Dünyanın ilk uçan otomobil havalimanı Air One, havayolu trafiğine nasıl bir açılım getirecek?

Dünyanın ilk uçan otomobil havalimanı Air One, havayolu trafiğine nasıl bir açılım getirecek?

Gelişen teknoloji, bilim kurgu filmlerinde geçen pek çok unsuru hayatımıza kazandırırken uçan otomobiller ile teslimat dronelarını da gündelik yaşamın ve ticaretin merkezinde konumlandırdı. Çok yakında uçan otomobillerin ve droneların gökyüzünde süzülerek havayolu hareketliliğini daha da aktif hale getirmesi bekleniyor.
İngiliz havacılık şirketi Urban-Air Port, İngiltere’de inşa ettiği Air One havalimanı ile yeni bir ulaşım çağının başlangıcına imza attı. Peki Air One, havayolu trafiği ile otomotiv ve drone teknolojilerine nasıl bir açılım getirecek? Sorunun cevabını tüm yönleriyle ele aldık...

Bundan 20 yıl önce bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz uçan otomobiller, bugün otomotiv sektörünün Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında baş köşeye oturdu. Havada hareket edebilme yeteneğiyle trafik çilesini sona erdirmesi beklenen uçan otomobillerin çevre dostu yaklaşımıyla da iklim değişikliğiyle mücadeleye güç kazandıracağı öngörülüyor. Küresel teknoloji ve otomotiv şirketlerinin sürdürdüğü yoğun çalışmalar karşılığını veriyor. Daha önce birçok filme konu olan uçan otomobiller, Slovakya'da bir mühendislik şirketinin dünyanın ilk 4 kişilik uçan taksisini geliştirmesiyle senaryo olmaktan çıktı. Yarı süper otomobil, yarı hafif uçak aracın 2027'de piyasaya sürülmesi planlanıyor. İsveçli Jetson Aero ve Çinli HT Aero şirketleri de iki ayrı uçan otomobil modelini tanıttı. Jetson Aero, 92 bin dolardan satışa sunduğu aracın, gelecek yıl alıcılara teslim edileceğini ve kullanıma hazır olduğunu duyurdu. HT Aero ise hem karada hem havada giden otomobilinin 2024'ten itibaren satışa sunulacağını açıkladı.

Kargo taşımacılığında geleneksel yöntemlerin yerini dronelar alıyor

Pandemide hızını artıran kargo taşımacılığında geleneksel yöntemler de yerini yeni nesil taşıma araçlarına bırakıyor. Bundan yıllar önce savaş lojistiği operasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilen kargo droneları modern lojistik endüstrisinin yeni nesil araçları arasına katıldı. Drone teknolojisindeki hızlı yükselişi bu araçları kargo taşımacılığında baş köşeye oturttu. Oldukça başarılı bir engel algılama teknolojisine sahip olan kargo droneları yüksek görüş alanı ve takip mesafesi ve yaygınlaşan şarj istasyonlarıyla gündelik yaşamdaki yerini giderek sağlamlaştırıyor. 

Hava hareketliliğinin 20 yılda 1 trilyon doları bulması bekleniyor
Hava hareketliliğinin 20 yılda 1 trilyon doları bulması bekleniyor

Türkiye, kargo taşımacılığında dünyada bir ilke imza attı

Öte yandan olağanüstü bir hızla gelişen drone teknolojileri ülkemizde de oldukça yaygın kullanıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün verilerine göre Türkiye'de şimdiye kadar 50 binin üzerinde drone ve 600 bin civarında drone pilotu bulunuyor. Ülkemizde bir süredir yapılan drone ile kargo taşımacılığının sistem çalışmalarında sona gelindi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, dünyada bir ilk olacak drone taşımacılığının güzergahını İstanbul-Eskişehir-Ankara hattı olarak belirlediğini duyurdu. Hat arasında 120 metre yükseklikte drone yolları belirlendi.

Jetgillerden esinlenildi

Tüm bu gelişmeler uçan otomobiller ve teslimat droneları için havalimanı ihtiyacını doğurdu. İngiliz havacılık ve uzay şirketi Urban-Air Port, İngiltere’nin Coventry şehrinde dünyanın ilk uçan otomobil havalimanı Air-One’a imza attı. Air-One’ın uçan otomobille birlikte teslimat droneları ve otonom acil yardım ekipmanlarına hizmet vereceği açıklandı. Bir dönemin en popüler çizgi filmi Jetgillerden esinlenerek geliştirilen havalimanı, lojistik ve kargo sektörünün gelişimi açısından çok sayıda avantaj sunuyor.

