Otomobillere periyodik bakımı yaptırmak; araç performansını koruyup güvenli sürüş ve yakıt ekonomisi sağlayarak önemli arızaların ve dolayısıyla maddi kayıpların önüne geçilmesinde büyük önem taşıyor. Hangi kilometrede, hangi bakım ve kontrollerin yapılması gerektiğini listeledik.
Motor yağı ve yağ filtresi değişimi
Motor yağı ve yağ filtresi değişiminin, motor çalışırken meydana gelen sürtünme ve ısı değişimlerinin neden olduğu aşınmanın, buna bağlı motor arızalarının önüne geçmek için yapılması gerekiyor. Benzinli, dizel ve LPG'li araçların motor yağı ve yağ filtresi değişimi zamanları farklı olmakla birlikte bazı otomobil markaları bu süreyi kendi belirleyebiliyor. Aracın kullanıldığı iklim koşullarına göre de değişebilen bu süreç, özellikle yağ filtresi değişimi için genellikle bir yıl veya 10-15 bin km olarak belirleniyor. Motor yağının ise her yıl kontrol edilmesi ve 5 bin km’de bir değiştirilmesi önemli.
Fren sistemi bakımı
Güvenli sürüş için en önemli bakımlardan biri olan fren sistemi bakımında aracın fren balataları, fren diskleri, hidrolik ve fren boruları kontrol ediliyor. Fren balatalarının, fren disklerine sürtünmesi sonucu oluşan disk zorlanması, bu disklerin kalınlaşmasına neden oluyor. Uygun kalınlık ölçüsü genellikle otomobil markaları tarafından belirlense de fren diskinin genellikle 80-100 bin km’de değiştirilmesi gerekiyor. Fren balatalarının ortalama 50.000 km’de, fren hidrolik yağının 40 bin km’de yenilenmesi öneriliyor. Araçlarda bulunan fren uyarı ışıklarını izlemek ve gerekli durumda servise gitmek, en dikkat edilmesi gereken konular.
Hava filtresi değişimi
Hava filtresi, motorun çalışmasını sağlayan silindirlerin içine giren havayı temizlediği ve aracın çekiş gücünü etkilediği için önemli olan bir diğer parça. Araç çekiş gücü düşen aracın daha fazla yakıt tüketmesini engellemek için hava filtresinin 20-25 bin km’de değiştirilmesi öneriliyor. Tabii ki ara sıra hava filtresinin kontrol edilmesi de gerekiyor.
Yakıt filtresi değişimi
Motorun sağlıklı çalışması için önemli bir parça olan yakıt filtresi, sürüş konforu ve hava kirliliği açısından önemli. Yakıt filtresi kirlendiğinde veya tıkandığında, motorun sarsıntılı çalışması veya zor çalışması, gaz almama, düşük performans, fazla yakıt tüketimi ve yakıt pompası arızası gibi sorunlar yaşanabiliyor. Aracın kullanıldığı koşullara göre fark edebilen yakıt filtresi değişim süresi ise 30-60 bin km.
Egzoz sistemi kontrolü
Otomobil üç yaşındayken, ardından da iki yılda bir yapılması gereken egzoz gazı emisyonu ölçümünün; gazların neden olduğu hava kirliliğini engellemek için yapılması gerekiyor. Egzoz sistemi bakımında; katalitik konvertörün durumu, tıkanma, delik, çatlak olup olmadığı ve egzoz bağlantı noktaları kontrol ediliyor.
Lastik kontrolü ve değişimi
Yasalara göre 10 yıl ömrü olan lastiklerin kullanım süresi, birkaç detaya göre değişiyor. Eğer üç yıl önce üretilmiş bir lastik alınıyorsa kullanım ömrünü yedi yıl olarak düşünmek gerekiyor. Lastiklerin ömrü, hava yol koşullarına ve araç kullanımına göre azalabiliyor. Lastiklerin 70 bin kilometrede değişmesi, 35 bin km’de ise kontrollerinin yapılması gerekiyor. Lastik kontrolünde; hava basıncı, şekil, hasar ve diş derinliği kontrol ediliyor. Beş yıl ve üzerindeki lastiklerin ise yılda bir kez serviste kontrol ettirilmesi önemli. Zorlu kış koşulları yaşamayan bölgelerde dört mevsim lastikleri yeterli olsa da uzmanlar kış aylarında kış lastiği kullanılmasını öneriyor.
Akü bakımı
Marş motorunu çalıştıracak akımını ileten ve teyp, klima, lambaların çalışmasını sağlayan akü, otomobillerin en temel parçalarından biri. Araç periyodik bakımı kapsamında yapılan akü bakımının, araç kullanımına bağlı olarak üç veya altı ayda bir yapılması öneriliyor. Ortalama beş yılda bir ise akünün değişmesi gerekiyor. Akü bakımında kutup başları, elektrolit seviyesi, voltaj değeri, havalandırma delikleri kontrol ediliyor.