Kasko hasarsızlık indirimi nedir?

Kasko hasarsızlık indirimi nedir?

Kasko sigortası, bir araç için olmazsa olmaz korumalardan biri. Bir kaza durumunda uğranabilecek maddi hasarın karşılanması için yapılan sigortada, sigorta poliçesinde indirim yapılmasını sağlayan kimi durumlar mevcut. Bunlardan biri olan kasko hasarsızlık indirimi nedir ve neye göre belirleniyor?

Kasko hasarsızlık indirimi, bir yıl boyunca hasar görmeyen bir aracın sahip olduğu bir avantaj diyebiliriz. Hasarsız geçirilen bir senenin sonunda düzenlenen kasko ve zorunlu trafik sigortası poliçelerinde belirli miktar bir indirim uygulanıyor. Aracın hasarsız geçirdiği süre ne kadar uzun olursa indirim oranı da bu doğrultuda artış gösteriyor. Bu indirim oranı yüzde 60’a kadar ulaşabiliyor.

Peki bu kasko hasarsızlık indirimi belirlenirken nelere dikkat ediliyor? Bu indirim oranında etkili olan kimi unsurlar var. İndirim oranını belirlerken dikkate alınan unsurlar şunlar:

● Aracın yaşı

● Aracın markası

● Aracın modeli

● İlk yapılan kaskonun ardından 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenileme

● Aracın hasarsız geçirdiği süre

İlk 12 aylık döneminde aracın kaza geçirmemesi halinde kasko primleri yüzde 30’a varan oranlarda indirimli hale geliyor. Söz konusu araç ikinci 12 ayı da kazasız geçirirse kasko primlerinde sunulan indirim oranı yüzde 40’a kadar yükselebiliyor. Üçüncü 12 aylık dönemde de araç kazaya karışmazsa indirim oranı yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor. Araç kasko sigortası yapıldıktan son dördüncü 12 aylık sürede de bir kaza yaşamaz ise alacağı hasarsızlık indirimi yüzde 60’a, hatta sigorta şirketlerinin hasarsız sigortalılarına sunduğu ekstra avantajları da hesaba katarsak yüzde 65’e kadar ulaşabiliyor. Kasko primlerindeki indirim yüzdeleri sigorta şirketlerine ve poliçe düzenlenirken yapılan anlaşmaya göre farklılık gösterebiliyor.

Kasko değerini hesaplamak çok kolay.
Kasko değerini hesaplamak çok kolay.

Kasko değeri nasıl sorgulanır?

Kasko sigortası trafikte yaşanacak kazaların maddi telafisini sağlar. Ancak bunun yanı sıra, cam kırılması, yangın, deprem gibi doğal afetler, terör eylemleri nedeniyle oluşan zararlar gibi poliçe kapsamındaki birçok konuda da sigorta ettirilmiş olan aracı korur. Kasko değeri, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hesaplanan kasko değer listesi ile belirleniyor. Zorunlu trafik sigortasının tamamlayıcısı olan kasko değer listesini belirleyen bu liste, periyodik olarak değişiyor.

Kasko değer listesi hazırlanırken 15 yaşından küçük araçların marka, model ve üretim yılı bilgileri hesaba katılıyor. Kasko değer listesi aracılığıyla araçların kasko fiyatları hakkında çok basit bir şekilde kasko sorgulama yapılabiliyor. Aracın model yılı, tipi ve marka bilgileri kasko değeri hesaplama sistemine yazılarak kasko değeri basit bir şekilde ortaya çıkabiliyor. Bu bedel, kazada alınan herhangi bir zarar durumunda sigorta şirketinin karşılamakla yükümlü olduğu maddi zararın maksimum limitini ifade ediyor.

Kimi hasarlarda indirim oranınız bozulmadan devam edebiliyor.
Kimi hasarlarda indirim oranınız bozulmadan devam edebiliyor.

Kasko hasarsızlık indirimini bozmayan durumlar neler?

Diyelim ki bir kaza yaşamadınız ancak aracınızda kimi hasarlar meydana geldi. Ya da kazaya karıştınız ancak aracın aldığı zarar çok hafif. Bu durumlarda kasko hasarsızlık indiriminden yararlanma durumunuz tehlikeye girmiyor. Eğer kasko hasarsızlık indirimi kapsamında ufak hasarlar söz konusu ise, aldığınız indirim oranı tehlikeye girmiyor.

Hasarsızlık indirimini bozmayan birkaç durum daha var. Bunlar durumlar:

● Cam kırılması

● Radyo, teyp çalınması

● Yaşanan kazada karşı tarafın tamamen hatalı olması

● Boya tamiri, tampon sıyrıkları, kapı vurukları, döşeme yanıkları, yırtıkları, küçük kaporta göçükleri gibi ufak onarımlar gerektiren durumlar

Bunların dışında bazı sigorta şirketleri sigortalılarına özel kimi avantajlar da sunabiliyor. Yıl içerisinde gerçekleşecek belli limitlerde veya bazen limitsiz, bir adet hasar olması durumunda hasarsızlık indirimi bozulmayabiliyor. Ancak sigortalı aracın herhangi bir kazaya karışması ve kasko bitiminden hemen sonra poliçe yenilenmemesi gibi durumlarda kasko hasarsızlık indiriminden yararlanamıyorsunuz.

Dar kasko ya da geniş kasko tercih edebilirsiniz.
Dar kasko ya da geniş kasko tercih edebilirsiniz.

Geniş kasko ile dar kasko arasındaki farklar neler?

Geniş kasko ile dar kasko ayrımı, sigorta şirketlerine göre değişebiliyor. Quick Sigorta bu konuda araç sahiplerini koruyan kapsamlı teklifler sunuyor.

Quick Geniş Kasko sayesinde aracın çarpma, çarpışma, hırsızlık, yanma, üçüncü şahısların kötü niyetli hareketleri, terör, deprem, grev, halk hareketleri, sel, su baskını, anahtar kaybı, yanlış akaryakıt dolumu gibi pek çok zarar teminat altına alınmış oluyor. Teminat limiti ise aracının rayiç (güncel) değeri üzerinden hesaplanıyor. Ayrıca araç çekme, ikame araç, mini onarım gibi hizmetler de bu kapsama dahil sayılıyor. Piyasada “full kasko” olarak bilinen Quick Geniş Kasko poliçesi, aracın geniş kapsamlı poliçe ile koruma altına alınmış olmasını sağlıyor.

Quick Dar Kasko ile ise araç sigorta vade başındaki değerinin yüzde 25'ine kadar ve azami yıllık 10 bin TL'ye kadar teminat limiti sunuluyor. Bu kasko tipi otomobil, minibüs, otobüs, kamyon ve traktör araç sınıflarını kapsayan dar kasko ile tercihe bağlı asistans hizmetleri, Hukuksal Koruma ve Ferdi Kaza teminatları ürünle birlikte paket içerisinde satın alınabiliyor. Çekme-çekilme zararları, deprem, dolu, fırtına ve kemirgen hayvanların vereceği zararlara karşı koruma ise sadece otomobillere veriliyor.

Eğer bu şartlar sizin tam olarak ihtiyacınız olanlarsa hemen Quick Sigorta Kasko Sigortası sayfasını ziyaret ederek aracınızı koruma altına alabilirsiniz!