Spor yapmak için aradığın kudret burada

Spor yapmak için aradığın kudret burada

Pek çoğumuz için spora başlamak kolay ama devam etmek zordur. Ancak motivasyonunuzu artırıp spora devam etmenizi sağlayacak, spor yapmayı sizin için daha eğlenceli hale getirebilecek bazı yardımcılar var. Bu yardımcı araç, uygulama veya aksesuarları kullanarak, bir türlü başlayamadığınız veya süreklilik sağlayamadığınız aktiviteleri, yaşamınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Spor yaparken motivasyonunuzu kaybetmek çok kolaydır
Spor yaparken motivasyonunuzu kaybetmek çok kolaydır

Adımsayar

Adımsayar
Adımsayar

Düzenli yürüyüş, fiziksel aktiviteler içinde en kolay, masrafsız ve faydalı olanlardan biri... Doktorlar, günde 10 bin adım atmanın sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurguluyor. Peki kaç adım attığımızı nereden bileceğiz? Pedometre veya Türkçe ismiyle adımsayar özelliğine sahip cihazlar, bize bu konuda yardımcı oluyor.

Adımsayarları değişik format ve fiyatlarda bulmak mümkün. Saat şeklinde bileğinize taktığınız, bir klipsle üzerinize tutturduğunuz bir cihaz olabilir veya telefonunuza indireceğiniz ücretsiz bir uygulamadan da faydalanabilirisiniz. Gün içinde her hareketinizi kaydedebilmesi açısından telefon uygulamasına kıyasla diğer cihazların daha faydalı olduğu söylenebilir. Basit bir teknoloji olduğundan makul fiyatlı bir adımsayara yatırım yapmak, sizi günde 10 bin adım atmaya teşvik edecektir.

Adımsayarlarla ilgili 400 kadın denek üzerinde yapılan bir araştırmada 12 hafta sonunda cihaz kullanan kişilerin günlük yürüyüş hedeflerini tutturmada yüzde 23’lük bir artış olduğu, kullanmayan grupta ise hedef tutturma oranının kısa sürede düştüğü tespit edilmiş.

Adımsayar denildiğinde en popüler cihazlardan biri FitBit. Popülaritesi, basit bir adımsayardan çok daha fazla fonksiyona sahip olması ve birçok kıyafetinize rahatlıkla uyabilecek şık bir aksesuar olmasından kaynaklanıyor. FitBit günlük aktivitelerinizin (uykudan yediğiniz yemeğe kadar) tamamını kaydedebileceğiniz ve analizini görebileceğiniz, bileğinizden kalp atış hızınızı da ölçebilen, kısacası tamamen sağlıklı yaşama destek olmak için tasarlanmış bir cihaz. Çeşitli renk ve model seçenekleri de var.

Kalori harcamanızı hesaplayan telefon uygulamaları

Kalori sayarken mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz
Kalori sayarken mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz

MyFitnessPal, MyPlate, Human gibi cep telefonu uygulamaları, sizin için bir aktivite ve beslenme günlüğü görevi görüyor. Gün içinde yaptığınız aktiviteleri ve yediklerinizi bu uygulamalara işlediğinizde, aldığınız ve kaybettiğiniz kalori miktarları hesaplanıyor. Bu sayede kendinize daha gerçekçi hedefler koyabiliyorsunuz ve başardıkça motivasyonunuz artıyor. Bu tip uygulamalar genellikle sizin boy, kilo, cinsiyet ve yaş gibi bilgilerinizi aldıktan sonra, genel veriler üzerinden ortalama değerler üretiyor.

Müzik uygulamaları

Koşuların vazgeçilmezi müzik
Koşuların vazgeçilmezi müzik

RockMyRun, Pandora ve Spring gibi uygulamalarla spor yaparken dinlendiğiniz müziğin hızını seçebilir, aktivitenize göre çalma listeleri oluşturabilirsiniz. Özellikle temposu yüksek, ritmik aktiviteler için canlı müzikler sizi havaya sokar. Bedeninizden çok müziğe odaklanırsanız, yorulduğunuzu daha az hisseder ve hedefinize kolay ulaşırsınız. Egzersize başlamadan önce sevdiğiniz müziklerden oluşan listenizi hazırlamak sizi daha istekli hale getirebilir.

Aktivitenize uygun kıyafet ve ekipman 

Yaptığınız spora uygun ekipman işinizi kolaylaştırabilir
Yaptığınız spora uygun ekipman işinizi kolaylaştırabilir

Yaptığınız spora uygun kıyafet satın almak, kendinizi iyi hissetmek ve havaya girmek açısından önemli. Daha da önemlisi aktiviteye özel seçilmiş kıyafetler, performansımızı olumlu anlamda etkiliyor. Kıyafetin bolluğu veya sıkılığı rahat hareket etmemizi sağlarken, doğru kumaş seçimi sayesinde vücut ısımız ve cildimiz korunuyor.

Elbette spor dendiğinde en önemli unsurlardan biri ayakkabı. İdeal olarak her aktivitenin özel bir ayakkabısı var. Eğer mümkünse gerçekten yapmak istediğiniz spora uygun bir ayakkabı almanız, kendinize yaptığınız uzun vadeli bir yatırım olacaktır. İyi spor mağazalarında işin uzmanı kişiler tarafından ayağınızın numarası, şekli ve diğer özellikleri ölçülür ve kişiye özel olarak doğru ayakkabı seçilir. Bu şekilde hem performansınızı yükseltir, motivasyonunuzu artırırsınız hem de olası sakatlanmaları önlemiş olursunuz.

Sosyal medyada performans paylaşma

Sosyal medya üzerinde performansınızı arkadaşlarınızla paylaşabilmeniz mümkün!
Sosyal medya üzerinde performansınızı arkadaşlarınızla paylaşabilmeniz mümkün!

Telefonda kullandığımız performans takibi sağlayan birçok uygulama, artık bu bilgileri sosyal medyada paylaşma seçeneği de sunuyor. Örneğin o gün hangi kulvarda kaç kilometre koştuğunuzu Facebook sayfanızdan herkesin görmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede başarınızı herkesle paylaşmak sizi daha çok havaya sokabilir veya aktivitenizin sürekliliğinin diğerleri tarafından görüleceğini bilmek kendinizi disipline etmenize yardımcı olabilir.