Avatar 2: Pandora’nın su dünyasına gidiyoruz

Avatar 2: Pandora’nın su dünyasına gidiyoruz

“Avatar: The Way of Water” / “Avatar: Suyun Yolu”, Avatar serisinin merakla beklenen ikinci filmi. Dünya basınına gösteriminden tam not alan usta yönetmen James Cameron’ın 16 Aralık’ta vizyona girecek son harikası Avatar 2 hakkında merak edilenler…  

Usta yönetmen James Cameron’ın Avatar’ı beyaz perdeye döndü. Üç boyutlu sinema tekniği ile çekilen Avatar, 2009 yılında vizyona girdiğinde 2 milyar 789 milyon 700 bin dolar hasılat elde etmiş, 10 yıl boyunca tüm zamanların en yüksek gişe yapan filmi unvanına sahip olmuştu. Avengers (Yenilmezler) serisinin 2019’da gösterime giren filmi Endgame, toplamda 2 milyar 790 milyon dolar hasılat elde ederek Avatar’ın rekorunu elinden aldı.

67. Altın Küre Ödülleri'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan Avatar; dokuz dalda aday gösterildiği 82. Oscar Ödülleri'nde ise En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Görsel Efekt ve En İyi Yapım Tasarımı dallarında ödüle layık görülmüştü.

3D’nin yaygın hale gelmesine de öncülük eden, sinema dünyasına getirdiği diğer teknolojik yenilikler sayesinde devam filmini merakla bekleyen büyük bir sinemasever kitlesine sahip olan Avatar, serinin ikinci filmi “Avatar: Suyun Yolu” ile 16 Aralık’ta vizyonda.

Bir efsanenin devam filmi olduğu için beklentiyi karşılayıp karşılayamayacağı merak konusu olan Avatar 2, geçtiğimiz günlerde Londra prömiyerinde dünya basınına ön gösterimle sunuldu. Merakla beklenen filmi izleyen ilk isimlerin yorumları, filmin beklentiyi fazlasıyla karşıladığı yönünde. Tahmin edileceği üzere filmin öne çıkan özelliği, ilkinde olduğu gibi görselliği. 

Cameron’un uçuş sahnelerindeki başarısının sırrı bu sahnelerde filmi 48 FPS'te oynatmasında saklı.
Cameron’un uçuş sahnelerindeki başarısının sırrı bu sahnelerde filmi 48 FPS'te oynatmasında saklı.

Cameron: “Basit bir hile kullandık”

James Cameron, Busan Uluslararası Film Festivali’nde hayranlarıyla bir araya geldiğinde, filmde uygulanan tekniğe dair şu bilgiyi fısıldamıştı! Yönetmen Cameron, filmin bazı sahnelerinin 48 FPS'te oynatılacağını, bunun için de 'basit bir hile' kullanacaklarını söylemişti. Bu ne demek?

Günümüzde saniyede 240’tan fazla kez kendini yenileyen ekranlar evlerimize kadar girdi. Sinema dünyası ise halen 24/25 FPS’in üzerine çıkamadı. Bu durumun temel nedeni alışkanlık ve göze ‘doğal’ gelen hareket bulanıklığı efekti olarak açıklanıyor. 24/25 FPS üzerindeki filmler için zaman zaman bazı denemeler olsa da yüksek bütçeli filmler bu riski alamıyordu. Cameron bu yöntemi “Avatar: Suyun Yolu”nda denedi. Filmin tamamının 48 FPS olmayacağını da açıklayan Cameron, uçuş sahneleri gibi sahnelerde daha yüksek ‘varlık’ hissi için yüksek kare hızı kullandıklarını açıklıyor. Cameron, insanların konuştukları sahnelerdeyse genellikle düşük kare hızına başvurmuş.

İki ayrı FPS kullanımı “Sinema ekipmanlarının filmi oynatırken 24 FPS ve 48 FPS arasında gidip gelme olasılığı olur mu?” sorusunu getiriyor. Görüntü kalitesini etkileyebilecek bu durumun yaşanmayacağını söyleyen Cameron, “24 FPS'de istediğimiz sahnede, kareleri ikiye katlıyoruz. Böylece aslında aynı kareyi iki kez gösteriyorlar ama izleyici bunu o şekilde görmüyor. Bu sayede, zaten var olan yüksek kare hızı platformunu kullanmak için aslında basit bir hile kullanıyoruz” sözleriyle açıklamıştı.

