Hibrit mi, elektrikli otomobil mi?

Hibrit mi, elektrikli otomobil mi?

Hibrit ve elektrikli bir otomobil arasında kaldıysanız, karar vermeden önce yaşam tarzınızı, önceliklerinizi ve beklentilerinizi belirlemekte fayda var. 

En önemli fark, motor çeşitleri

Son zamanlarda otomobil kullanıcılarının model seçerken aklındaki ilk sorulardan biri şu “Hibrit mi, elektrikli otomobil mi?” Bu iki model arasındaki en önemli fark motor çeşitleri. Hibrit otomobillerde elektrikli motor ve benzin motoru bir arada bulunuyor. Elektrikli otomobillerde ise benzinle çalışan motor bulunmuyor. Hangisinin daha iyi olduğu ise kullanıcının yaşam tarzına ve beklentilerine göre değişiyor. Aradaki temel farkları, bu iki otomobil arasında karar veremeyenler için inceledik.

Yakıt tüketimi ve bütçede hangisi avantajlı?

Hibrit araçlarda yakıt verimliliği sağlayan, içten yanmalı motor ve bataryanın birlikte sürdürdüğü çalışma sistemi. Yakıt kullanmayan elektrikli otomobiller ise elektrik motoru ve batarya ile çalışıyor. Haliyle hibritlerde yakıt kaynaklarını değiştirebilmek mümkün. Elektriklinin kaynağı ise zaten tek. Bu nedenle, şarj istasyonunun çok olmadığı yerlerde veya sık sık uzun yolculuk yapan kullanıcılar için benzin yakıtı alternatifi de bulunan hibrit otomobil daha mantıklı bir seçenek olabiliyor.

Elektrikli otomobiller, hibrit otomobillerden daha pahalıya satışa sunuluyor. Fakat hibritlerin benzin tüketimi, elektrik sistemi ve yağ değişimi gibi bakımları, daha masraflı olmasına neden oluyor. Evet, hibrit modellerde benzinli araba gibi yağ değişimi yapılıyor; elektriklide yağ değişimine gerek kalmıyor. Elektrikli otomobiller daha az hareketli aksama sahip olduğu için arızalanma riski yani potansiyel masrafları daha düşük.

Elektrikliler yol alabilmek için bir şarj istasyonuna veya ev prizine ihtiyaç duyuyor.
Elektrikliler yol alabilmek için bir şarj istasyonuna veya ev prizine ihtiyaç duyuyor.

Hangisinde menzil daha uzun?

Hibrit hem elektrikli hem benzinli olduğu için daha uzun menzil ve güç sağlıyor. Fakat bir yandan da her geçen gün daha da gelişen elektriklilerin menzili ve gücü artıyor. Hızlı şarj istasyonlarının da sayısı çoğalıyor. Ayrıca otomobil devleri bir de plug-in hibrit denilen modeli üretiyor. Plug-in hibrit, daha güçlü motoru ve daha büyük pili, daha uzun menzilde elektrik gücü kullanabiliyor.

Hangisi daha çevre dostu?

Hibrit otomobiller de elektrikli otomobiller de benzinli modellere göre çevreye çok daha az zarar veriyor. Tabii ki elektrikliler daha çevre dostu. Tamamen çevre dostu diyemiyoruz; çünkü elektrikliler kaynağını petrol, gaz veya kömürle çalışan bir elektrik santralinden alabiliyor. Ayrıca bu otomobillerin aküleri sonunda tamamen kullanılmaz hale geliyor ve imha edilmesi gerekiyor. Bu imhanın getireceği zarar ise henüz bilinmiyor.

Madde madde hibrit ve elektrikli otomobil farkları:

Şarj istasyonunun çok olmadığı yerlerde veya sık sık uzun yolculuk yapan kullanıcılar için benzin yakıtı alternatifi de bulunan hibrit otomobil, genellikle daha mantıklı bir seçenek.
Şarj istasyonunun çok olmadığı yerlerde veya sık sık uzun yolculuk yapan kullanıcılar için benzin yakıtı alternatifi de bulunan hibrit otomobil, genellikle daha mantıklı bir seçenek.
  • Elektrikli otomobillerin yakıtı sadece elektrik, hibritlerin hem elektrik hem benzin.
  • Elektrikliler yol alabilmek için bir şarj istasyonuna veya ev prizine ihtiyaç duyuyor, hibritler ise rejeneratif frenleme sistemi sayesinde elektrik üretiyor yani kendi kendine şarj olabiliyor.
  • Elektrikli otomobiller sıfır egzoz emisyonuna sahip, hibritler ise içten yanmalı motor nedeniyle bu avantaja sahip değil.
  • Elektrikli otomobillerde kaynak tükendiğinde menzil kaygısı yaşanabiliyor, hibritin iki kaynağı olduğu için sıkıntı yaşanmıyor.
  • Elektrikli araçlarda yağ değişimi ve motor bakımı yapılmıyor, hibritlerde bu bakımın düzenli yapılması gerekiyor.
  • Elektrikli araçlardaki akü, hibritlere oranla çok daha büyük.
  • Elektrikli otomobiller, içten yanmalı motora sahip hibrite göre çok daha sessiz çalışıyor.
  • Elektrikli araçlar, soğuk havadan etkilenebiliyor. Soğuk havalarda aracın ısınması için hibritlerin motorunu kullanmak daha mantıklı bir seçenek.
  • Bir ortak özellik, hibrit veya elektrikli otomobil almak için benzinli otomobilden daha yüksek bir bütçe ayırmak gerekiyor.
  • Otomobil üreticileri 10-15 yıl içinde tamamen elektrikli modellere geçeceğini söylüyor. İki aracın da geleceği parlak olsa da elektrikliler bu konuda 1-0 önde.

Kaynaklar :

https://www.quantrellcadillac.com/

https://www.progressive.com/

https://www.hertz.com/