Otomobil kullanmaya dair stresinizi azaltacak ipuçları

Otomobil kullanmaya dair stresinizi azaltacak ipuçları

İster acemi şoför olun ister direksiyon başındaki stresinizi azaltacak bir yöntem arıyor olun; bu yararlı ipuçları, bir sonraki sürüşünüzde sakin ve kendinize hakim hissetmenize yardımcı olacak.

Araba kullanmayı öğrenmek veya tecrübeli bir şoför olmamak, yolculuk sırasında stres yaşamanıza sebep olabilir. Sonuçta, yüzlerce kiloluk bir makineyi kullanmakla sorumlusunuz! Sadece neleri yanlış yapabileceğiniz konusunda değil, aynı zamanda yoldaki diğer sürücülerin de neler yapabileceğini de iyi bilmelisiniz. Bu nedenle ipuçlarımız hem psikolojik hem de fiziksel taktikler olacak şekilde hazırlandı.

Bir su birikintisinden geçtikten sonra frenlerinizi kurutun

En küçük su birikintilerinden önce bile yavaşlayın. Hızlı sürerseniz, ateşleme sistemine su girmesi ve motorun durması ihtimali vardır. Ayrıca, suda kızaklama başlayabilir, bu da aracın çekişini kaybetmesine sebep olur ve aracın kontrolünü kaybedersiniz. Büyük bir su birikintisini geçtikten sonra motorunuzu durdurmayın ve hızınızı değiştirmeyin. Önce frenleri kurutun; gaz pedalına basarken birkaç kez fren pedalına basın. Sürtünme ısıya neden olur, böylece su fren balatalarından buharlaşır.

Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir sürüş partneri seçin

Yeni bir durumla karşı karşıya kaldığınızda sinirlerinizin gerilmeye başlaması anlaşılabilir. Ancak kendinizi yanında rahat hissettiğiniz, güvende hissetmenize yardımcı olabilecek bir sürüş partneri bulmak zihninizi rahatlatabilir. Size en uygun partnerin nasıl biri olacağını düşünün. Eşiniz mi, arkadaşınız mı, otomatik vitesten anlayan biri mi, konuşkan bir öğretmen mi yoksa sessiz birini mi tercih edersiniz? Bu özellikler stresi en aza indirmeye yardımcı olacak şekilde sizi daha rahat ettirecekleri için önemli.

Park ederken aynalarınızı kılavuz alın

Dikey park ederken, yan aynanın altındaki kaldırımı gördüğünüzde durun. Bu şekilde araba ile kaldırım arasındaki mesafe en aza inecek ve tamponu çizmeyeceksiniz. Paralel park ederken, jant kapaklarını çizmediğinizden emin olun. Ön camın altına bir parça renkli koli bandı yapıştırın. İşaret, kaldırım çizgisi ile eşleştiğinde durun. Tersine paralel park etmek daha iyidir: bu şekilde kaldırım kenarı yan aynalarda görülebilir.

Sürücü koltuğu konumuna dikkat edin.
Sürücü koltuğu konumuna dikkat edin.

Sürücü koltuğunu doğru ayarlayın

Doğru duruş arkadan destek alır ve uzun yolculuklar sırasında sürücünün yorulmasını önler. Her şeyden önce, koltuğu yüksekliğe ve eğime göre ayarlamak gerekir. Bunun için sağ ayağınızı fren pedalına yerleştirin, debriyaj pedalını sol ayakla sonuna kadar aşağı doğru itin (otomatik bir araba kullanıyorsanız, sol bacağı dinlenme için özel bölüme yerleştirin). Vücudunuz koltuğun arkasına doğru hareket etmemelidir. Vücudunuz hareket ederse, koltuğu dik konuma getirin. Vücudunuz geriye veya ileriye doğru düşmezse, bu doğru bir ayarlama yaptığınız anlamına gelir.

Aynalarınızın doğru ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin

Aynalarınız doğru ayarlanmadıysa bitişik trafik şeridinde seyahat eden bir arabayı gözden kaçırabilirsiniz. Kör noktaları ortadan kaldırmak için yan aynalarınızı doğru ayarlamalısınız. Kör bir nokta olup olmadığını kontrol etmek için, yan aynaya bakarak başka bir park edilmiş arabanın arkasından geçin. Araba aynadan çıkar çıkmaz, onu çevresel görüşünüzle görebiliyor olmalısınız. Dikiz aynası, aracınızın arka camını tamamen görebilecek şekilde ayarlanmalıdır. Aynaları ayarlarken normal sürüş pozisyonunda olmalısınız. Birçok sürücü, standart bir dikiz aynasının iki modu olduğunu bilmiyor: gündüz modu ve gece modu. Arkanızdaki bir arabanın farlarının gözünüze girmesini önlemek için altındaki kolu aşağı çekerek aynanın açısını değiştirin.

