Arazilerin dövüşçüsü: Jeep Gladiator Pickup

Arazilerin dövüşçüsü: Jeep Gladiator Pickup

İlk olarak 2020 modeli olarak 2019 yılının ikinci yarısında piyasaya sunulan Jeep Gladiator Pickup, yenilenen 2022 modeliyle yollarda. Avrupa’da 2021 yılında satışa sunulan modelin henüz Türkiye’de satışı bulunmuyor.

Gladyatör, Eski Roma'da gösteri için savaşan kişi anlamına geliyor. Jeep’in 2020 modeliyle Amerika Birleşik Devletleri’nde sunduğu bu model hem bir arazi savaşçısı hem de yük taşıyan güçlü bir pickup.

Jeep Kuzey Amerika Başkanı Tim Kuniskis, ilk olarak 2018’de yapılan Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıtılan model hakkında şunları demişti: "Tartışmasız gerçek bir pikap olan ve Jeep olduğu anında fark edilen yepyeni Gladiator, her türlü yol macerası için üst düzey bir araç. Dünyanın her yerindeki Jeep müşterilerimizden ve pikap sevdalılarından, bu eşsiz araca büyük bir talep var. Sağlam ve güvenilir Jeep pikaplarının zengin ve gurur verici mirasından doğan Gladiator, kendisini bugüne kadarki en kabiliyetli pikap yapan dayanıklılığı, çok yönlülüğü ve işlevselliği bir araya getiriyor."

Üç tondan fazla çekebiliyor

Çekme kapasitesi ve römork ağırlığı 1814 kilogram olan araç, 521 kilogram ağırlık taşıyabiliyor. Ek donanımlarla birlikte üç tondan fazla çekiş gücüne erişen Jeep Gladiator, bir buçuk metre boyutunda yatağa sahip. Bu yatağında 500 ila 770 kg arasında yük taşıyabilen ve römork özelliği de bulunan pickup, gücünü 3,6 litrelik V6 motorundan alıyor. Büyük dingil (aks) mesafesi sayesinde iyi bir sürüş konforu sunan Jeep Gladiator’ün dizel motor seçeneğine de bulunuyor. Bu dizel modeli, 100 kilometrede 12,8 litre yakıt harcıyor. Tavanı açılabilen ve kapıları modüler olan pickup, keyifli bir arazi aracına da dönüşebiliyor. 0,76 metre derinlikteki sulardan rahatça geçebilen model, arazide de yolda da güvenli sürüş sunuyor. 

 Jeep Gladiator Pickup her türlü yolun savaşçısı olarak anılıyor.
Jeep Gladiator Pickup her türlü yolun savaşçısı olarak anılıyor.

Dokuz farklı modeli mevcut

Kullanıcı dostu, dokunmatik özellikli, Apple CarPlay ve Android Auto ile uyumlu gösterge paneline sahip araçta; stereo müzik sistemi mevcut. Ön panelinde USB ve bir USB-C girişi bulunan pickup; ısıtmalı direksiyon ve ısıtmalı ön koltuklarla kullanıcı ve yolcularına büyük bir konfor sağlıyor.

Jeep Gladiator’ün Rubicon, Mojave, Willys, Willys Sport, Overland, Sport, Sport S, Altitude, High Altitude olmak üzere dokuz farklı modeli bulunuyor. Overland modelinde hız kontrolü ve önden çarpışma uyarısı gibi güvenlik özellikleri bulunurken Willys modelinin arazi ile uyumu dikkat çekiyor. Rubicon arazi kamerasına, Mojave çölde sürüş özelliklerine, Altitude ise römork çekici sistemine sahip. 2024 yılından sonra Jeep Gladiator modellerinde elektrikli motorla benzinli motoru bir araya getiren plug-in hibrit motor seçeneğinin de olacağı söyleniyor. 

Jeep Gladiator Pickup’ın çekme kapasitesi ve römork ağırlığı 1814 kilogram.
Jeep Gladiator Pickup’ın çekme kapasitesi ve römork ağırlığı 1814 kilogram.

Teksaslılar için üretilen Gladiator Texas Trail

2021 yılı ortalarında sadece Amerika Birleşik Devletleri eyaleti Teksas’ta satışa sunulan

Gladiator Texas Trail, çamurlu araziye özel 32 inç lastiklere ve 17 inç siyah jantlara sahip. 285 beygir gücündeki araç, off-road için özel olarak üretildi.

Jeep markasının doğuşu

 Jeep 1941 Willys
Jeep 1941 Willys

Adıyla, genel araç modelini tanımlamış bir marka Jeep. Evet, o bir cip. 1940’lı yıllarda doğan Amerikan markası Jeep, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı zamanında ordu aracı olarak üretildi. Jeep, Willys modeliyle 1941’den 1945’e kadar ordu için üretildi. 1946 yılında ise Willys modeli kalabalık aileler için yedi yolcu kapasiteli olarak yollardaki yerini aldı. Jeep, ilk pickup modelini ise 1947 yılında üretti. Geneli kırsal kesimde yaşayan Amerikalılar için çok tercih edilen bu model, bir ton yük taşıyabiliyor ve tarım işlerinde kullanılıyordu. Günümüzde Fiat Chrysler Automobiles'a ait olan Jeep, dünyanın en sevilen otomobil markalarından biri.

Kaynak: www.jeep.com