerinin çekim hatası olarak nitelendirdiği bu sahnenin aslında bir kurgu hatası olmadığını, bilinçli bir seçim olduğunu söyledi. Bu durum elbette bazı dikkatli izleyicilerin gözünden kaçmadı.