Göz kırpma hareketleriyle fotoğraf veya video çekebilen akıllı kontakt lensler, giyilebilir teknolojinin en çılgın örneklerinden biri. Henüz bu projeler ve prototipler gerçek olmadı, yani böyle bir lens henüz piyasada yok. Gelişmeleri ve daha iyi özelliklere sahip gözlükleri inceledik.
Google, Samsung ve Sony patent sahibi
Google bundan yaklaşık 10 yıl önce ışığı, rengi, deseni, nesneleri ve yüzleri algılayabilen sensör ve mikro kameralarla donatılmış akıllı kontakt lens projesi için patent başvurusunda bulunmuştu. Akıllı lensin görme engelli insanlar için hareket eden nesneleri algılayarak bir çözüm olabileceği, objektifinin ise akıllı telefonlara kablosuz bağlanabileceği söylenmişti. Göz kırpma veya göz hareketiyle fotoğraf veya video çeken, yine göz kırpma ile zoom yapabilen, hatta artırılmış gerçeklik hizmeti sunan, hareket sensörlerine sahip olan bu lenslerle ilgili haberler yıllar içinde hız kesmedi. Fakat Google dışında Sony ve Samsung’un da patent ve prototip çalışmalarının olduğu çok konuşulan ve beklenen bu lensler piyasaya hala sunulmadı. Güncel haberlere göre Google, ürün geliştirmesini yaptı fakat gözyaşındaki glikoz seviyesinden şeker hastalığının durumunu ölçen lenslere yani sağlık tarafına yöneldi. Sony, ürünün patentini aldı ama ürün piyasada yok, Samsung’un da lensin patentini aldığı ve ürünle ilgili detay sunmadığı biliniyor. Ayrıca kullanıcının ufak bir göz hareketiyle etrafının fotoğrafını veya videosunu çekmesini sağlayacak olan bu lenslerle ilgili, özel hayatın gizliliği konusunda da derin endişeler mevcut.
Akıllı gözlük dendiği zaman Google!

Akıllı kontakt lenslerle ilgili gelişmeler devam ede dursun, biz bu konuda daha ileride olan ve piyasaya sunulan akıllı gözlüklere bakalım. 2021 yılında Meta&Ray-Ban iş birliğiyle duyurulan ve aynı yıl tanıtılan gözlüklerde yenilikler devam ediyor. Markaların yeni nesil gözlüğü Meta Smart Glasses, benzerlerinin en iyisi. Renk renk tasarlanan, 36 saat kullanılabilen, üzerine mikrofon, hoparlör ve kamera entegre edilmiş olan ve sesli komutlarla kontrol edilebilen Meta Smart Glasses, 12 megapiksellik kamerasıyla sadece fotoğraf ve video çekmiyor, telefon görüşmesi yapmaya da olanak sağlıyor.
Meta Smart Glasses’ın bir nesil üstü Hypernova, 2025 yılının sonuna doğru satışa sunulacak. Yine Meta&Ray-Ban iş birliğiyle hayata geçecek olan gözlük; uygulama simgelerini ve bildirimleri gösterecek gömülü bir ekrana, fotoğraf görüntüleme ve uygulama çalıştırma gibi işlevler sunacak uygulama desteğine, el hareketleri ve çerçeve üzerindeki dokunmatik yüzeylerle kontrole, yapay zeka sohbet robotu ile akıllı etkileşim özelliklerine sahip olacak. Ortalama 300 dolara satılan Meta Smart Glasses’tan sonra Hypernova’nın fiyatının ise 1000 dolardan fazla olması bekleniyor.
Muadil gözlükler, hayallerde kalan projeler…

Henüz sadece Çin’de satışta olan Xiaomi Mijia Glasses Camera, 50 MP ana kamera ve periskop lens ile yüksek kaliteli fotoğraf ve video çekimi yapıyor. Gözlük; üç GB RAM ve 32 GB dahili depolamaya, Sony üretimi Micro OLED ekran ile artırılmış gerçeklik desteğine, 1020 mAh pil kapasitesi ile 100 dakikalık kesintisiz çekim süresine, Wi-Fi ve Bluetooth 5.0 bağlantı seçeneklerine sahip.
1080p HD video ve fotoğraf çekimi, USB üzerinden veri aktarımı yapabilen LXMIMI markasının kameralı güneş gözlüğü, günlük kullanım için uygun bir tasarıma sahip. Çin menşeli LXMIMI Sunglasses Camera, Almanya Amazon, eBay gibi bazı e-ticaret sitelerinde satışta.
Farklı bir üründen daha bahsedelim… Japon bir girişimcinin projesi olan, ticari üretime geçilmesi için kaynak bekleyen ve bir süre Kick Starter gibi fon ve kampanya düzenleyen web sitelerinde satışa sunulan Blincam, yine bazı engellerle karşılaşmış olacak ki web sitesi aktif değil. Herhangi bir gözlüğe takılabilen giyilebilir bir kamera olan Blincam, göz kırpma hareketiyle fotoğraf çekebiliyordu. Üstelik bu göz kırpmayı, doğal göz kırpmasından ayırabiliyordu. Bluetooth bağlantısı ile akıllı telefonla senkronize olabilen, gözünüzle şıp, diye çektiğiniz fotoğrafı telefondaki fotoğraf albümüne kaydeden ürün, belki bir gün yine karşımıza çıkar.