Londra’daki basın gösterimindeki yorumlar genel anlamda film başarılı buluyor. Basın mensubu Kevin McCarthey’nin şu yorumu ise tüm teknik ve sinematografik başarıyı özetliyor:

“James Cameron'ın filmi, teknik ve duygusallık arasında harika bir denge kuran muazzam bir film yapımcılığı başarısıdır. 48 FPS 3D deneyimi, şimdiye kadar gördüğüm en şaşırtıcı gerçekçilik deneyimlerini içeriyor. T2'yi ilk kez izleyen bir çocuk gibi hissettim. Şaşırtıcı."

Merak edenler için basın gösteriminden diğer yorumlar, yazının sonunda yer alıyor. 

3 saat 12 dakika süren “Avatar: Suyun Yolu” filminin bütçesi ise 250 milyon dolar olarak açıklanmıştı.
3 saat 12 dakika süren “Avatar: Suyun Yolu” filminin bütçesi ise 250 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

Oyuncu kadrosunda Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Giovanni Ribisi gibi çok sayıda ünlü ismin yer aldığı filmin konusuna gelirsek… İlk filmde, Pandora adında uzaktaki bir gezegenin kaynaklarını sömürmek için kurulan askeri “Avatar” programına tanık oluyorduk. Resources Development Administration (RDA) biriminin üyesi olarak gezegene gittikten sonra Avatar bedenine zihnini aktaran Jake Sully (Sam Worthington), Pandora’nın doğası ve oranın yerlileri olan Na’viler ile kurduğu bağ sayesinde projenin tehlikesini görüp ona karşı çıkıyor ve kendi türüne karşı savaşmaya karar veriyor. Hikâye ikinci filmde de devam ediyor. “Avatar: Suyun Yolu”, seyirciyi yeniden Pandora gezegeninin muhteşem atmosferine götürüyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu kez film Pandora’nın su dünyasına odaklanıyor. Jake, tanıdık bir tehdidin yeniden Pandora'yı hedef alması sonrası aile kurduğu Neytiri (Zoe Saldana) ve Na'vi halkıyla birlikte Pandora'yı ve ailesini korumaya çalışıyor. Filmde, Na’vi halkının birbirini güvende tutmak, hayatta kalmak için verdikleri savaşı izliyoruz.

3 saat 12 dakika süren “Avatar: Suyun Yolu” filminin bütçesi ise 250 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Bu bütçe 2022’nin en yüksek bütçesi. Bütçenin büyüklüğü filmin kâr etmesi için tüm zamanların en çok hasılat yapan üçüncü ya da dördüncü film olmasını mecbur kılıyor. Hesaplamalara göre 2 milyar dolara yakın hasılat elde edilmeli. Bekleyip göreceğiz.

Serinin diğer filmleri de yolda. Avatar 3’ün 2024, Avatar 4’ün 2025, Avatar 5’in ise 2027 yılında vizyona girmesi planlanıyor.
Serinin diğer filmleri de yolda. Avatar 3’ün 2024, Avatar 4’ün 2025, Avatar 5’in ise 2027 yılında vizyona girmesi planlanıyor.

Bu arada Avatar 2’nin serinin son filmi olmadığını da belirtelim. Yapımcı ekibin birden çok yeni Avatar projesi bulunuyor. Avatar 3’ün çekimlerinin tamamlandığı, 2024 yılında vizyona gireceği biliniyor. Beş film şeklinde planlanan devam filmleri kapsamında serinin 4’üncü ve 5’inci filmleri içinse hazırlıklar sürüyor. Avatar 4 ve 5’in çıkışı için nihai kararın ikinci filmin başarısına göre verileceği, Avatar 4 için planlanan tarihin 2025, Avatar 5 için ise 2027 olduğu iddialar arasında.

Jake, tanıdık bir tehdidin yeniden Pandora'yı hedef alması sonrası aile kurduğu Neytiri (Zoe Saldana), çocukları ve Na'vi halkıyla birlikte Pandora'yı ve ailesini korumaya çalışıyor.
Jake, tanıdık bir tehdidin yeniden Pandora'yı hedef alması sonrası aile kurduğu Neytiri (Zoe Saldana), çocukları ve Na'vi halkıyla birlikte Pandora'yı ve ailesini korumaya çalışıyor.

Avatar evreni hakkında bilinmesi gerekenler

Avatar evrenine daha sık konuk olacaklar ve meraklıları için Avatar hakkında bilinmesi gereken birkaç detayı aşağıda bulabilirsiniz:

Avatar’ın anlamı: Avatar kelimesi Sanskritçede “cisimleşme’’ anlamına geliyor. Aynı zamanda Hindu kutsal kitaplarında Tanrı’nın insan bedenine bürünmesini anlatmak amacıyla kullanılıyor. Mavi renk, Cameron’un söylemlerine göre hem en çok sevdiği hem de Rama, Krishna gibi geleneksel Hindu tanrılarının tasvirleri ile bağ kurmak amacıyla tercih ettiği bir renk.

