Mor Elbiseli Lavantanın Allı Turna ile Dansı; Dazkırı'yı Keşfet

Mor Elbiseli Lavantanın Allı Turna ile Dansı; Dazkırı'yı Keşfet

Mora boyanmış lavanta bahçeleri, allı turnaların mola noktası Acı Göl'ü ve birbirinden özel doğal güzellikleri öne çıkan,  birçoğumuzun ismini bile ilk defa duyduğu Dazkırı'da değişim çoktan başlamış. Dazkırı Kaymakamlığı’nın nazik daveti ile keşfe çıktığımız Afyonkarahisar'ın bu samimi ilçesinde, biz de bu değişime tanık olduk. 

İki tekerimizi Dazkırı yolculuğuna hazırlarken, sosyal medya hesaplarımızdan bir anket yapmıştık. Sorumuz çok netti. 

Dazkırı’yı biliyor musunuz ?

Yol arkadaşlarımızın yarısı Dazkırı’yı duyduğunu ancak hakkında çok bir şey bilmediğini, diğer yarısı da hiç duymadığını belirtmişti. Dazkırı’yı detaylıca keşfederek, bilmeyenlere doğru anlatabilme şansımız olacak. Bu bizi daha da heyecanlandırdı aslında. Haydi gelin, bu güzel ilçemizi birlikte keşfedelim.

Otu Kekik, Kuşu Keklik, Yağarsa Dazkırı, Yağmazsa Tozkırı

Dazkırı rotamızı daha da keyifli hale getirmek için Balıkesir üzerinden Sındırgı - Simav yolunun bol kıvrımlı, orman manzaralı muhteşem yolunu tercih ettik. Mis gibi orman havasını ciğerlerimize çekerken, motosiklette ve kasklı olmamıza güvenerek :) bağıra bağıra söylediğimiz şarkılara kuşların cıvıltısı eşlik etti.

Günün kızılla söz kestiği anlarda hala yoldaydık ve sonunda karanlığı yara yara Dazkırı’ya merhaba dedik. Gelişimizi paylaştığımız andan itibaren o kadar çok mesaj aldık ki “hoş geldiniz” diyen. Biz bile bu karşılamaya ve misafirperverliğe inanamadık. Hem dinlenip, hem de ertesi günün planını yaparken beklentilerimizin heyecanı ile uyumakta zorluk çeksek te günün yorgunluğu, uykuya geçerken bize bir hayli yardımcı oldu.

Sanki yıllardır tanıyormuşuz gibi; mihmandarımız Kemal Abi
Sanki yıllardır tanıyormuşuz gibi; mihmandarımız Kemal Abi

Günün ilk “Günaydın”ı Dazkırı Kaymakamlığında görevli ve bize bu güzel ilçeyi keşfederken mihmandarlık yapacak olan Kemal abiden geldi. Kemal abi diyoruz çünkü tanıştığımız andan itibaren o kadar enerjimiz tuttu ki sanki yıllardır tanışıyormuşuz gibi. Çok samimi ve içten. Gün harika başladı. Ardından Dazkırı’da olduğumuz öğrenen Quick Sigorta Acentesi Atay Sigortanın kahve kokan daveti sonrası Dazkırı’yı keşfetmeye hazırız.

Dazkırı'da Quick Sigorta Acentesi Atay Sigorta'yı da Ziyaret Ettik
Dazkırı'da Quick Sigorta Acentesi Atay Sigorta'yı da Ziyaret Ettik

YOLCULARA MOLA NOKTASI KÜTÜPHANE

İlk gözümüze çarpan, böylesini görmeyi pek beklemediğimiz minik bir kütüphane oldu. Gözümüze çarpan diyorum çünkü bu minik kütüphane, aynı zamanda yolculara keyifli bir mola noktası olsun diye özel hazırlanmış. Bölge hakkındaki tüm kaynaklar ve eğitici yayınların dışında çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz harika bir yer. Yeni yerler keşfetmeyi sevenler bir yandan dinlenirken bir yandan da o bölgeyi kaynakları ile keşfedip, program çıkarabilirler.

