Dünyada ses getiren, yıllar geçmesine rağmen üzerinde konuşulan, çoğu kişinin en az bir kez karşısına çıkan; bir fikre, acıya, tarihe tanıklık eden kıymetli fotoğrafları araştırdık. İşte, 19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü’ne özel, dünyanın en ünlü fotoğrafları.
Afgan Kızı / Steve McCurry
1984 yılında Steve McCurry’nin çektiği Afgan Kızı fotoğrafı, savaştan zarar görmüş bölgelerdeki insanların yaşadıklarına dikkat çekti. Fotoğraftaki kız Sharbat Gula'nın etkileyici yeşil gözleriyle bir sanat eseri değerinde olan bu fotoğraf, 1985 yılında National Geographic dergisinin kapağında yer aldı. Ünlü bir fotoğrafçı ve foto muhabir olan, 100'den fazla ülkeyi gezen Steve McCurry, çatışmaları, kültürleri ve insanları belgelemesiyle biliniyor.
Akbaba ve Küçük Kız / Kevin Carter
En ünlü ve en hüzünlü fotoğraflardan biri, 1993 yılında Güney Afrikalı foto muhabiri Kevin Carter tarafından çekilen Akbaba ve Küçük Kız. Açlıktan zayıf düşmüş bir çocuk ve saldırı için arkasında bekleyen akbabanın bulunduğu fotoğraf, Sudan’daki kıtlığı belgeleyen en önemli eser olarak görülüyor. Çatışmalar arasında büyüyen, fotoğrafçılık kariyeri boyunca ifşalar, eylemler, ölümlere şahit olan ve belgeleyen, hatta birçok kez tutuklanan Kevin Carter, bu fotoğrafla Pulitzer Ödülü kazandı ve büyük bir üne sahip oldu. Ödülü kazandıktan dört ay sonra, 33 yaşında intihar eden Carter intihar notunda şu cümleleri kullandı: “Cinayetlerin, cesetlerin, öfkenin ve acının canlı anılarıyla boğuştum. Hayatın acısı, neşeyi öyle bir bastırıyor ki neşe yok oluyor."
Öpücük / Alfred Eisenstaedt
Savaşın sonunun kutlanmasını temsil eden fotoğraf, 14 Ağustos 1945'te Times Meydanı'nda VJ Günü kutlamaları sırasında Alfred Eisenstaedt tarafından çekildi. İkinci Dünya Savaşı'nda Japonların teslim olduğu haberinin duyulmasının ardından Times Meydanı'nda bir denizcinin bir kadını öptüğü fotoğraf, Öpücük adıyla ünlü oldu.
Bir Gökdelenin Tepesinde Öğle Yemeği / Bilinmiyor
1932 yılında çekilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde 260 metre yükseklikteki inşaatta bir çelik kiriş üzerinde oturarak öğle yemeği yiyen 11 demir işçisinin yer aldığı fotoğrafı kimin çektiği bilinmiyor. Ülkeyi sarsan Büyük Buhran sırasında Rockefeller Center'ın inşaatında çalışan işçileri fotoğraflayan bu kare, dünyanın en ünlü fotoğraflarından bir diğeri.
Cuzco Çocukları / Irving Penn
Ünlü moda ve portre fotoğrafçısı Irving Penn, Vogue gibi dünyaca ünlü dergiler için fotoğraflar çekti. Penn’in 1948 yılında, Peru’da çektiği Cuzco Çocukları; Chicago Sanat Enstitüsü, St. Petersburg Devlet Ermitaj Müzesi, Ansel Adams Fotoğraf Merkezi gibi önemli sanat merkezlerinde sergilendi. Fotoğraf kültürel portreler araştırması kapsamında büyük ilgi çekti.
Göçmen Anne / Dorothea Lange
Büyük Buhran zamanında çekilen ve hafızalara kazınan bir diğer fotoğraf ise Göçmen Anne adını taşıyor. Mart 1936'da San Francisco gazetesinin sayfalarında yer alan fotoğraf, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan açlığı, yoksulluğu ve umutsuzluğu sembolize ediyor. Dorothea Lange tarafından Kaliforniya Nipomo'daki bir göçmen çiftlik işçileri kampında çekilen fotoğraf, dönemin ikonik karelerinden biri.
Tank Adam / Jeff Widener
Associated Press fotoğrafçısı Jeff Widener’in çektiği bu fotoğraf, cesareti ve meydan okumayı tanımlayan en ikonik fotoğraflardan biri oldu. 5 Haziran 1989'da Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda tankların önünde duran adamın yer aldığı fotoğraf, Tank Adam (Tank Man) adıyla ünlendi.