Filmin geçtiği zaman: Film 2148 ile 2154 yılları arasında geçiyor. Jake’in video günlük kayıtlarına baktığımızda filmdeki tüm hikaye, 96 gün sürüyor. İlk günlük 19 Mayıs 2154 ve son günlük Jake’in doğum günü olan 24 Ağustos 2154 tarihli. Ayrıca son savaş Cameron’ın 200 yıl sonraki doğum gününe denk geliyor.

Pandora ve halkı hakkında: Kurgusal bir güneş dışı gezegenin uydusu olan Pandora, Dünya’ya benziyor. Burada Na'vi adı verilen mavi renkli akıllı insansı görünümlü tür, çeşitli bitki ve hayvan türleriyle birlikte yaşıyor. Bilim insanları, yöneticiler, askerler, destek ve güvenlik personelini kapsayan dünyadan Resources Development Administration (RDA) birimi, insan benzeri Na'vi'ler de dahil olmak üzere birçok yaşam biçiminin yaşadığı bu dünyayı keşfetmek için 22. yüzyılda Pandora'ya seyahat ediyor. İlk filmde insanların temas kurduğu klan, insanların enerji kaynağı olarak elde etmek istedikleri, ‘unobtanium’ adı verilen geniş bir mineral rezervinin üzerinde yükselen dev bir ağaçta yaşıyor. Pandora biyosferi, altı ayaklı hayvanlardan diğer egzotik türlere kadar birçok biyolojik türle dolu. Pandora ekolojisi, Na'vi ve diğer canlıların bağlanabileceği tüm uydu yüzeyini kapsayan geniş bir sinir ağını oluşturuyor. Bu ağ, ortaklaşa güçlü bir bilinç yaratıyor. Na’vi’ler ve Pandora’nın gücü de buradan geliyor.

Basın mensupları neler söyledi

Avatar 2’nin Londra’daki prömiyerine katılan basın mensuplarından bazılarının yorumları filmi izleyeceklere fikir verebilir.

Jake Hamilton: "İlk Avatar’ı beğenen ama sevmeyen biri olarak size şunu söyleyeyim: ‘Avatar: The Way of Water’ beni benden aldı. Görsellerde, hikaye anlatımında ve performanslarda hayli üstün bir devam filmi baştan sona ağzımı açık bıraktı. James Cameron, devam filmlerinin Tanrı'sıdır."

Tessa Smith: "Avatar: The Way of Water, destansı, muhteşem, sinematik bir macera. Hayranlarına merak uyandıran bir hikâye, aksiyon ve duygusallık sunuyor. James Cameron'dan asla şüphe etme. En büyük sorunu daha çok sonraki film için bir hazırlık gibi hissettirmesi"

Mike Ryn: "Avatar: The Way of Water. Evet, asla James Cameron'a karşı iddiaya girmeyin. Abartıdan kaçınmaya çalışıyorum ama teknik ve görsel açıdan hiç böyle bir şey görmemiştim. Bazen bir Pandora balığına bakmaktan olay örgüsünü kaçırdım."

Tom Beasley: "Yaratıcılarının sinemasal yenilikler konusunda verdiği her çılgın sözü yerine getiren Avatar'ın büyüklüğü beni şaşkına çevirdi. Özellikle su altı sahneleri akıllara durgunluk veriyor. Aynı zamanda Cameron'ın alametifarikası haline gelen türden devasa, destansı bir film yapımı."

Joseph Deckelmeier: "James Cameron'ın ‘Avatar: The Way of Water'ı başka bir gezegende çektiğine neredeyse ikna oldum. Film kesinlikle büyüleyici ve sürükleyici. Uzundu ama baştan sona tamamen filmle meşguldüm. 13 yıl önceki Avatar'da olduğu gibi, bu film sinematik bir başarı ve mutlaka görülmesi gereken bir şey!

Film çekilirken dahi sızan haberler; sonrasında yayımlanan fragmanlar ile Londra’daki basın gösteriminden sonraki yorumlar, görsel şölen havasında bir izlence olacağını neredeyse garantiliyor. Elbette, film hakkında son söz gerçek seyircilerin. Bizlere de “Avatar: Suyun Yolu” filmini izleyeceklere “İyi seyirler” demek düşüyor!