Bağışıklığı güçlendiren, gaz ve şişkinliği gideren, diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi kronik hastalık riskini düşüren kimyon, yemeklere kattığı lezzetle de ünlü.
Akdeniz, Kuzey Mısır, İran ve Hindistan'a özgü cuminum cyminum bitkisinin kurutulmuş tohumlarından elde edilen kimyon, Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Çorbalara, güveçlere, et ve sebze yemeklerine, acı soslara lezzet katan kimyon; marine soslarında ve yoğurtlu soslarda da sıkça kullanılıyor. Şimdi sıra, kimyonun faydalarında…
Antioksidan açısından zengin
Sağlıklı beslenmenin önemli maddelerinden olan antioksidan, kimyonda mevcut. Uzmanlar fenolik asitler ve luteolin, kuersetin ve apigenin gibi çeşitli antioksidanların kaynağı olan kimyonu aşırıya kaçmadan tüketilmesini öneriyor.
Bağışıklık artırıyor
Antioksidan kaynağı olması ve antimikrobiyal özellikler taşıması sayesinde bağışıklık sistemini destekleyen kimyon, hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebiliyor. Demir ve çinko içeren baharat, besin emilimini de artırıyor.
Sindirim sorunlarına iyi geliyor
Mide gazı gibi sindirim sorunlarında olumlu etkileri olan kimyon, içerdiği lif sayesinde bağırsak hareketlerini düzenliyor. Mide ve pankreas enzimlerini uyaran baharat, sindirimin hızlanmasını sağlıyor. Aynı zamanda mide asidini dengeliyor.
Diyetlerde tercih ediliyor
Kolesterol ve trigliserid seviyelerini dengeleyen, metabolizmayı hızlandıran kimyon, kilo yönetiminde etkili bir baharat. Kan şekerini düzenlemekte yardımcı olduğu ve tokluk hissi sağladığı için de dolaylı olarak diyetlerde tercih ediliyor. Yapılan bir araştırmaya göre düşük kalorili bir diyette, üç ay boyunca günde iki kez üç gram toz kimyonla karıştırılmış yoğurt tüketen aşırı kilolu veya obez kadınlarının trigliserit ve LDL kolesterol seviyelerinde azalma, HDL kolesterol seviyesinde ise artış görüldü.
Kalp sağlığını destekliyor
Kolesterolü dengeleyen ve kan basıncını düzenleyen kimyon; kan lipidini düşürme özelliği sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyabiliyor. LDL seviyelerinde azalma ve HDL kolesterol seviyesinde artış sağlaması nedeniyle, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların riskini azaltabiliyor.
Uykuyu düzenliyor
İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde sakinleştirici etkilere sahip olan kimyon, uykusuzluğa neden olan stresi ve kaygıyı hafifletiyor. Uyku hormonu olan melatonin seviyesini düzenlediği söylenen bu baharat, beyin aktivitesini ve düzenli uykuyu sağlayan demir ile magnezyum açısından zengin.
Soğuk algınlığına iyi geliyor
Antimikrobiyal, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan kimyon, hastalık sırasında oluşan balgam ve mukusun atılmasını kolaylaştırıyor.
Saç ve cilt sağlığı için kullanılıyor
İçerdiği antioksidanlar ve vitaminler sayesinde serbest radikallerle savaşan kimyon, cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine yardımcı oluyor. Antibakteriyel özelliği sayesinde de ciltteki akne ve sivilce oluşumunu azaltabilen kimyon, cildin nem dengesi için yağ veya maske olarak kullanılabiliyor. Saç maskesine katılabilen kimyon yağı, saçları parlatıp güçlendirip dökülmesini azaltıyor.
Mide ve bağırsak sorunları için üç farklı kimyon çayı tarifi
1. İştahsızlığı gidermek için: Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı kimyon ve ¼ çay kaşığı karabiber ekleyin, karıştırın. Yemeklerden yarım saat önce için. Tat tomurcuklarınızı uyaran bu karışım, yiyeceklerin emilimini de artırıyor.
2. Mide asidini azaltmak için: Yarım bardak ılık suya, bir tatlı kaşığı kimyon, yarım tatlı kaşığı kişniş tozu ve bir miktar şeker ekleyip karıştırın. Yemeklerden yirmi dakika önce için.
3. İshal için: Bir bardak ılık su içine, bir tatlı kaşığı kimyon, bir miktar toz zencefil ve 3-4 adet rezene tohumu ekleyip karıştırın. Günde üç defa yemeklerden sonra için.