Dazkırı Cihat Kora Halk Kütüphanesi
Dazkırı Cihat Kora Halk Kütüphanesi

LAVANTA KADINLARIN ELİNDE ŞEKİLLENİYOR

Burası hakkında bize hap bilgiler vermesi açısından oldukça önemli bir yere gidiyoruz ikinci olarak. Dazkırı Halk Eğitim Merkezi için Afyon Valiliği ve Dazkırı Kaymakamlığı harika bir işbirliği yapmış. Burayı ziyaretimiz sırasında Dazkırı’da ne meşhur, neler yapılır, nasıl tanınır, neler yenir içilirin yanı sıra ellerinden emek damlayan hanımların çalışmalarını görme şansımız oldu. Bu çalışmalardan elde edilen gelirle, başka illerde üniversite okuyan Afyonlu kızlarımıza burs verdiklerini ve aile ekonomilerine destek olduklarını öğrendiğimizde ise çok gururlandık. Elleriniz dert görmesin.

Afyonkarahisar Dazkırı Halk Eğitimi Merkezi
Afyonkarahisar Dazkırı Halk Eğitimi Merkezi

Lavanta konusunda ciddi adımlar atan Dazkırı, lavantanın başka şekillerde de değerlendirilmesi ve aile bütçelerine katkı sağlayabilmek için yöre kadınlarının becerilerini Halk Eğitim Merkezi’nde açtıkları kurslar ile geliştirmeye başlamış. Başka örneklerine pek te rastlamadığımız birbirinden özgün çalışmalar yapan kadınlarımızın ellerinden çıkan bu özel ürünler, çok yakında herkesin kolayca ulaşabilmesi için internet üzerinden de satışa çıkacak.   

Dazkırı Halk Eğitim Merkezi
Dazkırı Halk Eğitim Merkezi

CİLVELİ’yi MUTLAKA YEMELİSİNİZ

Halk Eğitimi Merkezi'nde kadınlarımız ile güzel sohbetlerin ardından, lavanta hasadına katılmak için İdris Köyü’ne döndüreceğiz tekerimizi. Ancak bize mihmandarlık Kemal abi “Size biraz enerji lazım zira lavanta hasadı biraz yorucudur” dedi … 

Kemal abi önde biz arkada, Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde aşçılık üzerine çalışıp, kendi memleketinde bu eşsiz lezzetleri harmanlayan harika bir yere gittik. Doğan Enver dediniz mi kime sorsanız gösterirmiş Dazkırı’da. Doğan usta “size Cilveli hazırlıyorum” dediğinde birbirimize baktığımız anı dün gibi hatırlamam, o nefis lezzetin hafızamızda geniş bir yer kaplamasından kaynaklanıyor. Enerjimizi de depoladığımıza göre, mor elbiselerini giymiş bizi bekleyen lavanta bahçelerine gidebiliriz.

İDRİS KÖYÜ ADINDAN ÇOK SÖZ ETTİRECEK

Dazkırı merkezine çok yakın mesafedeki İdris köyü için düştük yola. İdris köyü oldukça geniş lavanta tarlaları ile lavanta köyü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Uzun yıllar yurt dışında yaşayan ve çalışan Sami ŞAHİN, kendi köyüne yani İdris Köye döndükten sonra köye muhtar seçilmiş. Akabinde başlayan lavanta maceralarını da anlatırken gözlerinde ki heyecanın hala devam etmesi içimizi sıcacık yapan bir başka şey olmuştu. Afyon Valiliği ve Dazkırı Kaymakamlığının faydalı ve etkili girişimleri sonucunda başlayan lavanta yolculuğu şimdi neredeyse tüm Dazkırı’ya yayılan bir maceraya dönüşmüş.

Dazkırı İdris Köyü Muhtarı Sami Şahin'den köy ile ilgili bilgi aldık.
Dazkırı İdris Köyü Muhtarı Sami Şahin'den köy ile ilgili bilgi aldık.

Köy kahvesinde çaylarımızı yudumlarken, karşısındaki köy camii de çok dikkatimizi çekti. Malum, takipçilerimiz bilirler biz genelde gezdiğimiz yerlerde halk ile sohbet ederken, daha önce çok bahsedilmemiş yerleri öğrenir mutlaka ziyaret ederiz. Lavanta tarlalarından önceye camii de gezi rotamıza ekleyiverdik. Zaten köyün içerisinde olduğundan, günün programını da etkilemeyecek.

