Minyatür Amazon: İğneada

Minyatür Amazon: İğneada

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı, Trakya'nın Karadeniz sahilinde bulunan şirin bir kasaba İğneada. 22 kilometrelik bir sahile sahip olan bu bölge, yeşilin ve mavinin tüm tonlarının bir araya geldiği saklı bir doğa cenneti. Ender bulunan doğal güzelliklere ev sahipliği yapan İğneada, dört mevsim misafirlerini bekliyor.

Giderek adını daha sık duymaya başladığımız İğneada, İstanbul’a yaklaşık 225 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Uzmanların Amazon’un minyatür bir örneğini barındırdığını söylediği İğneada’ya, İstanbul’dan arabayla dört saat gibi bir sürede ulaşılabiliyor. Bölgede çok sayıda gezilip görülecek yer olduğu için İğneada’ya arabayla gelmenizde fayda var.

Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada’yı yerli yabancı turistlerin uğrak yeri haline getiren, doğal bir oluşum olan longozlar, dünyada yalnızda üç noktada bulunuyor. Afrika ve Amazon’dan sonra Avrupa’nın en büyük longoz ormanı bu bölgede yer alıyor. Bir çeşit orman ekosistemi olan longozlar “subasar” olarak da tanımlanıyor. Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bu özel bölgeler, her mevsim birbirinden güzel manzaralar oluşturuyor.

Nadir rastlanan ekosistemlerden olan longoz ormanları, Türkiye'de İğneada’da, Sakarya Acarlar’da ve Sinop Sarıkum’da bulunuyor. Bunların yanında Samsun Kızılırmak Deltası'nda da longoz niteliğine sahip ormanların kalıntıları görülüyor.

Longoz Ormanları’na gitmişken kano ile gezmeyi unutmayın.
Longoz Ormanları’na gitmişken kano ile gezmeyi unutmayın.

Kış ve ilkbahar mevsiminde sular altında olan longozlarda, yaz ve sonbaharda su kısmen çekiliyor. Tropikal ormanlara benzeyen longozlar, taban su seviyeleri düştüğü zaman, kısa sürede özelliklerini kaybediyor. Bu yüzden ekosistemin devamlılığı için temel koşul, devamlı ve bol su.

Çok sayıda canlı, yaşamak için longoz ormanlarını tercih ediyor. Dişbudak, kızılağaç gibi ağaç türleri; göl soğanı, su menekşesi gibi bitkiler ve kara leylek, balıkçıl gibi kuşlar bu uzun listede yer alan türlerden bazıları. İğneada Longozu, dört göl, 544 tür bitki, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli, 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı, 219 tür kuşa ev sahipliği yapıyor.

Çok sayıda canlı, yaşamak için longoz ormanlarını tercih ediyor.
Çok sayıda canlı, yaşamak için longoz ormanlarını tercih ediyor.

Mert Gölü

Longoz ormanlarında yer alan Mert Gölü, doğa tutkunlarına muazzam manzaralar sunuyor. Sahilden kiralayacağınız kano ile sazlık alanda yaklaşık 20 dakika kürek çektikten sonra ormanın derinliklerine girip daha önce hiç görmediğiniz, büyülü bir manzara ile karşılaşabilirsiniz. Başka bir gezegene aitmiş gibi görünen bu doğal güzellik karşısında nefesiniz kesilebilir. Tavsiyemiz sadece anda kalıp sessizliğin ve dinginliğin tadını çıkarmanız.

Dupnisa Mağarası

Bu mağara Trakya'nın turizme açılmış tek mağarası olma özelliği taşıyor.
Bu mağara Trakya'nın turizme açılmış tek mağarası olma özelliği taşıyor.

Dupnisa Mağarası, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün yaklaşık 6 kilometre güneybatısında yer alıyor. Bu mağara Trakya'nın turizme açılmış tek mağarası olma özelliği taşıyor. İki kata ve üç girişe sahip bu yeraltı sisteminin toplam uzunluğu 3150 metre.180 milyon yaşında olduğu düşünülen bu mağara, içinden geçen nehir, sarkıtları ve dikitleri ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor.

Kıyıköy

Kırklareli’nin Vize ilçesinde yer alan bu küçük Karadeniz köyünde gezilecek sayısız yer var; Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Mağarası, Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy Liman Hamamı, Aşıklar Tepesi, Selvez Koyu bunlardan bazıları. Kıyıköy kumsalları ve insanları ile sıcacık bir yer.