Dünyada uçan otomobil havalimanı sayısı 200’ü aşacak

Yakın gelecekte dünyada 200’ü aşan uçan otomobil havalimanı inşa edileceği düşünüldüğünde Air-One, geleceğin uçan otomobil havalimanlarının yapı taşlarını oluşturuyor diyebiliriz. İngiliz havacılık şirketinin havacılık dünyasına yön verecek nitelikte attığı bu tarihi adım, dünyanın sürdürülebilir geleceği için de büyük önem taşıyor.

Taşımacılık odaklı fonksiyonel yaklaşım

Air One, dünyanın ilk uçan otomobil havalimanı olarak dev metropollerdeki ultra lüks havalimanlarından pek çok açıdan farklılaşıyor. Bu tür havalimanlarında gördüğümüz cafe ve restoranlar, oteller, geniş bekleme salonları, otel ve dinlenme alanları, CIP, VIP bölümlerine yer verilmeyen Air One, yalnızca taşımacılık odaklı fonksiyonel bir yaklaşıma sahip. Uçan otomobiller ve teslimat doronelarının bakımı için gerekli olan güçlü altyapısı, fonksiyonelliğini artırıyor. Air One’a inen her uçan otomobil ve drone, havalimanında şarj ve bakım ihtiyacını karşılayarak yoluna devam edebilecek. Air One’ın en büyük bölümünü oluşturan lojistik merkezi ve araç hangarının kapasitesiyle uçan otomobil ve droneların ana aktör olduğu havayolu hareketliliğine yön vermesi bekleniyor. 

Gelişen teknolojiler kargo dronelarının gündelik yaşamdaki yerini giderek sağlamlaştırdı
Gelişen teknolojiler kargo dronelarının gündelik yaşamdaki yerini giderek sağlamlaştırdı

Yeni bir ulaşım çağının başlangıcı

Bilim kurgu filmlerinde sıkça rastladığımız uzay mekiğini andıran fütüristik bir görüntüye sahip olan Air One, donanımının yanı sıra tasarımıyla da diğer havalimanlarından ayrışıyor. Lojistik merkezi ve hangarın dışında yolcu salonu, kafe ve perakende satış yapılan birkaç mağazanın yer aldığı havalimanı, yeni bir ulaşım çağının başlangıcını temsil ediyor. Dünyada giderek hızlanan ve önümüzdeki 20 yılda 1 trilyon doları bulacağı öngörülen hava hareketliliğinin merkezi olmaya aday olan Air One’ın uçan otomobil ve taşımacılık dronelarının gelişimine de yön vermesi beklentiler arasında yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanında inşa edilecek

Şirketten yapılan açıklamalar, Birleşik Krallık hükümetinin desteğiyle geliştirilen Air-One’ın başta İngiltere olmak üzere ABD, Avustralya, Güney Kore, Fransa, Almanya, İskandinavya ve Güneydoğu Asya gibi dünyanın dört bir yanında inşa edileceğini gösteriyor. Havalimanı ile uçan otomobiller ve droneların, günlük hayata entegrasyonunu hızlandırmayı hedeflediklerini belirten Urban-Air Port Yönetim Kurulu Başkanı Ricky Sandhu, havalimanının sunduğu hizmetlerin henüz bir başlangıç olduğunu, ilerleyen dönemlerde bu hizmetlere yenilerinin ekleneceğinin sinyalini verdi. Air One’ın yeni dünya düzeninin öncü merkezlerinden birisi olduğunu vurgulayan Ricky Sandhu, “Şimdiye kadar ulaşım ve lojistikte uçak, tren, gemi ve otomobiller kullanılsa da hiçbiri uçan otomobiller ve droneların hava hareketliliğini geçemedi. Giderek artan bu hava hareketliliğini yöneterek uçan otomobiller ve dorneları gündelik yaşamın ve ticaretin merkezinde konumlandıracağız” dedi.

Ulaşım ve lojistikte uçak, tren, gemi ve otomobil kullanımının yerini uçan otomobiller ve dronelar alacak
Ulaşım ve lojistikte uçak, tren, gemi ve otomobil kullanımının yerini uçan otomobiller ve dronelar alacak

Geleceğin lojistik merkezlerinin temelini attı

Geleceğin lojistik merkezlerinin fitilini ateşleyen İngiliz havacılık şirketi, Air One’ın işletmesinde ABD’li elektrikli araç üreticisi Supernal ile ortak çalışıyor. Ayrıca havalimanının hangarlarında Supernal’in konsept eVTOL aracı yer alıyor. Geleceğin lojistik anlayışının ilk somut örneğini oluşturan Air One, yolcu taşıyan hava taksileri, otonom teslimat droneları için hizmet verecek. Ayrıca afet acil yardım ve savunma operasyonu ekipleri için de bir merkez görevi görecek.