Saman Nezlesi kaderiniz olmasın!

Saman Nezlesi kaderiniz olmasın!

Bahar aylarında insanların kabusu olan alerjik hastalıklardan biri de saman nezlesi. Önlem alınmadığında ya da doğru tedavi uygulanmadığında günlük yaşantımızı büyük yönde etkileyen saman nezlesi, hayat kalitesini de düşürüyor. 

Saman nezlesi nedir?

Saman nezlesi veya diğer ismiyle alerjik rinit, burunda akıntı ve tıkanıklık, gözlerde kaşıntı ve sulanma, hapşırık atakları ve sinüslerde basınç gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Soğuk algınlığı belirtilerine birebir benzeyen saman nezlesine sanılanın aksine herhangi bir virüs neden olmuyor.

Polen, toz akarları, kedi-köpek tüyleri gibi vücudun alerjenlere karşı gösterdiği tepkilerden kaynaklanıyor. Alerjik rinit ya da saman nezlesi bahar aylarının dışında diğer mevsimlerde de gözlemlenebiliyor. Örneğin sürdüğünüz bir parfüm, sigara dumanı, havadaki toz veya araba egzozuna kaşı alerjiniz her ay, her mevsim olabilir.

Neden alerjik reaksiyon gösteriyoruz?

Eğer alerjik rinit isek vücudumuzun savunma sistemi havadan gelen zararsız maddeyi zararlı olarak algılıyor ve ona karşı antikor üretiyor. Bu zararlı varsayılan maddeyle bir sonra ki temasımızda, üretilen antikorlar bağışıklık sistemimize bazı kimyasalları salması için sinyal veririyor ve bu da saman nezlesi semptomlarının ortaya çıkmasına yol açıyor.

Saman nezlesinde risk faktörleri nelerdir?

● Genetik olarak astım, alerji ya da atopik bir cilde yatkınlık

● Hayvan tüyleri ve toz akarlarının bulunduğu ortamlar

● Evde sigara içilmesi, bebeklik ve erken çocuklukta sigara dumanına maruz kalınması

● Hava kirliliği

18-25 yaş arasındaki insanlarda saman nezlesi daha sık gözlemleniyor.
18-25 yaş arasındaki insanlarda saman nezlesi daha sık gözlemleniyor.

Hayat kalitesi oldukça düşüyor!

Saman nezlesi yaşam kalitesini oldukça düşürüyor. Öyle ki ağır saman nezlesi atakları geçiren insanların bahar ayları hebâ olabiliyor. Yapılan aktivitelerden zevk alınmıyor ve üretkenlik engellenebiliyor. Bunun yanı sıra saman nezlesi kalitesiz uyku problemlerine de neden oluyor. Eğer astım hastasıysanız semptomlar kötüleşebiliyor.

Tanı nasıl konuluyor?

Alerjik rinit tanısı için antikor IgE testi, deri prick testi gibi pek çok tanı testi mevcut. Deri prick testi en sık uygulanan yöntemlerden biri. Kan ve deriden yapılan testler ile alerjiye neden olan etken tespit edilebilir. Ancak bazen test sonuçları negatif olsa bile, hastada görülen belirtilerle de teşhis konulabilir. Radyolojik görüntüleme yöntemlerinin normalde alerjik rinit tanı protokolünde yeri yoktur ancak tedavi başarısız olduğunda ve alerjik rinit dışında bir hastalık düşünüldüğünde yapılabilir.

Saman nezlesinde tedavi yöntemleri

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Uygur’a göre alerjik rinit tedavisinde hastanın bilinçli olması, alerjenden korunma, farmakolojik tedavi ve immünoterapi ile hastalığın seyrini iyi yönde değiştirebilme olanağı bulunuyor. Tedavide ağızla alınan ve bölgeye uygulanan ilaçların yanı sıra alerjenlerden uzak durmak da önemli. Uygur ayrıca alerjik rinit tedavisinde kullanılan en eski ilaçların antihistaminikler olduğunu da ekliyor. Tedavide kullanılacaksa yeni jenerasyon antihistaminikler ilk seçenek olarak tercih edilmeli. 

Son zamanlarda kullandığımız maskeler saman nezlesinden koruyabiliyor.
Son zamanlarda kullandığımız maskeler saman nezlesinden koruyabiliyor.

Maskeler saman nezlesinden koruyabiliyor

Pandemi sebebiyle kullandığımız maskeler sıcak havalarda her ne kadar bizi rahatsız etse de polen, toz akarları ve kedi-köpek tüylerinden koruyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, bu tür alerjenlerden etkilenmemek için bahar aylarında maske kullanmanın yararlı olabileceğini söylüyor. Görgüner, “Maske takıldığı zaman polen ile olan teması azaltıyorsunuz. COVID-19 ile maskeler daha yakından tanındı. Cerrahi maskeleri kullanmak önemli ama tek kullanımlık olduğunu unutmayalım, yaklaşık üç saatlik etki gösterir. Maskeyi çene altına indirmeyin, elinize almayın, cebinize koymayın. Eğer maske varken öksürdüyseniz veya hapşırdıysanız o maskeyi atın, kullanmayın. Maskeyi yıkayıp tekrar takmak da doğru değil” diyor. 

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Şehrin en iyi hastanesi bana yeter.

Farkı Quick öder.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/tamamlayici-saglik-sigortasi