Sıfır kalori olan besinler...

Sıfır kalori olan besinler...

Hem sağlıklarına dikkat etmek hem de daha zinde bir vücuda sahip olmak isteyenlere için özel bir liste. İşte yaz aylarında hem kilo almanınız engelleyecek hem de sağlığınıza katkı sağlayacak “Sıfır kalorili besinler”

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte herkesi bir kilo telaşı sarmaya başladı. Özellikle yaz tatiline giderek mayo giyecekler, kışın topladıkları fazla kilolarından kurtulmak için farklı yöntemlere ve yollara başvuruyorlar. Artık gün içerisinde tüketilen besinlerin içerdiği kalori miktarlarını hesaplayan çok kişi görüyoruz çevremizde. Durum böyle olunca biz de hem sağlıklarına dikkat etmek hem de daha zinde bir vücuda sahip olmak isteyenlere yönelik bir liste hazırladık. İşte yaz aylarında hem kilo almanınız engelleyecek hem de sağlığınıza katkı sağlayacak “Sıfır kalorili besinler”…

Greyfurt

Son derece lezzetli olan ve C vitamini açısından zengin bir besin olan greyfurtun 100 gramında sadece 42 kalori bulunuyor. Sadece içi değil kabuk kısımları da kullanılan greyfurt marmelat gibi farklı yiyeceklerinde de kaynağı. Hazmı kolaylaştırıyor, kabızlığı önlüyor. Kısacası faydalı, sağlıklı ve az kalorili bir besin.

Greyfurt
Greyfurt

Marul

Marul, çok az kişi tarafından bilinse de içeriğinde süt barındıran bir besin. Adı da bu süt dolayısıyla Latince’deki lactis (süt) kökünden geliyor. Pek çok çeşidi vardır. 100 gramında 14 kalori bulunan marulda, A ve C vitaminleri bulunur. 

Salatalık

Yaz aylarının vazgeçilmez besinleri arasında yer alan ve kalori değeri son derece düşük olan salatalık listemizin bir diğer ismi. 100 gram tutarında taze bir salatalıkta yaklaşık olarak 15 kalori bulunuyor. Bunun için aynı salatalık içerisinde 0,9 g protein, 3,4 g karbonhidrat, 0 kolesterol, 0,1 g yağ, 0,5 g lif, 27 mg fosfor, 25 mg kalsiyum, 1,1 mg demir, 160 mg potasyum, 11 mg magnezyum ve 11 mg C vitamini var. Kısacası salatalık besin değeri olarak çok düşük ancak lezzet olarak çok zengin bir besin

Salatalık
Salatalık

Brokoli

Sadece tadı ve besin değerleri ile değil, şekliyle de sofraların vazgeçilmezi arasında yer alan brokoli de neredeyse sıfır kaloriye yakın besinlerden biri. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan brokoli ayrıca içerdiği antioksidanlar ile de sağlığımız üzerinde çok önemli ve pozitif etkilere sahip. 

Mantar

Birçok yemek tarifinin içerisinde yer alan ve lezzeti ile fark yaratan mantarın yeryüzünde 1,5 milyon kadar türü olduğu düşünülüyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkin rol oynayan D vitamini ile kalsiyum emiliminde etkili olduğu bilinen mantarın 100 gramında sadece 22 kalori bulunuyor. Aynı ölçüde mantarı sindirmek için 30 kalori yaktığınızı düşünürseniz mantarı daha da çok sevebilirsiniz. 

Mantar
Mantar

Domates

Sebze mi meyve mi olduğu halen tartışmalı olsa da domates de sahip olduğu düşük kalori miktarı ile listemizde yer almayı hak eden bir besin. Dünya üzerinde yetişen farklı türleri olan ve içerdiği eşsiz likopen ile değerli bir besin olan domatesi 100 gramında sadece 17 kalori barındırıyor. 

Biber

Kırmızı, yeşil ve sarı gibi farklı türleri bulunan biber de güçlü besin bir kaynağı olarak karşımızda. İçeriğindeki kapsasain denilen bileşik ile kalori yakmaya yardımcı olduğu biliniyor. 100 gramında ise sadece 30 kalori bulunuyor. Özellikle yeşil biber C Vitamini açısından oldukça zengin. Kırmızı biberde ise yüksek oranda A vitamini var. 

Biber
Biber

Şalgam

Türkiye’nin vazgeçilmez tatlarından olan şalgam da sıfır kaloriye yakın besinlerimizden. Oldukça zengin bir kalsiyum ve lif kaynağı olan şalgamın porsiyonunda ortalama 28 kalori var. Herhangi bir katkı maddesi olmadığı zaman suyu da rahatlıkla içilebilen şalgam, az kalori alarak çok leziz bir şeyler yemek isteyenleri bekliyor.

Şalgam
Şalgam