Bir fikri, projeyi ya da yeni bir ürünü ikna edici bir şekilde anlatmaya yarayan sunumlar, özensiz hazırlandığında beklenen etkiyi yaratmadığı gibi olumsuz imaja da neden olabilir. Peki etkili bir sunum için nelere dikkat edilmeli?
1. Sunumunuz dinleyici odaklı olmalı
Sunum sırasında kendi bilincinizden sıyrılıp dinleyiciler gibi düşünmeye çalışın. Sunum yaptığınız kitle lise öğrencilerinden de oluşabilir akademisyen ya da iş insanlarından da. Sunumunuzu hitap ettiğiniz kitlenin ilgi alanlarına göre kurgulamanız, onların dikkatini çekeceğini düşündüğünüz öğelere yer vermeniz önemli. Örneğin akademik bir sunum yaparken tüm hikayeyi sektöre dair bilgiler ile doldurursanız, dinleyiciler bu sunumda kendisine yer bulamayabilir.
2. Sunumunuzda bir ana konuya odaklanın
Bir gruba sunum gerçekleştiriyorsanız dinleyicilere anlatmak istediğiniz bir ana olgunuz olmalı. Bu noktada onları bir şeye ikna etmeye, yeni bir şeyle tanıştırmaya, tutum ve davranışlarını değiştirmeye yönelmelisiniz. Bunun için sunum içerisinde bir ana mesajınız olmalı ve geri kalan her şey ana mesajınızı çevreleyen diğer unsurlar olmalı. Sunum içerisinde birçok konuya değinmek isterken sunumunuz ana fikirden uzaklaşıp, dinleyiciler tarafından birleştirilemeyen parçalar haline gelebilir. Örneğin, yeni açılacak bir kahve dükkanının sunumunu yapıyorsanız, müşteriniz için yeni kahve dükkanınızı diğer kahve dükkanlarından ayıran özellikleri sizin ana konunuz olabilir. Fakat kullandığınız kahve çekirdeklerinin nerede yetiştiği ve nasıl toplandığından söz etmek müşterileri ana fikirden uzaklaştırabilir.
3. Elinizdeki her değerli bilgiyi sunuma eklemeyin
Yalnızca dinleyici için kritik olan, onun hayatını, algısını ya da davranışlarını değiştirebilecek bilgileri sunuma ekleyin. Çünkü sizin için çekici ve ilginç olan her bilgiyi sunuma eklerseniz bir müddet konuşmanız karşı taraf için çekici olmaktan uzaklaşabilir. Konuşmacı paradoksu denilen bu durum sunum yapan kişilerin sık sık yaşadığı bir sorundur. Dinleyici için dikkat çekmeyen bilgiler, önemli bilgilerin de değerini düşürür ve yaratmak istediğiniz etkiyi azaltır. Dolayısıyla dinleyici için anlamlı olmayan tüm bilgiyi sunumdan çıkarmalısınız. Örneğin, piyasaya yeni çıkacak bir defterin sunumunu yapıyorsanız, kullanacağınız hamur türü firmanız için büyük öneme sahiptir. Fakat sunumda hamurun türünden, kalitesinden ve ağırlığından bahsetmeniz kitleniz için değer yaratmayabilir. Aksine kitlenizi sunumunuzdan uzaklaştırabilir.
4. Sunumunuzun akışını çok iyi hazırlayın
Sunumunuz da tıpkı ilköğretimdeyken yazdığımız kompozisyonlardaki gibi giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmalı. Giriş kısmında dinleyicinin sunumdan ne kazanacağı anlatılmalı, sunum akışı verilmeli. Gelişme kısmında belirlenen probleme dair mevcut durum analizi yapılmalı. Sonuç kısmında ise çarpıcı mesajlar verilmeli. Bunun yanı sıra sonuç kısmında varsa duyuru yapılmalı ve sunumu yapan kişiye ulaşılabilecek irtibat bilgileri de paylaşılmalı.
5. Sunumunuzun anlaşılır olduğundan emin olun
Teknik terimler, yabancı dillerdeki ifadeler, açılımı yazılmayan kısaltmalar vb. dinleyicinin ilgisini dağıtır ve dinleyiciyi sunumdan uzaklaştırır. Bu yüzden sunumu salonun neredeyse tamamının anlayacağı açıklıkta, aşina olunmayan terimlerden uzaklaşarak gerçekleştirmek gerekir. Örneğin, Steve Jobs iPod’un tanıtımını yaparken cihazın hafızasını 5 GB olarak belirtseydi çoğunluğun kafasında bir şey canlanmayacaktı. Jobs 5GB yerine bin şarkı diyerek hem dinleyicilerin ilgisini çekti hem de verdiği bilginin anlaşılır olmasını sağladı.
6. Sunumun görsel açıdan güçlü olmasını sağlayın
Dinleyicinin ilgisini yakalamada kelimelerin gücü kadar sunumun tasarımı ve kullandığınız görsellerin de etkisi büyük. Bunu sağlamak için standart powerpoint sunumları kullanmak yerine modern tasarımların yer aldığı ve temanıza göre modifiye edebileceğiniz online sistemler kullanabilirsiniz. Örneğin Canva, Pictochart, Prezi gibi sunum hazırlayabileceğiniz alternatif araçlar ile sunumunuzun çekiciliğini artırabilirsiniz.
● Canva: Ücretsiz bir platform olan Canva’da, dilerseniz ücretli kullanıma geçip çok daha fazla alternatife ve ileri düzey eklentilere ulaşabilirsiniz. Tasarımcıların dahi kullandığı, görsel illüstrasyonların yaratıldığı bir platform. Burada sunum dosyaları yanında sosyal medya içeriği, sosyal medya kapak fotoğrafları, afiş tasarımı, kartvizit tasarımı gibi çalışmalar da yapabilirsiniz. Ayrıca yaptığınız çalışmaları ekip arkadaşlarınızla paylaşıp birlikte düzenleyebilirsiniz. Sonrasından sunumunuzun ister tamamını ister belli bölümlerini pdf, png, jpg formatında indirebilirsiniz. Ücretli bölümünde animasyon formatında bile indirmeniz mümkün.
● Prezi: Prezi, klasik Microsoft PowerPoint sunumlarından uzaklaşıp, yenilikçi sunum teknikleri ve yaratıcılığınızı ön plana çıkarmanızı sağlayan bir platformdur. Prezi sayesinde dinleyicileri sunumun içerisine çekebilir, görsel olarak çok daha doyurucu işler çıkarabilirsiniz. Ayrıca belirtmeliyiz ki, Prezi’nin sadece online kullanıldığını unutmayın. Sunum yapacağınız yerde internet olmasına özen gösterin
● Piktochart: Web tabanlı infografik, sunum ya da ilanlar hazırlamanıza olanak veren Pictochart Mart 2012’de kurulmuş bir platform. Ücretsiz versiyonunda görsel yükleme limiti gibi belirli sınırlandırmalar içerse de, profesyonele yakın işler çıkartmak için son derece kullanışlı. Piktochart’ın açıklanan 2018 verilerine göre, dünya çapında 11 milyondan fazla kullanıcısı bulunmakta.
● Flaticon: Flaticon temel olarak dünyanın en büyük ikon arama sitelerinden birisi olarak tanımlanabilir. Sunumlara eklenebilecek binlerce icon ile sunumunuzun görsel çekiciliğini arttırabilir, sunumunuzu daha dikkat çekici hale getirebilirsiniz.