Popülerleşen dijital eğitime teknoloji dopingi

Popülerleşen dijital eğitime teknoloji dopingi

Pandemiyle birlikte dijital eğitim adeta çağ atladı. Hem öğrencilerin hem de şirketlerin git gide daha çok başvurduğu dijital eğitim her geçen gün yeni teknolojilerle gelişiyor. Tahminler yakın gelecekte geleneksel eğitim yöntemlerinin yerini alabileceği yönünde!

İleri teknoloji, hayatın her alanını değiştiriyor. Eğitimde kullanılan teknolojilere baktığımızda akıllı beyaz tahtalardan online ders uygulamalarına ya da sanal gerçeklik araçlarına kadar çok çeşitli yöntem ve malzeme sayabiliyoruz. Ancak burada önemli olan dijital eğitimin (uzaktan eğitim ya da e-öğrenme) kendine has bir eğitim alanına dönüşmek yerine eğitim için kullanılan ana kaynak olmaya başlaması. Dijital eğitimin böylesine güçlenmesinde zaman ve mekân sınırlarına ihtiyaç duyulmaması, bilgiye her yerden erişime olanak olması, fırsat eşitliğine zemin sağlaması etkili oldu.

Elbette yıllardır süregelen gelişmeler dijital eğitimin altyapısını hazırladı ve güçlendirdi. Ancak dijital eğitime asıl ivmeyi pandemi dönemi kazandırdı. 2020 yılından bugüne dünyanın kademe kademe kapanıp açıldığı pandemi günleri, öncelikle uzaktan eğitime ve çalışmaya ayrılan zamanı mecburi de olsa artırdı. Dijital eğitime gösterilmek zorunda kalınan bu mecburi ilgi, sonradan gözle görülür biçimde kendiliğinden dijital öğrenmeye yönelen ciddi bir kitle oluşturdu. Dijital öğrenme günlük hayatın içinde kalıcı bir yer edindi. Üstelik sadece eğitim kurumları değil, şirketler de çalışanlarının eğitimi için dijital eğitim programlarına daha fazla yer vermeye başladı.

Dijital eğitimin şirketlere faydası

Dijital eğitimin şirketler için sağladığı faydalar saymakla bitmiyor. Fiyat uygunluğundan eğitimde kişiselleştirmeye, dijital dönüşümden performans takibine birçok alanda e-öğrenme, klasik yöntemlere göre ciddi bir fark yaratıyor.

Bunlar arasında kolay ve zaman açısından esnek erişim, maliyet uygunluğu, farklı öğrenme yöntemlerini destekleme, ölçülebilir sonuçlar, optimum operasyonel iş yükü, sosyal öğrenme ve uzman desteği, anlık geri bildirim ve sınavlar ile hız sayılabilir.

Dijital eğitim çözümleri ve uzaktan eğitim üzerine çalışan Enocta’nın kullanıcılarından 3 milyonu aşkın kurum çalışanına ait verileri derleyerek yaptığı araştırma bize bu konuda bir fikir veriyor. Buna göre 2022 yılının ilk çeyreğinde 2021 yılının aynı dönemine göre “kullanıcıların sistemdeki deneyim süresi” ve “eğitimi tamamlama” oranlarında iki kat, “aktif kullanıcı sayısı”, “mobil kullanım oranı” gibi önemli başlıklarda ise yüzde 50 oranında artış sağlandı.

Dijital öğrenme platformlarına dair elindeki genel verileri paylaşan Doping Hafıza şirketi ise, bilişim teknolojileri destekli uzaktan öğrenim platformlarının, pandeminin ve dijitalleşmenin etkisiyle dünya çapında 80 milyar dolarlık, Türkiye’de ise 800 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını duyurdu.

Dijital öğrenme platformları, teknoloji sayesinde kullanıcılarına yüksek kaliteli çevrim içi eğitim olanağı sağlıyor.
Dijital öğrenme platformları, teknoloji sayesinde kullanıcılarına yüksek kaliteli çevrim içi eğitim olanağı sağlıyor.

Dijital öğrenmeyi evrilten teknolojiler

Yukarda da vurguladığımız gibi dijital eğitim sektörü artık genel eğitimin bir parçası olma hedefini geride bırakıp neredeyse onun yerine geçmek için çalışıyor. Dijital öğrenme platformları, bilgisayarları ve mobil cihazları kullanan modern teknoloji sayesinde öğrencilere ya da diğer kullanıcılara yüksek kaliteli çevrimiçi eğitim olanağı sağlıyor. Bu amaçla teknolojinin tüm imkanlarından da faydalanıyor. Bu teknolojik imkanlara bir bakalım.

Yapay Zeka: Yapay zeka yardımıyla bireysel kullanıcılar için dersler özelleştirilebilir. Bu özelleştirmeler, her kullanıcının kişisel kavrama becerilerine, ilgi alanlarına, istek ve gereksinimlerine uygun içerikler sunabilir. Bir örnekle somutlaştırırsak bazı şirketler, kullanıcılarını canlı dersler aracılığıyla yönlendirmek için farklı chatbot’lar oluşturdu bile. Chatbot’lar alıştırmalar hazırlayıp ilgili verileri iletmek için eğitim alanlarla iş birliği yapabiliyor.

