2023'ün Mart ayında yollarda göreceğimiz Türkiye'nin yerli ve milli elektrikli otomobili TOGG’un, enerjisini nereden alabileceğini gösterecek ŞarjetTR uygulaması da 1 Ocak itibarıyla devrede. Peki, ŞarjetTR hakkında ne biliyoruz?
Tanıtımı ve birbirinden özel renkleriyle dikkat çeken yerli ve milli elektrikli otomobil TOGG’un Mart 2023’te yollara çıkması öngörülüyor. Elektrikli milli otomobil TOGG'un yollarda boy göstermesiyle birlikte elektrikli şarj istasyonlarının sayısında da artış yaşanması kaçınılmaz. Türkiye'de son verilere göre kayıtlı yaklaşık 9 bin 650 adet elektrikli araç bulunuyor. Buna karşılık da 3 bin 640 adet halka açık şarj noktası mevcut.
Enerji istasyonlarına olacak ihtiyacı gören Türkiye’deki birçok site yönetimi TOGG’un şarj ünitesini alabilmek için sırada. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamaya göre kısa süre içinde 6 bin 800 siteden TOGG’un elektrikli şarj ünitesinin kurulması için talep alındı. Yakında daha da artacak ilgi ve ihtiyaç nedeniyle, araçtan şebekeye elektrik teknolojisi ya da akıllı şebekeye destek olacak diğer ileri teknolojik uygulamalar ile batarya değiştirme istasyonları gibi birçok konu hakkında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) çalışmaya devam ediyor.
TOGG yollara çıktığında sürücüleri mobil cihazlarına indirecekleri uygulama sayesinde enerjilerini nereden alabileceklerini bilecek. 1 Ocak 2023’te kullanıma açılacak EPDK’nın geliştirdiği ŞarjetTR uygulaması, bir nevi elektrikli şarj istasyonu haritası. ŞarjetTR, konumunuzu tespit ederek size en yakın olan şarj istasyonunun nerede olduğunu, size ne kadar uzaklıkta bulunduğunu ve o şarj istasyonunun doluluk oranını gösterecek.
Hızlı ve yavaş şarj istasyonları
Şayet yol güzergahınızda birden çok şarj istasyonu varsa bu şarj istasyonlarının hangisinin hızlı şarj istasyonu ve hangisinin yavaş şarj istasyonu olduğunu da uygulama sayesinde anlayabilirsiniz. Hızlı şarj, yavaş şarja nazaran daha pahalı olduğundan bu önemli bir konu. Uygulama sayesinde şarj istasyonlarının boş ya da dolu olduğu bilgisine ulaşılıp istasyona gitmeden önce güzergahtaki şarj istasyonundan randevu da alınabilecek. ŞarjetTR uygulamasının patenti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan, telif hakkı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alındı.
ŞarjetTR nasıl doğdu
EPDK, ŞarjetTR uygulamasının ön hazırlığı sırasında, elektrikli şarj istasyonlarına ilişkin detaylı bir çalışma yürüttü. İlgili kurum ve sektör temsilcileri ile görüşen EPDK, diğer ülke uygulamalarının birçoğunu yakından inceledi. Elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulması, şarj altyapısının gelişmesi ve tüm ülkeyi kapsayacak bütüncül bir şarj ağının oluşması amacıyla "Şarj Hizmeti Yönetmeliği" ve diğer ikincil düzenlemeleri hazırlayan kurum, yapılan düzenlemelerle elektrikli araç sahiplerinin kaliteli ve sürekli şarj hizmeti alması için çalışmalarını hızlandırdı. Uygulama ile vatandaşlara yavaş ve hızlı şarj seçenekleri de sunuluyor. Hızlı şarj, daha pahalı olacağı için vatandaşlar bir saatlik molalarında yavaş şarjı kullanarak seyahat maliyetini düşürebiliyor.
Ücret tarifesi bilinmiyor
Şirketler, EPDK'dan aldıkları ‘Şarj Ağı İşletmeci Lisansı’ kapsamında istasyon işletebilecek. EPDK’dan verilen bilgiye göre, 43 adet şirkete şarj ağı işletmesi lisansı verildi. Şarj için ücret tarifesi ise henüz duyurulmamakla birlikte serbest piyasaya dayalı olarak belirlenecek. Ancak büyük şarj istasyonlarının sabit müşterilerini koruyabilmeleri amacıyla fiyatlarda indirim uygulamasına olanak tanınacağı tahmin ediliyor. Her zaman aynı şarj istasyonu ağını kullanan ya da Taşıt Tanıma Sistemi ile elektrik alan bir vatandaşa söz konusu istasyonun, en fazla yüzde 25 olacak şekilde indirimli elektrik satabileceği konuşuluyor. Rekabet şartlarını ortadan kaldıran bir fiyat politikasına izin verilmeyeceği kaydediliyor.
Öte yandan elektrikli otomobil evde şarj edilmek istenirse, meskenler için elektrik tarifesi ne ise bu baz alınacak ve aracını evinde şarj eden kişinin faturasına kullandığı elektrik kadarlık tutar yansıtılacak.
ŞarjetTR ve TOGG ikilisi, yeni yılın ilk günlerinden itibaren Türkiye’nin gündeminde olacağa benziyor.
KAYNAKLAR
bankalar.org
togg.com.tr