Kanserli çocuklara özel bisiklet

Kanserli çocuklara özel bisiklet

Oyun çağındaki kanserli çocukların, bu zorlu savaş sırasında akranları gibi bisiklete binebilmelerini sağlayan Onkobis, güzel gönüllerin çabalarıyla ortaya çıkmış bir proje…

Çocuk her zaman çocuk. Bir savaşın ortasında da olsa, kanser hastası da… Kanser hastası çocuklar, oyun çağında kendilerini bir savaşın ortasında buluyor. Tedavi süresince pek çok çocuk yatağa bağlanıyor ve aslında özetle çocukluklarını yaşayamıyorlar…

Kanser Savaşçıları Derneği’nin öncülüğünde, birçok güzel gönüllü insanın ve kurumun ortak çabasıyla ortaya çıkan Onkobis, kanserli çocukların yaşıtları gibi bisiklete binebilmesi için ortaya çıkmış, serum askılı bisiklet projesi.

Bisikletçi gönüllüler bağış topladı

Bisikletçi gönüllüler bağış için koştu.
Bisikletçi gönüllüler bağış için koştu.

Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç, projenin ortaya çıkışını ve gelişmesini şöyle aktarıyor: “Serum askılı bisiklet fikri, Ankara’da çocuk onkoloji servisinde çalışan gönüllü hemşiremiz Gülşah Taşkın’ın gönderdiği maille doğdu. Gülşah Hemşire çocukların hastanede yatağa bağlı kalmadan, oyun oynayarak tedavi almasını istiyordu. Bunun üzerine Kanser Savaşçıları olarak biz de ilgili uzmanlar rehberliğinde çocukların güvenliği ve sağlığını ön planda tutarak, Onkobis projemiz için kolları sıvadık. Bu arada bir grup bisikletçi gönüllümüz de GBI’ın Viyana-Berlin arasında gerçekleşen bisiklet organizasyonuna katıldı ve projemiz için uluslararası platformda bağış ve farkındalık kampanyaları yürüttü.”

Fakat proje ve bütçe hazır olduğu halde uzun bir süre serum askılı bisiklete inanan bir üretici bulamamışlar. Ancak bir gün, derneğin gönüllülerinden birinin iş sırasında tanıştığı kişinin Aslı Bisiklet’ten olduğunu öğrenince sorunları çözülmüş. Aslı Bisiklet tüm süreç boyunca destek olmuş ve ilk etapta 60 Onkobis üretilmiş. Bu ilk üretim, farklı kentlerdeki hastanelere dağıtılmış.

İkinci üretim de yapılacak

İkinci üretim ile daha fazla çocuğa ulaşılması planlanıyor.
İkinci üretim ile daha fazla çocuğa ulaşılması planlanıyor.

Aslı Ortakmaç, projenin amacını ve yeni hedeflerini şöyle anlatıyor: “Biz bu projeyle küçük çocuklarımızın hastane servislerindeki tedavileri boyunca hareketlerini sürdürmelerine, yatağa bağlılıklarını azaltmaya yardımcı olmak istiyoruz. Böylece henüz oyun çağında olan bu çocukların zorlu savaşlarında akranları gibi bisiklete binmesini, sosyalleşmesini ve tedavi sürecinde kendilerini dışarıya kapamamalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, projemizi devam ettirip bu bisikletlerin sayılarını artırmak ve çok daha fazla çocuğun Onkobislerden faydalanması. Daha şimdiden ikinci üretimde yapılacak dağıtımlar için hastaneler bizimle iletişime geçmeye başladı. Belli bir rakama ulaştıktan sonra ikinci üretimi de gerçekleştirip daha fazla çocuğa ulaşacağımızı düşünüyoruz.”

1 milyon çocuktan 120’sinde görülüyor

Onkobis’in tanıtım toplantısından bir kare...
Onkobis’in tanıtım toplantısından bir kare...

Kanser Savaşçıları Derneği’nden aldığımız bilgilere göre, çocuk kanserleri, erişkin kanserlerine oranla 100 kat daha az görülüyor. Bir başka deyişle, tüm kanserlerin sadece yüzde 2-4’ü çocuklarda oluşuyor. İstatistiklere göre dünyada her sene, 1 milyon çocuktan 120’sinde kanser gelişiyor. Çocukluk çağı kanserleri en sık ilk 5 yaşta ve 10-15 yaş döneminde ortaya çıkıyor. Ülkemizde ve dünyada, çocukluk çağında görülen kanserlerin yüzde 30’unu lösemi oluşturuyor. Geri kalan kanser türleri arasında ülkemizde ikinci sırada Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma yer alıyor. Ardından sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, Wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları, görülen kanserler arasında.