Gözlerdeki değişiklikler ve görme bozuklukları genellikle yaşlanmanın doğal bir parçası olarak kabul ediliyor. Peki “Göz yogası egzersizleri ile bu kader değiştirilebilir mi?”
Gözler kalbin aynası olduğu kadar, dış dünyayla sağlıklı olarak bağlantı kurabilmenin de önemli bir parçası. Gözlerin bozulma yaşı kişiden kişiye değişiklik gösterse de genel olarak bazı yaşlarda, belirli bozulmalar daha yaygın olarak görülüyor. Örneğin 20'li yaşlarda uzağın net olarak görülemediği miyopiye, 40'lı yaşlarda yakını net görememe olan presbiyopiye, 60'lı yaşlar ve üzerinde göz merceğinin bulanıklaşmasıyla karakterize edilen katarakta rastlanabiliyor. Yine 60 yaş üzerindeki bireylerde yaşa bağlı makula dejenerasyonu görülebiliyor. Göz içi basıncının artmasıyla görme sinirine zarar veren glokom ile her yaşta ortaya çıkabilen astigmatizm de görülebilen diğer sağlık sorunlarından.
Uzmanlar, her bireyin genetik özellikleri farklı olduğundan gerekli zamanlarda düzenli göz muayenesine gidilmesini öneriyor. Görme değişikliklerinin erken teşhisi ve tedavisi için son derece önemli olan bu önlem dışında yapılabilecekler de merak ediliyor.
Göz yogası tedavi midir?
Hayır, göz yogasının yukarıda bahsettiğimiz hastalıklarla ilgili herhangi bir tedavi edici etkisi olduğu tespit edilmemiştir. Göz yogası, göz kaslarını güçlendirmek, göz yorgunluğunu azaltmak amacıyla yapılan bir dizi egzersize deniyor. Özellikle günümüzün dijital çağında ekran başında uzun süreler geçirenler arasında daha popüler denebilir. Bu egzersizler, göz kaslarının esnekliğini artırmaya ve gözlerin odaklanma yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabiliyor.
Göz yogasının sağlık üzerindeki olumlu etkileri şöyle sıralanıyor…
Gözdeki yorgunluğu azaltma: Günümüzde dijital dünyada geçirilen zamanın artmasıyla beraber gitgide uzayan ekran süreleri göz yorgunluğuna neden olabiliyor. Göz yogası, bu yorgunluğu azaltmak için kullanılan bir yöntem.
Gözün odaklanma yeteneğini geliştirme: Göz kaslarını güçlendirmek üzere yapılan göz yogası, gözlerin daha iyi odaklanmasına yardımcı olabilir.
Stresi yönetme: Göz yogası, zihni ve gözleri rahatlatabilir, bu da genel stres seviyesini düşürebilir. Kişinin stresi yönetmesine yardımcı olabilir.
Siz de deneyin: yaygın göz yogası egzersizleri
Aşağıdaki adımlar izlenerek göz yogası yapılabilir.
Isınma Turu: Göz yogasına başlarken tıpkı genel beden egzersizi yapıyormuş gibi ısınmak önemli. Bu amaçla eller ovuşturularak avuçlar ısıtılmalı. Ardından göz kapaklarına yerleştirilmeli. Isı gözlerde iyice hissedildikten sonra göz bebeklerine ara verilmeden 10-20 kez sonsuzluk işareti çizecek şekilde masaj yapılmalı. Bu işlem elleri tekrar ovuşturarak en az üç kez tekrar edilmeli.
Kırpma ve dinlenme: Birbirini hızlıca tekrar edecek şekilde gözler iyice kısılarak kapatılmalı, ardından sonuna kadar açılmalı. Bu hareket de en az 10-20 kez tekrarlanmalı. Hareket bitiminde gözler 15-20 saniye kadar kapatılarak dinlendirilmeli.
Dümdüz odaklanma: Baş ileriye bakacak şekilde düz ve dik tutulur. El tamamen öne doğru uzatarak tam burun hizasına getirilir ve “okey” işareti yapılır. Baş parmağı düz bir hareketle yavaşça burna yaklaştırılır. Bu esnada gözler parmaktan ayrılmamalı. Gözün önündeki görüntü iyice bulanıklaşıncaya kadar el yaklaştırılır. Aynı hareket iki kez daha tekrarlanır.
Sağa ve sola odaklanma: Dirsekler bedene sabitlenir. İki kol yukarı kaldırılır. Eller omuzların ön hizasına getirilir. Baş parmaklarla okey işareti yapılır. Bu sırada baş tamamen dik ve düz tutulmalı. Gözler sağ ve sol başparmaklara doğru yavaş hareketlerle kaydırılır. Bu hareket de en az 10 kez tekrar edilir.
Yukarı ve aşağı odaklanma: Baş dik ve düz şekilde iken, gözler olabildiğince yukarı ve aşağı hareket ettirilir. Bu hareket de 10 ila 20 kez tekrarlanır.
Daire çizme: Bu hareket için sağ veya sol kol tamamen öne doğru uzatılır. Gözler parmak uçlarına odaklanmış halde iken kolla geniş açı yaratacak biçimde düzgün daireler çizilir. Bu hareket de 10-20 defa tekrarlanır. Aynı işlem diğer kolla da tekrar edilir.
Uzağa ve yakına odaklanma: Açık bir alanda veya geniş manzaralı bir pencerenin önünde durularak gözler, görülebilen en uzak mesafeye 5 ila 10 saniye boyunca odaklanmalı. Ardından gözlere en yakın uzva, burna yine 5-10 saniye kadar odaklanılmalı. Bu egzersiz de 10-20 defa tekrar edilmeli.