Kuru Otlar Üstüne, beyaz perdeye geliyor

Kuru Otlar Üstüne, beyaz perdeye geliyor

Sinema severlerin ve Nuri Bilge Ceylan takipçilerinin sabırsızlıkla beklediği Kuru Otlar Üstüne, 29 Eylül Cuma günü vizyonda. 

Merve Dizdar’ın ödülü ve dakikalarca süren alkış

2021 yılının mart ayında çekimlerine başlanan ve sinema sektörünün büyük beğenisini toplayan Kuru Otlar Üstüne filmi, 29 Eylül 2023 Cuma günü vizyona giriyor. Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği, geçtiğimiz mayıs ayında 76’ncı Cannes Film Festivali’nde gösterilen film, dünya prömiyerinde dakikalarca alkışlandı ve önemli bir ödül kazandı. Filmdeki performansıyla göz dolduran Merve Dizdar (Nuray), Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu. 

 Merve Dizdar / En İyi Kadın Oyuncu, Cannes 2023
Merve Dizdar / En İyi Kadın Oyuncu, Cannes 2023

Kuru Otlar Üstüne’nin hikayesi

Kuru Otlar Üstüne, genç bir resim öğretmeni olan Samet’in yaşadıklarını konu ediyor. Doğu Anadolu’da dört yıl zorunlu hizmetin ardından artık İstanbul’a tayin olmayı umut etmektedir. Burada acımasız hayatla yüzleşen ve meslektaşı Kenan ile birlikte tacizle suçlanan Samet’in yolu öğretmen Nuray ile kesişir.

Türkiye, Fransa ve Almanya ortak yapımı

Kuru Otlar Üstüne, üç saat 17 dakikalık süresiyle Nuri Bilge Ceylan’ın en uzun filmi.
Kuru Otlar Üstüne, üç saat 17 dakikalık süresiyle Nuri Bilge Ceylan’ın en uzun filmi.

Nuri Bilge Ceylan’ın yazdığı ve yönettiği filmin senaryosunda, Ebru Ceylan ve Akın Aksu’nun imzası da bulunuyor. Erzurum ve Adıyaman’da çekilen film, Türkiye, Fransa ve Almanya ortak yapımı. NBC Film, Memento Production ve Komplizen Film’in yapımcısı olduğu Kuru Otlar Üstüne, bir Nuri Bilge Ceylan klasiği olarak üç saat 17 dakika boyunca sinema severleri mest ediyor.

IMDb’de şimdiden 8 puan alan filmin oyuncu kadrosunda yer alan isimler ise şöyle: Deniz Celiloğlu (Samet), Merve Dizdar (Nuray), Musab Ekici (Kenan), Ece Bağcı (Sevim), Erdem Şenocak (Tolga), Yüksel Aksu (Veteriner Vahit), Münir Can Cindoruk (Feyyaz), Onur Berk Arslanoğlu (Bekir), Yıldırım Gücük (Milli Eğitim Müdürü), Cengiz Bozkurt (Çivi) S. Emrah Özdemir (Çavuş), Elif Ürse (Müdür Yardımcısı Saime), Elit Andaç Çam (Firdevs), Nalan Kuruçim (Kevser ), Ferhat Akgün (Rehber Danışman Atakan), Eylem Canpolat (Halime), Seçkin Aydın (Asker Erdi), Turan Selçuk Yerlikaya (Müdür).

Altın Koza gösteriminin geliri depremzedelere…

Kuru Otlar Üstüne’nin Türkiye prömiyeri Altın Koza’da gerçelleşti.
Kuru Otlar Üstüne’nin Türkiye prömiyeri Altın Koza’da gerçelleşti.

Türkiye prömiyerini 22 Eylül Cuma günü, 30’uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapan Kuru Otlar Üstüne, yine uzun alkışlar aldı ve önemli bir sosyal sorumluluk projesine katkı sağladı. Biletleri günler öncesinden biten ve cuma günü festivalin tüm salonlarında aynı saatte gösterilen filmin tüm geliri, İhtiyaç Haritası aracılığıyla, geçtiğimiz Şubat ayında depremden etkilenen vatandaşlarımıza bağışlandı. Nuri Bilge Ceylan, Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu, Musab Ekinci ve İhtiyaç Haritası Kurucusu Mert Fırat, gösterimden sonra bir söyleşi gerçekleştirdi. Gösterim ve söyleşiye sinema severlerle birlikte birçok ünlü isim katıldı.

Nuri Bilge Ceylan’ın filmografisi ve ödülleri

26 Ocak 1959 İstanbul doğumlu Nuri Bilge Ceylan, sinema dünyasının usta isimlerinden biri. Koza (1995), Küçük Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999), Uzak (2002), İklimler (2006), Üç Maymun (2008), Bir Zamanlar Anadolu’da (2011), Kış Uykusu (2014), Ahlat Ağacı (2018) gibi önemli filmlerde imzası bulunan Ceylan; son yıllarda Cannes’da en çok alkış alan yönetmenlerden biri. Şu ana kadar, dünyanın farklı yerlerindeki sinema ödül törenlerinden onlarca başarıyla dönen Nuri Bilge Ceylan’ın en önemli ödülleri şu şekilde:

Kış Uykusu ile Altın Palmiye ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu ödülü

Üç Maymun ile Cannes’da En İyi Yönetmen ödülü

Bir Zamanlar Anadolu'da ile Cannes Jüri Büyük Ödülü

Uzak ile Fransa Kültür Ödülü ve Chicago Film Festivali Gümüş Hugo ödülü

Koza ile Cannes Jüri Büyük Ödülü

Mayıs Sıkıntısı ile Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu En İyi Avrupa Filmi ödülü

Kaynak:

https://www.altinkozaff.org.tr

https://www.imdb.com/

https://www.festival-cannes.com/

https://altyazi.net/