KALEM İŞİ SANAT İLE BEZENMİŞ

İdris Köyü Camii 1318-1902 de yapıldığı bilinen, Türkiye de çok örneği bulunmayan kalem işi sanatı ile bezenmiş. Özellikle camii iç duvarları üzerindeki resimler, içerdiği anlamları ve renk zenginliği ile hayli ilginizi çekecek. Pek camii duvarlarında görmeye alışık olmadığımız bu görsellerde; cennetin katları ve cehennem çukuru, bilinen adı ile terazi mizan, eski Kâbe’nin görüntüsü gibi birçok kutsal anlatım bulunmakta. İdris Köyü Camii Dazkırı’ya yolunuz düştüğün de mutlaka uğrayıp görmeniz gereken yerler arasında.

Kalem işi zenginliği dillere destan İdris Köyü Camii
Kalem işi zenginliği dillere destan İdris Köyü Camii

KADINLAR KAHVESİ

Camiden çıkınca az ilerdeki, haftanın bir günü kadınlar kahvesi olarak kullanılan yere takıldı gözümüz. Köy sakini kadınlar ellerinde işleri, dillerinde muhabbetleri, kahvenin ortasında bahçede yetiştirdikleri sebzeleriyle çok güzeldiler. Usulca bir ‘’Selamün Aleyküm’’ ün ne muhabbetlere kapı açtığına inanamazsınız. Öyle samimi ve içten karşıladılar ki bizi sıcacık olduk. “Bu kahveyi erkeklerden kurtarın, öyle bir gün değil burası hep sizin olsun” dedik. Ama yine de kıyamadılar kocalarına. Bir güne de razı oldular.

Kadınlar kahvesinde sohbetin ardından, artık turumuzun ana fikri olan lavanta tarlalarına gitme vakti. 

Dazkırı Lavanta Bahçeleri
Dazkırı Lavanta Bahçeleri

DAZKIRI LAVANTA TARLALARI

Yollar da kaskımızın vizörünü (camını) hiç kapatmak istemediğimiz bir yolculuk oldu tarlalara sürüş. Mis gibi lavanta kokularını içimize çeke çeke ilerlerken, bir anda karşımıza çıkan o eşsiz görüntüye kapılmamak mümkün değil. Sıra sıra uzanmış lavanta tomurcuklarının hafif esintide yakaladığı senkron inanılmazdı. Keşke kokularını da size yazabilseydik. Arıların lavanta köklerininin üzerindeki o hayranlık uyandıran içgüdüsel telaşesi, anlamak isteyene 10 ciltlik kitap...

Maceramızı her daim hatırlamak istedik. Kokusunu dilediğimiz zaman içimize çekmek için yanımıza alacağımız lavantaların hasadını ellerimiz ile yapmak, öğrendiğimiz yüzlerce yeni şeye bunu da eklemek ve evimizin en güzel yerine bu lavantaları yerleştirmek bizim için paha biçilmez.

Bir türlü ayrılamadığımız lavanta tarlalarının kokusunu belki size anlatamayız ama gün kızıllığı ile morun en güzel halini gösteren, arıların telaşesini yakından görebileceğiniz Lavanta Bahçeleri videomuzu sizinle paylaşabiliriz.

Güneş bize sırtını dönünce mecburiyetten ayrıldık Dazkırı İdris Köyünden. Bizim gibi fotoğraf, video çekerek anı koleksiyonu yapanlar eminiz nedenini hemen anlayacaklar. Bu akşamı buraya geldiğimizden beri birçok mesaj atan Dazkırılı takipçilerimize ayırdık.  

İdris Köyü Bizim Lavanta Bahçelerinde Yetiştiricilerden Lavanta Hakkında Bilgi Aldık
İdris Köyü Bizim Lavanta Bahçelerinde Yetiştiricilerden Lavanta Hakkında Bilgi Aldık

BİZE ELLERİ İLE HAŞHAŞLI BÜKME YAPMIŞ

Buraya geldiğimiz andan itibaren, bizi bağırlarına basan Dazkırı halkı gerçekten çok misafirperver. Onlarla yaptığımız hoş sohbetlerin ardından, konakladığımız Dazkırı Öğretmen Evi’ne geldiğimizde bir de ne görelim. Resepsiyona bizim için bırakılmış iki kocaman paket. Keşif maceramız ve takipçilerimizin dışında hiçbir ortak noktamızın bulunmadığı Dazkırı’da bizim için resepsiyona ne bırakılabilir ki. Paketleri açtığımız da gözlerimiz doldu. Ne yüce gönüllü yol arkadaşlarımız var. 

