Günde 10.000 adım atarsanız ne olur?

Günde 10.000 adım atarsanız ne olur?

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar ve günlük yaşamlarında spor aktivitelerine zaman ayırmakta sıkıntı çekenler için önerilen “10.000 adım”, son dönemin en popüler konularından biri. Peki gün içerisinde 10.000 adım atmak vücudunuzda nasıl bir etki yaratıyor? 

“Sağlığınız için her gün, tempolu şekilde 10.000 adım atmalısınız”, “İşe giderken toplu taşıma araçlarını kullanın, bol bol adım atın, bu sağlığınız için gerekli”, “Vücudunuzun daha fit olmasını istiyorsanız gün içerisinde mutlaka 10.000 adım atmalı ya da koşmalısınız.” Bu ve benzeri cümleleri doktorunuzdan ya da çevrenizden sıkça duymuşsunuzdur. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar ve günlük yaşamlarında spor aktivitelerine zaman ayırmakta sıkıntı çekenler için önerilen “10.000 adım”, son dönemin en popüler konularından biri. Her geçen gün elinde bir adımsayar ya da kolunda, cep telefonu ile uyumlu akıllı bir saatle adımlarını sayan kişilere daha sık rastlıyoruz. Sağlığı için adım atan ve bunu da daha profesyonel yapmak için sayan kişilerin sayısı sürekli artıyor. Onlar sağlıkları için adım atıyorlar ve sporu bir hobi olmanın ötesine taşıyarak yaşam biçimi haline getirmeye çalışıyorlar.

Yürüyüş, en kolay yapılabilen, gün içerisinde rahatlıkla uygulayabileceğiniz ve ucuz olan sporların başında geliyor. Stabil ve durağan hayat yaşayan kişiler için biçilmiş kaftan. Yapılan araştırmalar özellikle günü oturarak ya da kısmen daha hareketsiz geçiren insanların, adım atmaya başlayarak daha fazla yürüdüklerinde sağlıkları üzerinde çok olumlu etkiler oluştuğunu gösteriyor. Kalp-damar, obezite, diyabet, kas-iskelet sistemi gibi hastalıklarda yürümek son derece pozitif sonuçlar ortaya koyabiliyor. Peki gün içerisinde 10.000 adım atmak vücudunuzda nasıl bir etki yaratıyor? 

Adım sayar
Adım sayar

Kronik hastalık riskiniz azalır

Hareketsiz bir yaşamdan hareketli bir yaşama adım atmaya başladığınızda kronik birçok hastalığa yakalanma riskiniz azalmaya başlayacaktır. Sağlık araştırmaları, sporu bir yaşam tarzı olarak kabul eden kişilerde kalp-damar, obezite, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların görülme sıklığının daha az olduğunu ortaya koyuyor.

Diyabete karşı koruma kalkanı

Her gün 10.000 adım hedefiyle yola çıktığınızda ve bunu düzenli olarak yaptığınızda diyabete karşı bir koruma kalkanı geliştirmiş olursunuz. Vücudunuzun sistemsel olarak daha düzenli çalışması ve kalori yakması, besinlerden aldığınız şekeri yakmanızı hızlandıracak ve diyabetle olan savaşınızda size yardımcı olacaktır.

Kilonuzu kontrol etmenizi sağlar

Kilo vermek için yapmanız gereken iki şey var, birincisi daha az, dengeli ve sağlıklı beslenmek ve spor yapmak, daha fazla hareket etmek. Gün içerisinde daha fazla hareket etmenin yolu da adım atmaktan geçiyor. Her gün 10.000 adım atmayı alışkanlık haline getirirseniz, kilonuzu da kontrol altında tutabilirsiniz.

Doğada yürüyüş
Doğada yürüyüş

Alzheimer ve depresyonla mücadele edin

Her gün 10.000 adım atmanın sadece fiziksel olarak değil, ruhsal olarak da size birçok faydası olabilir. Hayatında spora daha fazla yer ayıran kişilerde Alzheimer, depresyon, şizofreni gibi ruhsal hastalıkların görülme sıklığının daha az olduğu biliniyor. Siz de günde 10.000 adım seviyesine ulaşarak bu hastalıklarla mücadelenizde şimdiden bir katkı yapabilirsiniz.

Daha rahat ve kaliteli uyuyabilirsiniz

Adım attıkça vücudunuzdaki tüm sistemler ve işleyiş daha düzenli hale gelecek. Bu da uyku gibi diğer fonksiyonların da daha iyi işlemesine olanak verecek. Günde 10.000 adım atmak uykuya dalmanızı ve uyku süresini daha kaliteli geçirmenize yardımcı olacak. 

Akıllı bileklik
Akıllı bileklik

Ağrılarınız hafifleyebilir

Yürümenin ve hareketli bir yaşama sahip olmanın, vücudunuzda kronik olarak bulunan ağrıların da azalmasına yol açtığı biliniyor. Düzenli yürüyüşlerle ağrı kontrolünüzü de sağlamanız mümkün.

Psikolojik olarak rahatlayacaksınız

Gün içindeki yürüyüş sürelerini ve adımlarınızı artırmaya başladığınızda ve 10.000 adım hedefine ulaştığınızda, hele de bunu düzenli yaparsanız kendinizi daha mutlu, hedefe ulaşmış ve özgüvenli hissedeceksiniz. Bir sarmal gibi siz kendinizi mutlu hissettikçe daha fazla yürüyeceksiniz, daha fazla yürüdükçe de kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. Haydi şimdi ayağa kalkma ve yürüme zamanı…