Nehirde kanoya ya da nehir bisikletine binilebiliyor. İster nehirde tekne ya da sandal kiralayın, ister limanda gezin. Etrafı ağaçlarla kaplı nehrin yüzeyi baharda nilüferlerle kaplanıyor. Gezi sırasında bu güzel nilüferleri görmeniz, su kaplumbağalarını ve su yılanlarını izlemeniz mümkün.

İğneada Feneri

İğneada Feneri çevresindeki çay bahçelerinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.
İğneada Feneri çevresindeki çay bahçelerinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Görsel Kaynak: www.kiyiemniyeti.gov.tr

Yeşil ve mavinin buluştuğu bir noktada, harika bir manzaranın karşısında bulunan İğneada Feneri, Sultan Abdülmecit döneminde Fransızlara yaptırılmış. Eşsiz güzellikteki bu fenerin çevresinde bulunan çay bahçelerinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Beğendik Köyü

Bulgaristan sınırında yer alan Rezve Deresi'nin yanı başındaki Beğendik Köyü, Atatürk tarafından örnek köy ilan edilmiş. Huzurlu ve sakin atmosferiyle dikkat çeken köyün dillere destan bir de kumsalı bulunuyor. Burası güneş ve deniz keyfi yapmak için tercih edebileceğiniz, tertemiz bir kumsal.

Yolunuz buraya düşerse, Beğendik Köyü’ne yakın bir yerde, deniz kıyısında aileler tarafından işletilen mekanlarda tenekede kızartılan tavuk ve onun suyuyla hazırlanan sebze yemeğini tatmanızı öneriyoruz. Ayrıca meydanda bulunan kahvehanede kahvenizi yudumlayıp sükunetin tadını çıkartabilirsiniz.

Derviş Ali Baba Türbesi

Avcılar Köyü sınırları içinde yer alan Derviş Ali Baba Türbesi, yöre halkı tarafından kutsal sayılıyor. Yöredeki adetlere göre düğün ve sünnet törenlerinden önce halk bu türbeyi ziyaret edip, dualar ediyor, dilekte bulunuyor. İğneada'ya gelmişken siz de sevdikleriniz için güzel dileklerde bulunabilirsiniz.

Bulanık Dere

Karadeniz'in haşin dalgalarından farklı olarak dingin sularıyla sizi selamlayan bu belde, insanı kendine hayran bırakıyor. Meşe ormanlarıyla çevrili İğneada'ya yolunuz yaz mevsiminde düştüyse, Bulanık Dere'ye gidebilir ve çekilen sular üzerinden denize doğru yürüyerek bu ilginç deneyime ortak olabilirsiniz. Deniz keyfini de doyasıya yaşayabileceğiniz İğneada'nın 20 kilometrelik sahilinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. ATV kiralayıp beldeyi dolaşmak da mümkün. 

Sahilde bulunan balıkçılarda kalkan balığı öne çıkıyor.
Sahilde bulunan balıkçılarda kalkan balığı öne çıkıyor.

İğneada'da Ne Yenir?

Bir Karadeniz beldesi olan İğneada balığıyla meşhur. Sahilde bulunan balıkçılarda kalkan balığı öne çıkıyor. Sahildeki Çatkapı Balık Restaurant balıkları dışında zeytinyağlı yemekleriyle de iddialı. İğneada'ya gelmişken tatmanız gereken lezzetler sacda cizleme, Arnavut ciğeri ve patates çorbası. Istranca Dağları'ndan akan derenin tatlı suyunda yetişen alabalığının tadı da güzel. İğneada balı yörenin bir başka lezzeti. Yol kenarında kurulan tezgahlardan yöreye özgü reçel ve ballardan alabilir, İğneada merkezde bulunan Dondurmacı Recep Usta’dan dondurma yiyebilirsiniz.

Nerede kalınır?

Bölgede büyük ve lüks oteller olduğu gibi pansiyon ve motel seçenekleri de bulunuyor. Eğer isterseniz çadırınızı getirip uygun kamp alanlarında konaklamanız da mümkün. İğneada sivrisineklerin oluşmasına elverişli bataklık bir bölge olduğu için gezerken yanınıza bir sivrisinek kovucu sprey almanızda fayda olduğunu da hatırlatalım.