Apple’ın yeni müzesi Varşova’da açıldı

Apple’ın yeni müzesi Varşova’da açıldı

Dünyanın en ünlü teknoloji markalarından biri olan Apple’ın gelişiminin görülebileceği Polonya Apple Müzesi, 28 Mayıs’ta Varşova’da açıldı. Müzede, Apple 1’den tüm iPod modellerine kadar birçok ürün bulunuyor.

1600 ürün sergileniyor

Apple I replika
Apple I replika

Polonya'nın başkenti Varşova'daki Norblin Fabrikası’nda açılan Apple Müzesi, markanın tüm geçmişinin izlenebileceği bir yer. Apple, Macintosh ve NeXT bilgisayarların, tüm iPod ve iPhone modellerinin görülebileceği müzede, yazılım ve donanımlar dahil 1600'den fazla ürün bulunuyor. Renkli iMac, iBooks, Apple Lisa’ların da yer aldığı müzenin yıldızı ise Apple I'in replikası. 1976 yılında, Apple'ın kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak'ın geliştirdiği Apple I’in sergide replikası üzerinde, Wozniak'ın imzası bulunuyor. Müzede ilgi çeken bir diğer ürün de Androbot Inc. tarafından üretilen, Apple II üzerinden programlanabilen 1980'lerin robotu Topo. Bu kapsamlı Apple koleksiyonun sahibi Motion Graphic tasarımcısı olan Mirosław Jacek Łupina, Apple I’in replikasını sponsorların desteğiyle yapmış. 

Robot Topo
Robot Topo
Sanata ve tarihe önem veren Norblin Fabrikası
Norblin Fabrikası
Norblin Fabrikası

Apple Müzesi’nin yer aldığı Norblin Fabrikası, eskinin önemli sanayi kuruluşlarından biri. Yenilenen fabrikada; ofisler, spor salonu, sergi alanları, mağazalar, restoranlar, gastronomi dükkanları ve sinema bulunuyor. Tarihe ve sanata önem veren Norblin Fabrikası’nda, sunumlar ve konferanslar da gerçekleşiyor. Aynı zamanda bir vakfa da sahip olan fabrikada, önemli koleksiyonlar da sergileniyor.

Diğer Apple müzeleri

1976 yılında kurulduğu günden beri adım adım büyüyerek dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, dünyada birçok ilke imza atmış bir marka. Yıllar içinde markanın geliştirdiği yüzlerce farklı ürün ve sistem bulunuyor, bu ürünler da açılan özel müzelerde sergileniyor. Polonya Apple Müzesi haricinde Apple meraklıların dikkatini çeken üç müze daha bulunuyor. Bunlardan en eskisi 2005 yılında İtalya Savona’da açılan, Commodore, Atari, Olivetti dahil 7000 parça sergileyen All About Apple. Bir diğeri de Moskova’nın başkenti Rusya’da 2012 yılında, özel koleksiyoncu Andrey Antonov ve iş insanı Evgeny Butman tarafından kurulan Apple Museum Russia. 2015 yılında Çekya’nın Prag şehrinde açılan ve 472 ürün sergilenen Prag Apple Müzesi de yıl içinde birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Şüphesiz, Apple ürünleri yıllar geçtikçe birer ikon haline gelen ve değerlenen önemli parçalar olmaya devam edecek.