Yeni nesil spor koçları: Akıllı spor teknolojileri

Yeni nesil spor koçları: Akıllı spor teknolojileri

İster profesyonel ister amatör olsun bir sporla ilgilenmek vaktimizin büyük bir bölümünü alıyor. Ancak ilgilendiğimiz sporda gelişme kaydetmek her zaman istediğimiz gibi olmuyor. Şimdi gelişen teknolojiyle yaptığımız sporu ileriye taşımak mümkün. Akıllı teknolojiler sayesinde sporu doğru yapmak, analizlerini tutmak, sakatlık riskini azaltmak hatta gelişimi izlemek mümkün. Sizler için spor ekipmanlarında kullanılan yeni nesil akıllı teknolojileri inceledik.

Yeni bir spora başlamak ve o sporda başarılı olmak herkesin isteyeceği bir durum. Ancak bunun için ciddi bir çabanın gerektiğini de hepimiz biliyoruz. Tek bir egzersizi bile yaparken uzmanlaşmak için birçok tekrar yapmak gerekiyor. Bu da tabii o hareketi doğru yapabiliyorsak. Hem fiziksel hem de mental anlamda hazır olmak ve programlı bir çalışmanın şart olduğu spor aktivitelerinde en büyük destekçimiz genelde bir hoca ya da bir koç oluyor. Birçoğumuz da maalesef hem spor ekipmanı hem de eğitmen masraflarını aynı anda karşılayamıyor. Haliyle her zaman koça ya da eğitmene de ulaşamama problemi yüzünden kendi kendimize ya da başka arkadaşlarımızla o sporda uzmanlaşma yolunu tercih ediyoruz. İşte tam da bu noktada teknolojiden yararlanmamak için hiçbir sebep yok.

Teknolojik gelişmeler her alanda bize destek olurken spor da bunlara dahil. Yeni nesil akıllı teknolojileri yeni spor koçları olarak kullanmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Akıllı teknolojiler, giyilebilir teknoloji ve akıllı spor ekipmanları sporseverlerin işlerini kolaylaştırdığı gibi alanlarında uzmanlaşmalarına da olanak sağlıyor. Üstelik yalnızca hobi olarak spor yapan amatörler için de değil, profesyoneller de bu akıllı spor teknolojilerinden yararlanıyor. 

Akıllı spor teknolojileri sayesinde spor, hem amatör hem de profesyoneller için daha verimli hale geldi.
Akıllı spor teknolojileri sayesinde spor, hem amatör hem de profesyoneller için daha verimli hale geldi.

Görsel kaynağı

AKILLI SPOR TEKNOLOJİLERİYLE SPOR YAPMAK DAHA KOLAY

Birçoğumuz bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojik gelişmeleri hayranlıkla izliyor ve o günlerin bir an önce gelmesini istiyoruz. Belki uçan arabalar ve ışınlanma gibi gelişmelerle henüz karşılaşamadık ama hayranlıkla izlediğimiz teknolojik gelişmelerin bir kısmı gerçekleşmeye başladı bile. Akıllı telefonlar, akıllı saat ve bilekliklere bir çoğumuz aşinayız. Bunlar özellikle fitness çalışmalarında yaygın olarak kullanılıyor. Ancak spor alanındaki teknolojik gelişmeler sadece bunlarla sınırlı değil. Birçok spor dalında ekipmanlardan spor kıyafetlerine kadar önemli bir değişim söz konusu.

Akıllı giyilebilir kıyafetler

Athos şortları ya da tişörtleriyle kas hareketliliği gözlemlenebiliyor.
Athos şortları ya da tişörtleriyle kas hareketliliği gözlemlenebiliyor.