Önünüzdeki daha yüksek arabaların manevralarına dikkat edin

Sadece önünüzdeki arabaya değil, aynı zamanda yolda ilerleyenlere de dikkat edin. Daha yüksek araç sürücüleri (kamyon ve otobüsler) yol durumlarını sizden çok daha net görebilirler. Şerit değiştirmeye başlarlarsa, muhtemelen bir trafik kazası veya farklı bir barikat gördüler demektir. Aynı şekilde komşu şeritte yavaşlayan bir araba görürseniz, aynısını yapmalısınız. Sürücünün bir yaya ya da hayvanın geçmesine izin vermek istemesi muhtemeldir.

Duygularınızı saklamayın.
Duygularınızı saklamayın.

Kendinize ve karşınızdakine açık olun

Eğer yeni başlıyorsanız manevralar ve sürüş tarzınız hakkında birçok sorunuz olabilir. Kendinizi araç kullanmayı öğrenen başkalarıyla karşılaştırmamalısınız. Hepimiz farklı oranlarda öğreniyoruz ve bu bir rekabet değil. Zorlanıyorsanız dürüst olun. Yanınızdaki deneyimli sürücülerle nasıl hissettiğinizi tartışın. Hangi hızda ilerlemek istersiniz, bir şeyi tekrar ele almak ister misiniz vb. gibi konuları yanınızdaki partnerinize açık açık ifade edin.

Tekerleklerin nerede olduğunu hissetmeyi öğrenin

Yoldaki çukurlardan kaçınmak ve park ederken jant kapaklarınızı çizmemek istiyorsanız, tekerleklerin nerede olduğunu hissetmeyi öğrenmeniz gerekir. Boş bir plastik şişe alın, ayağınızla üzerine basın ve yola koyun. Sırayla sol ve sağ ön tekerleklerinizle sürüş yapın. Şişe çatırtısını duymak için pencereyi açın.

Gaz pedalından fren pedalına geçmek için topuğunuzu yerden kaldırmayın

Bu tavsiye, pedalın ayağınızdan kaymasını önleyecektir. Bununla birlikte, ayağınızın büyüklüğü burada da önemli bir rol oynar. Ayak ne kadar küçük olursa, bu öneriye uymak o kadar rahatsız edici olur. Aynı zamanda, herkese uygun bir yöntem daha var; o da pedallar arasındaki ayağı topuktan topuğa kaydırmak. Gaz pedalını kullanırken ayağın daima topukta durduğunu, fren pedalına basarken topuğun yere ulaşamayabileceğini hatırlamak önemlidir. Bu durum hem ayak büyüklüğüne hem de pedallar arasındaki mesafeye bağlıdır.

Teknik detaylara dikkat edin.
Teknik detaylara dikkat edin.

El frenini düzenli olarak kullanın

Açılı park etmeseniz bile, hamlamaması için el frenini düzenli olarak kullanın. Tek istisna çok soğuk hava. Bu gibi durumlarda el frenini kullanmaktan kaçınmanız daha iyi olur, böylece fren balataları donmaz.

Düşük hız illüzyonunun sizi aldatmasına izin vermeyin

Düz bir yolda, hız gerçekte olduğundan iki kat daha düşük gibi görünüyor. Dönüş yapmadan önce yavaşlamazsanız, araba kaymaya başlayabilir.

Sola dönüş yaparken tekerlekleri önceden çevirmeyin

Sola dönmeden önce tekerlekleri önceden çevirmek tehlikelidir. Başlangıç pozisyonunda olmaları gerekir. Bir araba sizi arkadan vurursa, diğer arabalara çarpmanın kaçınılmaz olacağı karşı şeride atılırsınız

Pratik yapmak önemlidir.
Pratik yapmak önemlidir.

Sürüş bölgenizi iyi seçin

Henüz yeni bir sürücüyseniz, aracınızı süreceğiniz yerler önemli bir seçim. Ne yazık ki birçok faktör kişinin stres seviyelerini etkiler. Yoğun zamanlarda ve sıkışık alanlarda araç kullanmak muhtemelen en fazla strese neden olan senaryodur. Trafikte sıkışıp kalma hissi ve önünüzdeki trafik ışığı yeşile döndükten sonra bile hiçbir şey yapamamak stres seviyenizi büyük ölçüde artırabilir. İş ya da kişisel sorunlar gibi günlük yaşamın stresi genellikle yolda gergin hissetmeye de katkıda bulunabilir. Rotanızı önceden planlayın, mümkün olduğunca trafiğin yoğun olacağı zaman dilimlerinden kaçının veya günün farklı saatlerinde seyahat etmeyi deneyin. Belirli caddelerin kapalı olabileceği ihtimaline karşı mobil harita uygulamalarını kontrol edin. Henüz çok acemiyseniz ve otoyola çıkmak zorunda kaldıysanız sağ şeritte kalın. Hatta bir ağır vasıtanın peşine takılın. Hiçbir tecrübeli şoför kamyon arkasından gitmek istemeyeceği için önünüze kıran da çok az olacaktır.