Buralar da ‘’Haşhaşlı Bükme’’ çok meşhur bir yiyecekmiş. Bunu daha önce söylemişlerdi ancak herhangi bir restoranda ya da fırında yapılıp satılmadığından keşfedememiştik. Takipçilerimizden Halise ablamız bizim orda olduğumuzu sosyal medyadan görünce hemen eve geçip, iki tepsi Haşhaşlı Bükme yapıp kaldığımız otelin resepsiyonuna selamı ile birlikte bırakmış. Tatmadan gitmemeliymişiz. Ne desek az nasıl anlatsak az. Güzel insanlar, iyi ki varsınız.

Dazkırı Çiçek Pastanesi
Dazkırı Çiçek Pastanesi

Biz bükmeleri ardı ardına midemize indirdikten sonra günün tüm yorgunluğunu unuttuk. Derken bir mesaj daha aldık. Dazkırı'nın dondurması ile ünlü pastanesi Çiçek Pastanesi "dondurmamızı yemeden uyumayın" dedi. Dazkırı misafirperverliği ile bizi şaşırtmaya devam ediyor. "Günün finalini de böyle yapacağız demek ki" deyip davete icabet ettik. İşletme sahipleri gönlü güzel kardeşler kapıda karşıladılar bizi. Pastane içerisinde kendimizi kaybediyorduk. Bahçedeki onlarca masanın doluluğu da içerideki lezzetlerin göstergesi gibi. Kendi imalatları nefis dondurmalarının eşliğinde, sıcacık sohbetlerine şahit ettiler bizi. Çok teşekkür ederiz. 

İçimizi sıcacık yapan bu güzellikleri sizinle paylaşmadan edemezdik çünkü yolları anlamlı ve mucizelerle dolduran bu duygu işte. Birbirini hiç tanımayan insanları sadece sevgi frekansında birleştiren başka ne olabilir ki? Günü bu güzel anın güzelliği ile bitirdik.

Afyonkarahisar Dazkırı Acıgöl
Afyonkarahisar Dazkırı Acıgöl

ALLI TURNALARIN MOLA NOKTASI

Sabah uyanır uyanmaz yine Kemal abi önde biz arkada, Başmakçı ve Dazkırı ilçeleri arasında kalan sodalı suyundan dolayı ‘’ACIGÖL’’ adı verilen göle doğru yola çıktık. Anadolu’da ALLI TURNA diye bilinen, üzerine türküler yakılan flamingo sürülerinin yaşadığı çok özel bir bölge Acıgöl

Söğüt dağının eteklerinden kaynayıp süzülen sular, gölü besledikleri gibi yaşam ortamları da oluşturuyor. Sazlık alanlarda ve su kaynaklarına yakın yerlerde kurbağalar, su kaplumbağaları ve çeşitli balık türleri yaşamakta. Besin zincirinin oldukça zengin oluşundan kaynaklı kuş popülasyonu bakımından Anadolu’da koruna gelmiş önemli bölgelerden biri. Hemen arkasındaki dağlar ise yırtıcı kuşların evi olmuş.

Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri de üretiliyor. 

Fotoğraf meraklıları için, gölde bulunan kuş gözlem kulelerini öneririz. Kuşların göç mevsimleri olan ilkbahar ve sonbahar aylarında muhteşem doğanın tüm nimetlerini önünüze sereceği harika bir keşif için Dazkırı’ya geldiğiniz de Acı Göl’e mutlaka uğrayın.

Dazkırı, Afyonkarahisar'ın merkeze en uzak ilçesi. Belki Afyon'a gelenlerin henüz keşfedemediği güzellikleri ile biraz geride dursa da çok yakında ismini bolca duyacağız. Dazkırı Kaymakamı sayın Sercan SAKARYA ilçenin tanıtımına ve halkına fayda sağlayacak muhteşem çalışmalar başlatmış ve önderlik etmiş. Tebrik ediyoruz. Bizim de Dazkırı'yı öğrenmemizi ve keşfetmemizi sağladı çok teşekkür ederiz. Dazkırı doğal güzelliklerinin yanında misafirperverliği ile de gönlümüzü çaldı. Anı torbamıza sıcacık anılar bıraktık burada. En kısa zamanda yeniden döndüreceğiz iki tekerimizi. Siz de gezi rotalarınıza mutlaka eklemelisiniz, çok şaşıracaksınız.      

Yeni maceralarda buluşmak üzere. Bizi Quick Routes instagram sayfamızdan da takip etmeyi unutmayın. 

Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası

,Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.

Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi-yurtici