Bulut Hizmetleri: Şirketler, daha az bakım ve destek gerektiren bulut tabanlı canlı dersleri tercih ediyor. Bulut tabanlı bir canlı ders kullanmak ne anlama geliyor? Böyle bir ders biçimi kullanıldığında, erişilebilir mesafede bir sunucu kurma ve bakımını sağlama ihtiyacı azaltılıyor. İnternet bağlantısı olan neredeyse tüm cihazların sistemde oturum açabilmesi sağlanarak eğitime erişim çeşitlendiriliyor. Şirketler bulut sistemi kullandığında, kullanıcılar canlı derse daha hızlı bağlanır hale geliyor.

 Artırılmış Gerçeklik, öğrencilerin ders çalışma biçimini değiştirdi.
Artırılmış Gerçeklik, öğrencilerin ders çalışma biçimini değiştirdi.

Sanal ya da Artırılmış Gerçeklik: Artırılmış Gerçeklik teknolojisi, özellikle giyilebilir cihazlarda alınan yol sayesinde hızla gelişiyor. Artırılmış Gerçeklik desteğiyle kurulan bir sanal sahnede, öğrenciler sanal gerçeklik gözlükleri yardımıyla çalıştıkları konuların çok daha içinde oluyor. Uygulama yapabiliyor. Öğrenme hali birkaç boyutuyla birlikte gerçekleşiyor. Artırılmış gerçeklik ayrıca gerçek hayatta denemesi sıkıntılı veya tehlikeli durumları, risksiz bir biçimde simüle etmeye de olanak tanıyor. Bir konuda verilecek eğitim, simülasyon ortamında verildiğinde öğrenme stressiz, risksiz ve hızlı oluyor.

İleriye Dönük Öğrenme Analitiği: İleriye dönük sonuçları tahmin ve analiz etmeye yarayan teknolojiye “İleriye Dönük Öğrenme Analitiği” deniyor. Şirketler, daha önce paylaşılmış online öğrenme istatistiklerini araştırarak çalışanların ilgisini çekecek ya da gerçek hayatta kullanabilecekleri içerikleri tespit edebiliyor. Dijital eğitimlerinin etkinliklerini incelemek ve gelişim alanlarını belirlemek amacıyla da şirketler, ilgi ve başarı oranları gibi bilgileri kullanabiliyor.

 2023’e hazırlanan eğitim kurumları, şirketler ve eğitimciler tarafından dijital ortamda eğitime ağırlık verileceği görülüyor.
2023’e hazırlanan eğitim kurumları, şirketler ve eğitimciler tarafından dijital ortamda eğitime ağırlık verileceği görülüyor.

Eğitimde teknolojik araçlar nasıl kullanılmalı

Tüm bu gelişmelerle birlikte eğitimde teknolojik araçların dikkatli ve planlı kullanılmasını önerenler de var. Başta UNESCO olmak üzere birçok topluluk, pandemi döneminde uzaktan öğretim sürecinde kullanılabilecek platformların ve araçların listelerini hazırlamış ve bu konuda öneriler sunmuştu. Bu araçların kullanımına dair şu tavsiyeleri hatırlamakta fayda var:

- Öğreteceğiniz tüm içeriği çevrimiçi ortama taşımayın.

- Öğrencilerin derse gelmeden bir materyali incelemelerini istiyorsanız -bu örneğin bir kitapsa- materyalin tüm parçalarını sisteme yüklemeyin. Konuya dair ilgi çekici bir video ve rehber sorular sayesinde, öğrencilerin içerikle etkileşimini artırın.

- Etkileşimi artırmak için uzaktan görüşmelerde öğrenci sayısını düşük tutmak önemli. Ücretsiz video konferans programları (Zoom, Hangouts, Skype) veya var ise okulunuzun öğrenme yönetim sistemi kullanılabilir. Bunlar yoksa Moodle, Google Classroom, Edmodo gibi ücretsiz platformlar da kullanılabilir.

- Öğrenciler arası etkileşimi artırın.

- Grup çalışmaları ve akran geribildirimi aracılığıyla iletişimi ve iş birliğini canlı tutun. Bunun için de kullanabileceğiniz çok sayıda dijital araç mevcut. Kazanımlarınız, aktiviteleriniz, dijital araçlarınız ve değerlendirmeniz arasında mutlak bir uyum olmalı. İyi bir öğretimsel tasarım ancak bu uyum ile mümkün olur.

Sonuç itibarıyla ister yetişkinlere ister çocuklara yönelik olsun dijital öğrenme her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor. Dijital eğitim sektörü, pazara dahil olan oyuncularla birlikte sürekli gelişiyor. Birçok üst düzey şirket, kurumsal eğitim programları için dijital öğrenmeyi benimsiyor. Dijital öğrenme ve çok yönlü öğrenme teknolojilerini erken yakalayanlar kuşku yok ki şirketlerini bir adım öne taşıyacak.

Şirketler sürekli ilerleyen ve değişen iş ortamında çalışanlarını geliştirmek için kurumsal eğitimlerini yapılandırma, iletme ve değerlendirme biçimlerini de değiştiriyor. İnovasyon, dijital eğitimin geliştirilmesinde giderek artan bir rol oynuyor.

Dijital gelişmeler sayesinde geleneksel eğitim anlayışı ciddi bir dönüşüm geçiriyor üstüne üstlük online eğitim platformlarıyla da yeni bir boyut kazanıyor. Teknolojide görülen gelişim ve değişim, bilgiye erişim yöntemini ve bilgiye erişim hızını da değiştirerek öğretim sürecini de etkilemeye devam edeceğe benziyor.

KAYNAKLAR

enocta.com

edapp.com

Bilim Teknik “Dijital teknolojilerin eğitimde etkin kullanımı” makalesi

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!


Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi