Kış aylarında ev bakımı için öneriler

Kış aylarında ev bakımı için öneriler

Soğuk kış günleri geldi. Erkenden kararan gökyüzü, yağmurlu ve rüzgarlı havalar, artan uyku ihtiyacı gibi sebeplerle kış aylarında zamanın çoğunu kendinizi en huzurlu hissettirdiğiniz yerde, yani evinizde geçirmek istiyorsunuz. Peki kış aylarında ev bakımını nasıl yapmalıyız, hangi noktalara dikkat etmeliyiz, nelerden kaçınmalıyız, kış temizliğinin tüyoları nedir? İşte tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabı...

Klima ve kombi bakımı
Klima ve kombi bakımı kış aylarında ihmal edilmemeli.
Klima ve kombi bakımı kış aylarında ihmal edilmemeli.

Kışın ısınmak için genellikle tercih edilen klima ve kombilerin bakımı hem evinizin konforu hem de kendi sağlığınız için ihmal edilmemelidir. Kış aylarında düzenli olarak gerçekleştirilen kombi bakımı, kombinizin ömrünü uzatıyor. Soğuk kış günlerinde kombinizin performansını artırmak, ev sıcaklığını korumak ve kış aylarının ortasında kötü sürprizlerle karşılaşmamak için kombi bakımına özen göstermelisiniz. Klima bakımı da en az kombi bakımı kadar önemli. Klima bakımı kış aylarında artan birçok hastalıktan korunmak, havasız kalan evinize dolan kötü koku ve bakterilerden arınmak, klimanın ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak için gerekli. Klima ve kombi bakım servisleriyle hızlı şekilde bakım yaptırabilir, kış aylarını daha keyifli ve konforlu geçirebilirsiniz.

Kış mevsiminde halı temizliği

Halı yıkama makinesi kullanabilirsiniz.
Halı yıkama makinesi kullanabilirsiniz.

Halı temizliği kış aylarında yaz dönemine göre daha zor oluyor. Ancak evinizde uygulayabileceğiniz birkaç pratik taktik, halı temizliğini işkence olmaktan çıkaracaktır. Halılarınızı haftada iki kere elektrikli süpürgeyle süpürüp ayda bir kere de bezle silerseniz fazla kirlenmelerini engelleyebilirsiniz. Aynı şekilde halılarınızı zahmetsizce derinlemesine temizlemek için halı yıkama makinesi kullanabilirsiniz. İki ayda bir çalıştırdığınız halı yıkama makinesiyle kış boyunca tertemiz halılarınızı kullanabilirsiniz.

Evinizi havalandırmayı unutmayın

Evinizi sık sık havalandırmanız önemli...
Evinizi sık sık havalandırmanız önemli...

Bahar ve yaz aylarında açık kalan pencereler evinizin havasını sürekli tazelemeye yetiyorken aynı durum kış aylarında mümkün olmuyor. Kış aylarında hem evinizin havasını yenilemek hem de ısı kaybını minimuma indirmek için hızlı havalandırma yapmalısınız. Evin iki ucundaki pencereleri günde birkaç kere beş dakikalığına açmanız yeterli olur. Böylece kış aylarının tadını evinizde çıkarırken ferah ve temiz hava soluyabilirsiniz.

Kış temizliğinin tüyoları

Kullanmayacağınız kıyafetleri yıkayıp kaldırmakta fayda var.
Kullanmayacağınız kıyafetleri yıkayıp kaldırmakta fayda var.

Kış aylarında her ne kadar temizlik yapmak herkesin gözünde büyüse de evinizin bakımı ve bahar aylarında temizlikle daha az uğraşmak için kış temizliğine önem vermelisiniz. Örneğin kalorifer peteklerini ve filtrelerini her ay temizlemelisiniz. Soba ve şömine hazırlığına başlamadan önce ise mutlaka bacalarınızı kirden arındırmalısınız. Her şeyden önemlisi kış aylarında kullanmayacağınız kıyafetleri temizleyip kaldırmalı, etrafta yer kaplayan fazla eşyalardan kurtulmalısınız. Evinizi de temizleyip polar, peluş ve kapüşonluları çıkardıktan sonra artık kışa hazırsınız demektir!

Ev aydınlatması fazlasıyla önemli

Kış aylarındaki aydınlatma ruh halinizi etkiliyor.
Kış aylarındaki aydınlatma ruh halinizi etkiliyor.

Hem daha rahat hissetmek hem de erken saatte kararan havayla mücadele etmek için aydınlatma kış aylarında daha da önem kazanıyor. Evdeki karanlığın sizi depresif bir ruh haline sürüklememesi için aydınlatma tüyolarını uygulamalısınız. Oturma odanızda kullanacağınız sıcak renk ışıklar daha keyifli, huzurlu ve neşeli hissetmenizi sağlıyor. Ancak karanlıkta salgılanan melatonin hormonu seviyenizi düşürmemek için yatak odanızda fazla ışık kullanmamalısınız. Unutmayın ki aydınlatmanın ruh hali ve uyku durumu üzerindeki etkisi, yapılan araştırmalarla kanıtlandı.