Görsel kaynağı

Giyilebilir teknolojilerden akıllı kıyafetler, sporun birçok alanında kullanılıyor. Egzersiz yaparken biyometrik ölçümler yapabilen bu akıllı kıyafetler arasında; şort, tişört ve sütyen en çok tercih edilen ürünler. Örneğin özellikle profesyonel sporcuların kullandığı Athos şortları, barındırdıkları 12 sensörle bütün kas hareketlerini analiz edebiliyor. Aynı şekilde Lumo koşu şortu da sensörleri sayesinde topladığı veriler doğrultusunda aplikasyon aracılığıyla size analiz ve raporlarını sunabiliyor. Sıçrama, yere değme süresi, adım uzunluğu ve pelvik rotasyon gibi verileri takip edebiliyorsunuz. Sütyenler için de kalp hızınızı ölçen Myzone spor sütyeni ve Victoria Secret’s spor sütyeni gibi markalar bulunuyor. Tişörtlerde de benzer özellikler sunan Athos, Polotech ve Hexoskin gibi markalar var. Kalp atışı, nefes hızı ve temponuzu ölçüp telefonunuza indirdiğiniz aplikasyon aracılığıyla kas hareketliliğinizi ve kalori yakma detaylarınızı size raporlayabiliyor.

Akıllı yüzücü gözlüğü

Form Swim uygulamasıyla performansınızla ilgili verileri takip ederken bu cihazı kullanan diğer kullanıcılarla da etkileşime geçebiliyorsunuz.
Form Swim uygulamasıyla performansınızla ilgili verileri takip ederken bu cihazı kullanan diğer kullanıcılarla da etkileşime geçebiliyorsunuz.

Görsel kaynağı

Yüzücüler için geliştirilen birçok ürün var. Form markasının çıkardığı 10 metreye kadar su geçirmeyen akıllı gözlükler; kalp atış hızı, kalori, vuruş sayısı, hız ve parkur uzunluğu gibi verileri gerçek zamanlı olarak yüzücünün gözlerinin önüne getiriyor. Tam şarj ile 16 saat kullanılabilen Form Swim Goggles, 199 dolara satın alınabiliyor.

Akıllı golf eldiveni

Eldiveninize takacağınız bu küçük aparatın son versiyonunun satış bedeli 150 dolar.
Eldiveninize takacağınız bu küçük aparatın son versiyonunun satış bedeli 150 dolar.

Görsel kaynağı

Golf yapmak isteyenlere müjde! Akıllı spor ekipmanları üreten Zepp markasının geliştirdiği aparatı eldiveninize takarak antremanlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Vuruş hızınız ve tekniğiniz konusunda yaptığı analizlerle kendinizi geliştirmenizi daha kolaylaştıran bir ürün. Üstelik sadece analiz de yapmıyor, akıllı koç hizmetinden de yararlanmanıza olanak sağlıyor. Bu hizmet sayesinde golfte kendinizi geliştirmek için tavsiyeler alabilir, tekniğinizi geliştirmek için yönlendirmeleri ve analizleri inceleyebilirsiniz.

Akıllı tenis raketi

Bapolat Play uygulaması, performansınızı arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak tanıyor.
Bapolat Play uygulaması, performansınızı arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak tanıyor.

Profesyonel tenisçilerin bile kullandığı akıllı tenis raketleri; topa vuruştaki eğimi, topa vuruş hızını, topa vuruş türünü ve raketin elde tutuş tipine kadar birçok analizi yapıyor. Akıllı tenis piyasasında birçok marka bulunuyor: Bapolat, Sony ve Zepp rekabet içerisinde olan markalardan yalnızca birkaçı. Görünüşte normal raketlerden bir farkı olmayan bu akıllı raketler, sapına gizlenen sensörlerle oynayışınızın analizini tutabiliyor. Güç, teknik ve dayanıklılık göstergelerine göre analiz yapan bu raketler, ortalama 300 dolar civarında bir fiyatla satın alınabiliyor.

Akıllı toplar

DribbleUp topları ile artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanılarak antrenman  yapılıyor.
DribbleUp topları ile artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanılarak antrenman yapılıyor.

