Sıcak havalarda içinizi serinleten buzlu çay tarifleri

Sıcak havalarda içinizi serinleten buzlu çay tarifleri

Sıcak yaz aylarında herkesin içini ferahlatmanın yanı sıra sağlıklı bir içecek alternatifi de olan buzlu çay, her daim afiyetle tüketiliyor. “Iced tea” adıyla dilimize de yerleşen buzlu çay, çeşitli şekillerde hazırlanan leziz tarifleriyle dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de popüler.

Buzlu çayın tarihi

Tarihi sıcak çay kadar eskiye dayanmasa da buzlu çay dünya genelinde hatırı sayılır bir şöhrete sahip. Öyle ki bugün hayatımızda 10 Haziran Dünya Buzlu Çay Günü gibi özel bir gün bile var. Buzlu çay, adından ilk kez St. Louis 1904 Dünya Fuarı’nda söz ettirdi. Hava o kadar çok sıcaktı ki Richard Blechynden alandaki ücretsiz çay örneklerinin içine buz koyma fikrini ortaya attı. İçenleri serinleten buzlu çaylar, kısa süre içinde büyük beğeni topladı. Devamında ise dünyanın en büyük çay üreticisi olan markalar, buzlu çay yatırımlarını artırdı ve buzlu çay her ülkede, şehirde ve markette kolayca bulunan içecekler arasındaki yerini aldı. Ancak buzlu çay içmek için markaların hazır ürünlerinden satın almak zorunda değilsiniz. Artık evinizde temel malzemelerle hazırlayabileceğiniz birbirinden güzel ve sağlıklı buzlu çay tarifleri de var. İşte onlardan sadece birkaçı…

Daha sağlıklı buzlu çaylar için şeker ve tatlandırıcıdan uzak durmalısınız
Daha sağlıklı buzlu çaylar için şeker ve tatlandırıcıdan uzak durmalısınız

Elmalı ve naneli yeşil çay

Malzemeler: 1 litre su, yarım çubuk tarçın, 30 bütün karanfil, 2 elma, bir tutam nane, 3 poşet çay / yeşil çay

Hazırlanışı: Malzemeleri 1 litre suyun içinde kaynattıktan sonra bir süre beklettiğiniz suya 3 poşet çayı ilave edin. 5 dakika bekletip çayları çıkartın ve karışımı süzerek soğumaya bırakın. Soğuyan çayınıza buz ekleyerek servis edebilirsiniz.

Daha sağlıklı ve doğal buzlu çaylar içmek istiyorsanız şeker ve tatlandırıcılardan uzak durmanızda fayda var.

Çilekli buzlu çay

Malzemeler: 1 litre su, 3 kaşık siyah çay, 500 gram çilek, 1 adet limon suyu

Hazırlanışı: Kaynattığınız suyun içine siyah çayı ekleyip 10 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Sürahiye koyduğunuz çayın üzerine limon suyunu ve küçük parçalara ayırdığınız çileği ekleyin. Buzdolabında iyice soğuyana kadar bekledikten sonra bol buzla servis edebilirsiniz. 

Buzlu çaylarınızı limon veya lime dilimleriyle birlikte de servis edebilirsiniz.
Buzlu çaylarınızı limon veya lime dilimleriyle birlikte de servis edebilirsiniz.

Kirazlı ve vişneli buzlu çay

Yaz aylarında sizi ziyaret eden misafirlerinize hem tatlı hem de ekşi bir buzlu çay sunmak istiyorsanız kirazlı ve vişneli buzlu çay tarifini denemenizin tam zamanı. Üstelik hazırlaması yalnızca 15 dakikanızı alacak!

Malzemeler: 1 litre su, 4 demlik poşet siyah çay, 1 su bardağı vişne nektarı & 1 su bardağı kiraz

Hazırlanışı: Kaynattığınız suya poşet siyah çayları atın ve demlenmesi için 15 dakika bekleyin. Poşet çayları aldıktan sonra çayın içine vişne nektarını ilave edip karıştırın. Son olarak kiraz ve buzları da ekleyip iyice karıştırınca çayınız servis edilmeye hazır olacak. Servis bardaklarına limon veya lime dilimleri de koyabilirsiniz.

Şeftalili soğuk çay

Şeftalili soğuk çay, marketlerde hazır olarak satılan en popüler çaylardan biri. Ancak evde daha lezzetli ve doğal olanını hızlıca hazırlayabilirsiniz…

Malzemeler: 2 şeftali, 2 yemek kaşığı siyah çay, 9 bardak su

Hazırlanışı: Üzerine 1 bardak su koyduğunuz 2 adet şeftaliyi iyice eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Bu arada demlediğiniz siyah çayı sürahiye alın ve üzerine ilk başta hazırladığınız şeftali karışımını dökün. İyice soğuttuktan sonra bol buzla servis edebilirsiniz.

Yaz mevsiminin en gözde meyvesinin çay hali: karpuzlu buzlu çay!
Yaz mevsiminin en gözde meyvesinin çay hali: karpuzlu buzlu çay!

Karpuzlu buzlu çay

Malzemeler: 1 litre su, 2 yemek kaşığı siyah çay, 300 gram karpuz, 1 adet limon, nane

Hazırlanışı: Siyah çayı 15 dakika boyunca demledikten sonra 1 adet limonun suyunu ilave edin ve karıştırın. Çayı bir sürahiye alarak nane yapraklarını da içine katın. Çekirdeklerini çıkardığınız karpuz dilimlerini çatalla ezerek püre haline getirin ve süzgeçten geçirip sürahiye ilave edin. Buzdolabında en az 3-4 saat beklettikten sonra bol buzla servis edebilirsiniz.

Meyve küpleri ile bir dakikada hazır buzlu çay

Sabah kahvaltısından sonra çaydanlıkta kalan çayı da değerlendirerek bir dakikada hazırlayabileceğiniz bir buzlu çay tarifi olduğunu biliyor musunuz? Kiraz, şeftali, karpuz gibi yaz meyvelerini küçük küçük doğrayarak buz kalıbının içine koyun ve üzerine su dökerek buzlukta dondurun. Hazır ve soğumuş olan çayı büyük bir bardağa koyup üzerine soğuk su ekledikten sonra buzdolabınızda bekleyen meyveli buz küplerinden dilediğinizi bardağa attıktan sonra buzlu çayınız içmeye hazır olacak! Zamanla eriyen buz parçalarıyla birlikte meyve tadını yavaş yavaş almaya başlayacaksınız… Misafirleriniz için pratik ve ilgi çekici bir buzlu çay tarifi olduğundan bir kenara not etmekte yarar var. 

Şekersiz buzlu çay antioksidan etkiye sahip.
Şekersiz buzlu çay antioksidan etkiye sahip.

Şekersiz buzlu çayın faydaları

Şeker ilavesiz hazırlanan buzlu çaylar sağlık faydalarıyla da dikkati çekiyor.

● Yaz sıcaklarında ortaya çıkan harareti azaltır.

● Düşük kalorili ve metabolizma hızlandırıcı olduğu için zayıflamaya yardım eder.

● Siyah çayda bulunan flavonoidler antioksidan etki göstererek kronik hastalıkların ve doku iltihaplanmalarının engellenmesine destek olur.

● Bağışıklık sistemini güçlendirir.

● Süt ve şeker içermediği için diyabet riskini azaltır.

● İçeriğindeki manganez ve florür kemik erimesi ve diş çürümelerinin önüne geçer.

● Siyah çayla hazırlanan buzlu çay, kalbin arter ve kan damarlarındaki iltihaplanmaların engellenmesine destek olur.