Motosiklet hırsızlığına karşı nasıl önlem almalı?

Motosiklet hırsızlığına karşı nasıl önlem almalı?

Motosiklet hırsızlığı maalesef gün geçtikçe daha çok büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Uzun uğraşılar sonucu hevesle aldığınız, gözünüz gibi baktığınız motorunuzu, birileri gelip oldukça basit yöntemlerle çalabiliyor! Hal böyle olunca otomobil hırsızlığı ile kıyaslandığı zaman çok daha kolay olan motosiklet hırsızlığına karşı önlem almak da yine kullanıcılara düşüyor.

Kilit işini sıkı tutun
Motosikletinizi korumak için kilit takmayı ihmal etmeyin.
Motosikletinizi korumak için kilit takmayı ihmal etmeyin.

Motorunuzu sağlama almak için iki farklı kilit yöntemi kullanmanızda fayda var. Çelik kablolu kilitler, asma kilitler ve disk kilitler bu konuda yardımcı olacaktır. Birden fazla kilitle motorunuzu bağlamak hırsızın üzerinde caydırıcı bir etki yaratacaktır. Motosikletinizi sabit bir nesneye bağlamanız da motorunuzun sürüklenerek çalınmasını önleyecektir. Sadece direksiyona değil, tekerleklere de kilit vurmayı unutmayın!

Park alanı önemli

Park ettiğiniz yere dikkat edin.
Park ettiğiniz yere dikkat edin.

Motorunuzu hiçbir zaman ıssız sokaklara park etmeyin. Genelde motosikletlerin çoğunlukta oluğu alanlara park etmeye özen gösterin. Motorunuzu park ettiğiniz alanın önünde, arkasında, sağında, solunda başka araçlar ya da nesneler olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Anahtarı hiçbir zaman üzerinde bırakmayın

Anahtarı motorda bırakmak telafi edilmeyecek sonuçlara neden olabilir.
Anahtarı motorda bırakmak telafi edilmeyecek sonuçlara neden olabilir.

Bir kereden bir şey olmaz demeyin ve hiçbir zaman anahtarınızı motorun üstünde bırakmayın. 10 dakikalığına bakkaldan bir şey alacak bile olsanız mutlaka motorunuzu kilitleyip anahtarınızı cebinize atın.

Motorunuzu örtün

Küçük önlemler hırsızların önüne geçebilir.
Küçük önlemler hırsızların önüne geçebilir.

Motorunuzu branda ile örttüğünüz zaman onun hakkında dışarıya çok daha az bilgi vermiş olursunuz. Motorunuzun markasını ve dolayısıyla da pahasını gizlemenin en kolay yöntemi onu örtmektir. Hırsızların şevkini kıran motor örtüleri, kötü hava koşullarına karşı da kalkan görevini üstelenecektir.

Alarm cihazlarıyla güvenliğinizi artırın 

Alarm taktırmak caydırıcı bir önlem olabilir.
Alarm taktırmak caydırıcı bir önlem olabilir.

Motorunuzu göremeyeceğiniz bir noktaya park edecekseniz, motorunuza takacağınız alarm sayesinde içiniz bir nebze de olsa rahatlayabilir. Sarsıntıya karşı duyarlı olan bu cihazlar çok işinize yarar.

Akşamları aklınız motosikletinizde kalmasın

Motorunuz garajdayken içiniz daha rahat olur.
Motorunuz garajdayken içiniz daha rahat olur.

Yaşadığınız evin bir garajı yoksa, apartman sakinlerinden rica ederek motoru geceleri apartmanın giriş katına veya bahçesine sokmanızda bir sakınca olup olmadığını sorabilirsiniz. Veya kendi imkanlarınızla geniş bir alana mini bir garaj yapabilirsiniz. Bunların hiçbiri mümkün değilse, bütçenizden özel garajlar için aylık bir miktar ayırmanızda fayda var.

Takip cihazlarından yardım alabilirsiniz

Motorunuz çalındığında takip cihazlarıyla yerini kolayca tespit edebilirsiniz.
Motorunuz çalındığında takip cihazlarıyla yerini kolayca tespit edebilirsiniz.

Almış olduğunuz bütün önlemlere rağmen motosikletiniz çalındıysa motosikletinizin kolay bir şekilde bulunması ve hırsızın yakalanması için araç takip cihazlarından yardım alabilirsiniz.

Uzmanların görüşlerine kulak verin

Teknotakip firmasından Kamer Değer, motosiklet hırsızlarına karşı artık teknolojik olarak savunma yapılmasından yana. Konvansiyonel tipteki kilitlerin dahi çoğu zaman hırsızlıklara karşı koyamadığını belirten Kamer Değer, ön lastiklerin sökülerek ya da kamyon kasasına konuşarak götürüldüğünü söylüyor. “Teknotakip dediğimiz olay motosiklete gizlenerek montaj yapılıyor ve bu sayede de kolay bulunamıyor. Söküldüğünde ya da sökülmeye teşebbüs edildiğinde ise cep telefonunuza alarm göndererek GPS ile yerini gösteriyor” diye cümlelerine devam eden Kamer Değer, bir Belarus firması olan Teknotakip’in 130 ülkede 1.2 milyon kullanıcı ile dünyanın en iyi motosiklet takip sistemi olduğunu da belirtiyor.

Bütün bu önerilerin haricinde motosiklet kullanıcılarının da bu konu hakkında diyecek sözleri var. Sıkı bir motor tutkunu olan Sevan Özonur, motosiklet hırsızlıklarına karşı alınması gereken ilk önlemin motoru sigortalatmak olduğunu söylüyor. “Ülkemizde motosiklet hırsızlıkları oldukça riskli olduğundan sigorta tutarları da bir hayli yüksek. Bu yüzden sigorta firmalarına gerekli teşvikler yapılarak indirim sağlanabilir. Bu sayede çok daha fazla motosiklet kullanıcısı aracını sigortalatabilir” diye açıklamada bulunan Özonur, motosikletlere GPS ile takip cihazları takılmasının da oldukça etkili bir yöntem olduğunu düşünüyor. “GPS ile takip yöntemi sayesinde henüz motosiklet çok uzaklaşmadan polis işbirliği ile bulunabiliyor” diyen Sevan Özonur, yeraltı otoparklarının yaygınlaştırılmasının da bu konuda oldukça yardımcı olacağını düşünüyor. Güvenlik kamera takipleri sayesinde motosikletlerin park halinde bulundukları yerlerde de gözlem altında tutulabileceği Özonur’un önerileri arasında yer alıyor.

Yıllardır sigortacılık işi ile meşgul olan Sinan Demir, motosikletleri hırsızlığa karşı korumanın en güvenli yolunun moto-kasko yapmaktan geçtiğini söylüyor ve ekliyor: “Bu sayede kaskonuz ile hem hırsızlığa hem de kaza sonucunda oluşacak olan hasarlara karış güvence altına almış olacaksınız.”