Nasıl YouTuber olunur?

Nasıl YouTuber olunur?

Yeni nesil artık TV başında değil, bilgisayar özellikle de YouTube başında zaman geçiriyor. Hal böyle olunca nitelikli YouTube kanalları bir anda üne kavuşabiliyor. Peki ama nasıl?

Nasıl Youtuber olunur?
Nasıl Youtuber olunur?

İnternet kullanıp YouTube’a yolu düşmeyenimiz neredeyse yok gibi. 2005 yılında birkaç PayPal çalışanı tarafından kurulan video paylaşım sitesi, büyük başarı yakalayınca ertesi sene Google tarafından satın alındı. Fortune Lords’da yayınlanan istatistiklere göre, günümüzde Youtube -sıkı durun- 1.300.000.000 kişi tarafından kullanıyor. Dakikada 300 saatlik video yükleniyor ve her gün yaklaşık 5 milyar video yükleniyor. Peki siz de bu devasa mecrada kendinize ait bir kanala sahip olmak ve hatta para kazanmak ister miydiniz? O zaman okumaya devam edin.

Nasıl YouTube hesabı açacağım? 

Nasıl Youtube hesabı açılır?
Nasıl Youtube hesabı açılır?

Teknik olarak bir YouTube kanalına sahip olmak işin en kolay kısmı. Başlangıç olarak YouTube’un sahibi olan Google’dan bir hesabınız olması gerekiyor. www.youtube.com’a girdiğinizde sağ üstteki ikona tıklayarak Google hesabınızla giriş yapıyorsunuz. Yani Gmail hesabınızla Youtube hesabınız eşleştiriliyor. Giriş yaptıktan sonra profilinize tıkladığınızda karşınıza ilk çıkan komutlardan biri “İçerik Oluşturucu Stüdyosu”. Bu komuta bastığınız zaman sayfa sizi otomatik olarak kanal oluşturmaya yönlendiriyor. Karşınıza ilk olarak YouTube kanalınızı hangi isimle kullanmak istediğinizi soran bir sayfa çıkıyor. Burada isterseniz kendi isminizi, isterseniz işinizin/markanızın adını kullanabilirsiniz. Kanalın ismini seçtikten sonra YouTube size bu kanalın hangi kategoriye ait olabileceğini soruyor. İş, kurumsal, kişisel, sanat, spor, marka, ürün vs gibi pek çok seçenek var. Size uygun olanı seçerek ilerliyorsunuz. Tebrikler! Artık sizin de bir YouTube kanalınız var. Gerçekten bu kadar basit.

Hesabımı nasıl geliştireceğim? 

Youtube hesabını geliştirebilmek için neler yapmak gerekir?
Youtube hesabını geliştirebilmek için neler yapmak gerekir?

Bundan sonra sayfanızı geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin sayfanızın duvarını markanızın veya videolarınızın içeriği ile alakalı tasarlayabilirsiniz. Böylece göze daha çok hitap eden bir görüntü veya daha kurumsal bir kimlik kazanabilirsiniz. YouTuber’ların bir başka tavsiyesi de özellikle bir iş yapıyorsanız veya size ulaşabilmesini istiyorsanız kanal profilinin “Hakkımda” kısmı altındaki “Detaylar”a iletişim bilgilerinizi eklemeniz.

“Profil” ikonunun hemen solundaki “Yükle” komutundan videolarınızı kanalınıza yükleyebilirsiniz. Bu sayfada size videonuz için herkese açık veya özel bir kitleye erişime açık gibi çeşitli seçenekler sunuyor. Onun dışında sayfanın altında uzun videoları yüklemek için ipuçları var. Kısacası işin video yükleme kısmını YouTube size adım adım yönlendirerek çok kolay hale getirmiş. Simdi biz gelelim işin daha önemli kısmına: YouTube kanalımdan nasıl para kazanabilirim?

YouTuba’da nasıl para kazanabilirim?

Youtube'dan para kazanma yöntemleri
Youtube'dan para kazanma yöntemleri

Eğer bir YouTube kanalına sahipseniz ve şanslıysanız bir sponsor edinebilirsiniz. Bunun için yasal olarak videoda ürün yerleştirme olduğunu belirtmeniz gerekiyor. Bunun için belli bir ürünün reklamını yapan içerikler yaratan veya videonun içine bir şekilde o ürünü katan içerikler hazırlayabilirsiniz.

YouTube videolarınızdan para kazanabilmek için yapacaklarınızdan bir diğeri de video öncesinde bir reklam almak. Youtube bu reklamlardan kazandığı kardan size pay veriyor. Bazı izleyiciler AdBlock gibi reklam önleyici filtreler kullanıyor olabilir ama onların dışında reklamınızı gören her kişi için para kazanacaksınız. Fakat reklamın en azından 30 saniyesinin izlenmiş olması gerekiyor. Bir diğer önemli para kaynağı ise Patreon gibi programlar kullanarak takipçilerinizden bağış toplamak. Bu programlar kazanılan paradan belli bir miktar komisyon alıyor, örneğin Patreon için bu oran yüzde 10. Reklamlar ve sponsorlar haricinde ne kadar para kazanacağınız, kaç takipçiniz olduğuna ve videonuzun kaç kez izlendiğine bağlı. Örneğin 1000 izleme size yaklaşık 1,5 dolar kazandırıyor.

İşte başarılı YouTuberlardan öneriler

Başarılı Youtuber önerileri
Başarılı Youtuber önerileri

Bu bilgiler haricinde Youtube’da başarılı bir kanala sahip olmak için çok takipçili kanal sahiplerinden bazı öneriler derledik.

  • Bir marka olarak kendinizi iyi tasarlayın. Kanalınızın görsel cazibesi çok sayıda takipçinin ilgisini çekmenizi ve saygınlığınızı artırır. Örneğin vitrini olan ve olmayan iki mağazadan hangisine girmeyi tercih ederdiniz?
  • Düzenli bir yayın planınız olsun. Örneğin haftada bir (tercihen aynı gün ve saatlerde) videonuzu yayına koyun. Videolarınızda izleyenlerinize bir sonraki videoyu ne zaman yayımlamayı planladığınızı söyleyin ve bu sözünüzde durun. O hafta içinde bir sonraki videonuzu ne zaman yayımlayacağınızı, varsa diğer sosyal medya kanallarınızdan duyurun.
  • Milyonlarca videoyla rekabet ettiğiniz YouTube ortamında tercih edilmenizi sağlayacak en önemli şey orijinal içerik sağlamanızdır. Videolarınız diğerlerinden ne kadar farklıysa ilgi çekmeniz de o kadar kolay olacaktır. Çok tutuluyor diye makyaj yapma veya bilgisayar oyunu oynama videosu koymadan önce bir kez daha düşünün. İnsanlar onca video arasından sizinkini neden izlesin? Orijinallik ile ilgili verilebilecek en basit tavsiye ise kendiniz gibi olmanızdır. Artık kimse yapmacık, sahte şeyler görmek istemiyor. Kendiniz gibi olmanız size artı puan kazandırır.
  • Bir YouTuber olarak para kazanmanız, hem de iyi para kazanmanız gayet mümkün. Fakat bunun için bu işe emek vermeniz ve en önemlisi de sabırlı olmanız gerekiyor. Yani kanal açtığınız ilk günden YouTube gelirine bel bağlama hayali kurmayın. Siz iyi bir iş yaparsanız, zaman içinde hakkettiğiniz para size gelecektir.