Görsel kaynağı

Basketbol ve futbol da teknolojiden nasibini akıllı toplar sayesinde alıyor. Adidas’ın geliştirdiği miCoach akıllı futbol topu, topla hareket kabiliyetinizi geliştirmeye olanak sağlıyor. Sensörleri ile top sürüş ve vuruş tekniklerinizi analiz ederek, sunduğu verilerle tekniğinizi geliştirmeniz yardımcı oluyor. Bluetooth sensörleriyle telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamaya verilerinizi aktaran MiCoach, en iyi vuruşlarınızı da kaydedebiliyor. 200 dolara satın alabilen bu topun alternatifi ise DribbleUp’ın topları. Hem futbol hem de basketbol için akıllı toplar üreten marka, spor hocalığı konusunda iddialı.

DribbleUp toplarının içinde herhangi bir çip ya da sensör bulunmadığı için şarj etmeniz gerekmiyor. Üzerinde bulunan QR kodu uygulamaya okuttuğunuz zaman istatistikleriniz tutulmaya başlanıyor. Çeşitli yaş gruplarına göre farklı modeller sunan marka, uygulama aracılığıyla tekniğinizi geliştirmenizi sağlıyor. Akıllı telefonlara ya da bilgisayar ekranına da bağlanabilen uygulamasıyla tekniğinizi geliştirmenize destek olan bu akıllı toplara 90 dolara sahip olabilirsiniz.

Akıllı atlama ipi

Tangram Akıllı İp’in üzerinde bulunan LED’ler  her açıldığında cihazın pil durumunu gösteriyor.
Tangram Akıllı İp’in üzerinde bulunan LED’ler her açıldığında cihazın pil durumunu gösteriyor.

Görsel kaynağı

Fitness alanında egzersizi kolaylaştıracak birçok akıllı cihaz var ancak bunların en ilginçlerinden biri kuşkusuz akıllı atlama ipi. Kardiyo egzersizlerinde ip atlamanın önemini bilen Tangram, Smart Rope adında bu akıllı ipi üretti. İçerisinde bulunan 23 adet led ışık sayesinde ip atlarken göz hizanızda değişen sayıları görebiliyorsunuz. Egzersizi eğlenceli hale getiren bu cihaz, aynı zamanda yaktığınız kalori miktarını ve egzersizin süresini de akıllı telefonlarınıza eş zamanlı gönderebiliyor. 80 dolardan satışa çıkan Tangram Akıllı İp, Apple mağazalarından satın alınabiliyor.

Akıllı spor ayakkabı

Nike HyperAdabt akıllı spor ayakkabısı modelindeki led ışıklar, ayakkabının şarj durumunu gösteriyor.
Nike HyperAdabt akıllı spor ayakkabısı modelindeki led ışıklar, ayakkabının şarj durumunu gösteriyor.

Görsel kaynağı

Spor ekipmanlarında teknolojinin rolünü gördünüz. Tabii bütün sporlarda kullanılabilecek bir ürün olan ayakkabılardan da söz etmek gerekiyor. Hepsinin akıllı ürünü olur da spor ayakkabıların olmaz mı? Tabii ki olur. Bu alanda da birçok marka rekabet halinde. Nike, Puma, Under Armour, Digitsole, Altra IQ ve Xiaomi çıkardığı spor ayakkabı modelleriyle spor dünyasına yeni bir soluk getiriyorlar. Atletik performanstan sağlık detaylarına kadar pek çok veriyi yüzeyindeki sensörler sayesinde Bluetooth’la size raporlayabiliyor. Akıllı spor ayakkabıların şarjı kullanılışına göre değişiklik gösterse de iki hafta ile bir ay arasında sürebiliyor. Ortalama fiyatları ise 100 ile 200 dolar arasında ki markasına ve konforuna göre değişiklik gösteriyor.