Sürdürülebilirlik temalı bahar temizliği ipuçları

Sürdürülebilirlik temalı bahar temizliği ipuçları

Evlerimizi ve yaşam alanlarımızı düzenlerken kimyasallara boğulmadan, tüketime yönelmeden çevre dostu ve sürdürülebilir yöntemler kullanabiliriz! 

Bahar mevsimine girdik. Evlerdeki fazlalıklardan kurtulmanın, dip köşe temizlik yapmanın tam zamanı. Ancak şu iyi bilinmeli ki temizlikte yaygın olarak kullanılan kimyasal maddelerin dünyaya ve insan sağlığına birçok zararı bulunuyor. Bu zararlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

Su, toprak ve hava kirliliği: Evlerde kullanılan temizlik ürünleri suya ve toprağa karışarak çevre kirliliğine neden olabiliyor. Kimyasal temizlik maddeleri, kanalizasyon sistemlerinden doğrudan su kaynaklarına karışabiliyor. Sucul ekosistemlerdeki hayvanlar, bitkiler ve insanlar için tehlikeli olabilir. Temizlik maddelerinde bulunan uçucu organik bileşenler (VOC'ler), iç mekan hava kalitesini kötüleştirebilir ve evlerde solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Temizlik sırasında havaya karışan kimyasallar, dışarıdaki havayı da olumsuz etkileyebilir.

Plastik kirliliği: Ambalajlı temizlik ürünleri kullanmak, plastik atık üretimini artırabilir ve bu da çevresel olarak zararlı olabilir. Bu plastik ambalajlar, geri dönüşümü zor olan karmaşık yapıda olabilir ve doğal yaşamı etkileyebilir.

İnsan sağlığı ve doğa üzerindeki etkileri: Ev temizlik ürünlerinde kullanılan kimyasalların birçoğu, astım, alerji, cilt tahrişi gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Araştırmalara göre bazı kimyasallar kanserojen etkili olabilir veya üreme sağlığını etkileyebilir. Bu ürünler, doğal yaşamı olumsuz etkileyebilir. Özellikle sucul ekosistemlerdeki balıklar, kuşlar ve diğer canlılar zarar görebilir.

Kullanmadığınız kıyafetlerinizi, oyuncaklarınızı, kitaplarınızı ya bağışlayarak ya da satarak fayda sağlayabilirsiniz.
Kullanmadığınız kıyafetlerinizi, oyuncaklarınızı, kitaplarınızı ya bağışlayarak ya da satarak fayda sağlayabilirsiniz.

Duyarlı temizliğin ipuçları

Bahar temizliği yaparken geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğe dikkat etmek, çevreye duyarlı bir yaklaşımı benimsemek harika bir fırsat olabilir. İşte bu konuda dikkat edebileceğiniz bazı adımlar:

Minimalist hayata fazlalıklardan kurtularak adım atın: Fazla tüketim eğiliminden kurtulmak, minimalist bir yaşam sürmek ihtiyaca yönelik alışveriş yaparak mümkün. Bu amaçla özellikle mevsim geçişlerinde eşyalarınızı düzenleyin ve gereksiz şeyleri hayatınızdan çıkarın. Temizliğe özellikle de bahar temizliğine giriştiyseniz, ilk olarak evdeki her türlü fazlalıktan kurtulmak ve sadeleşmek çok işinize yarar. Bu amaçla kullanmadığınız kıyafetlerinizi, oyuncaklarınızı, kitaplarınızı ya bağışlayarak ya da satarak fayda sağlayabilirsiniz.

Elektronik çöplere özen gösterin: Geçmişe kıyasla günümüzde neredeyse her evde çok fazla elektronik atık birikiyor. Eski bilgisayar, tablet, telefon, kulaklık, pil ve daha birçok eski elektronik cihaz doğru bir şekilde geri dönüşüme gönderilmeli. Elektronik atıklar, yaşanılan yerdeki elektronik atık geri dönüşüm merkezlerine götürülmeli.

Geri dönüşüm kutularını kullanın: Eski kağıt, karton, cam, metal ve plastikleri evde ayrı ayrı kutularda biriktirmek önemlidir. Bu malzemeleri dışardaki geri dönüşüm birimlerine götürün.

Yeniden kullanılabilir ürünler tercih edin: Daha az ambalajı çöpe göndermek için edinilmesi gereken en önemli alışkanlık tek kullanımlık ürünler yerine, tekrar kullanılabilir ürünlerin tercih edilmesi. Bez peçete, pamuklu bez, cam su şişeleri, bez ya da kanvas alışveriş torbaları gibi...

Organik atıklarınızı kompostlayın: Bahçeniz varsa veya bir kompost kutunuz varsa, organik atıkları kompostlayarak gübre elde edebilirsiniz. Bu şekilde mutfaktan çıkan atık miktarını azaltabilirsiniz. En basiti yumurta kabuklarını toz haline getirip çiçeklerinize gübre yapabilirsiniz.

Temizlik ürünlerini doğal malzemelerle evinizde yapabilirsiniz.
Temizlik ürünlerini doğal malzemelerle evinizde yapabilirsiniz.

Temizlik malzemelerinizi yapın: Ev yapımı temizlik malzemeleri ile hem doğaya hem de bütçenize fayda sağlayabilirsiniz. Sirke ve su karışımı gibi basit ve etkili temizlik malzemeleriyle evinizi temizleyebilirsiniz. İşte iki örnek tarif:

Çok amaçlı yüzey temizleyici

Malzemeler

  • Yarım litre su
  • Yarım litre sirke
  • 20 damla limon yağı
  • 20 damla çay ağacı yağı veya portakal ve limon kabukları

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri karıştırın ve ağzı kapalı bir şişeye aktarın. Karışımın iki hafta boyunca beklemesi gerekiyor. Bu süre sonunda kabukları karışımdan çıkarın. Sonrasında her anlamda sağlıklı bu ürünü temizlikte kullanabilirsiniz.

Çamaşır deterjanı

Malzemeler

Yarım su bardağı karbonat

Bir su bardağı rendelenmiş kalıp sabun

Yarım su bardağı boraks

Bir su bardağı çamaşır sodası

Yaklaşık bir litre sıcak su

Hazırlanışı

Suyu kaynatıp içerisine malzemeleri ilave edin ve karıştırın. Sonrasında bu karışımdan her yıkama için bir kahve fincanı kadar miktarı makinenizin deterjan bölümüne alın ve çamaşırlarınızı yıkayın.

Doğa dostu ürünleri seçin: Sürdürülebilir, çevre dostu temizlik ürünleri kullanın. Bitkisel bazlı, doğal içerikli temizlik malzemeleri tercih edebilirsiniz.

İşte bahar kokulu, sakin ruhlu bir eve ulaşmak bu kadar kolay!